Doet Israël het goed in de strijd tegen Corona?

dinsdag 11 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Gisteren schreven we over hoe wereldleiders naar Israël kijken voor richting in de strijd tegen de Covid-19 pandemie. Maar uit een zondag gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat de Israëli's helemaal niet blij zijn met de aanpak van hun regering. Premier Naftali Bennett pleitte voor geduld.

Dus hoe zit het? Is Israël een rolmodel voor de wereld als het gaat om de bestrijding van Corona, of is het verstrikt in dezelfde chaos en verwarring als elk ander land?

Dat hangt af van uw perspectief. Op hoog niveau gezien, zijn de cijfers van Israël goed in vergelijking met de rest van de wereld. Dat wijst erop dat het beleid van de Joodse Staat zo goed mogelijk werkt onder de huidige omstandigheden. Voor de mensen op de grond ziet het er echter iets minder rooskleurig uit.

Gebrek aan vertrouwen

Een jaar geleden werden de Israëli's moe van het pandemie­beleid van ex-premier Benjamin Netanyahu, die herhaaldelijk het hele land lockdowns oplegde. Een jaar daarvoor publiceerde Bennett vanuit de oppositie­banken een boekje, waarin hij uitlegde hoe hij de situatie zou aanpakken. Veel Israëli's dachten dat zijn aanpak een betere zou zijn. Zie: Bennett: COVID-19 is een kans voor Israël

Maar nu Bennett aan de macht is, vindt hij het moeilijk om zijn visie uit te voeren, en het publiek is er niet meer zo zeker van dat hij de juiste man is voor de job. Zoals ze in het leger zeggen, zelfs de beste plannen overleven het contact met de vijand niet.

Channel 12 News meldde dat de resultaten van zijn laatste publieke opiniepeiling niet goed waren voor Bennett en zijn regering. Met betrekking tot de aanpak van de Corona-crisis:
• 63% was ontevreden over de prestaties van de regering;
• 34% was tevreden.

Wat Bennett en zijn belangrijkste ministers betreft:
• Bennett: 62% ongelukkig met zijn optreden; 34% tevreden
• Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz: 57% ongelukkig; 35% tevreden
• Minister van Onderwijs Yifat Shasha-Biton: 65% ongelukkig; 25% tevreden
• Minister van Financiën Avigdor Liberman: 66% ontevreden; 26% tevreden

De reden hiervoor is niet zozeer het falen van de regering om een nieuwe besmet­tings­golf te voorkomen, maar eerder de voortdurend veranderende regelgeving.

'Het publiek staat niet achter ons en er is veel verwarring,' zei minister van Welzijn Meir Cohen naar verluidt in de kabinets­vergadering van zondag. Minister van Economie Orna Barbivai voegde daaraan toe: 'We zijn niet duidelijk in onze instructies. De hele dag vragen de mensen ons om opheldering. Het gevoel bij het publiek is dat we de strijd tegen Covid-19 hebben opgegeven.'

Israëli's wachten in een lange rij bij een antigeen-teststation in Cinema City in het centrum van Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Lange wachtrijen

Het meest verontrustende aspect van de huidige situatie voor de meeste Israëli's is de overstelpende hoeveelheid teststations in het hele land.

Telkens wanneer een kind van school wordt gestuurd na contacht met iemand die besmet is met Covid-19, moet het worden meegenomen voor een snelle antigeentest (als het kind volledig is gevaccineerd) of een PCR-test (als het niet is gevaccineerd). En kinderen zijn niet de enigen die regelmatig moeten worden getest.

Met de snelle verspreiding van de Omikron-variant heeft dit geleid tot ondraaglijk lange rijen voor zowel antigeen- als PCR-teststations. Het is niet ongewoon dat mensen twee uur of langer in de rij moeten wachten, en door het grote aantal tests dat wordt uitgevoerd, duurt het soms dagen voordat de resultaten bekend zijn.

Dure testkits

Om de situatie in de overvolle teststations te helpen verlichten, heeft de regering deze week toestemming gegeven voor antigeentests thuis voor volledig gevaccineerde personen die aan Covid-19 zijn blootgesteld.

Maar de Israëli's moeten deze testkits voor thuisgebruik uit eigen zak betalen (hoewel scholen worden verondersteld kits te verstrekken aan kinderen). Sommigen kunnen het zich niet veroorloven, terwijl anderen zeggen dat het moeilijk is kits te vinden na een stormloop op sommige plaatselijke apotheken. De regering overweegt nu een prijsplafond in te stellen voor Covid-19 testkits die zonder recept verkrijgbaar zijn om prijs­stijgingen te voorkomen, nu de vraag het aanbod snel overtreft.

Om de rijen bij de teststations te verkorten, heeft de regering de Israëli's opgedragen hun eigen testkits voor thuis te kopen. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Economische tegenspoed

Het hoofddoel van de huidige regering is de economie open te houden. Daarom heeft zij tot nu toe geweigerd om een officiële lockdown op te leggen. Veel ouders zeggen echter dat hun kinderen voortdurend naar huis worden gestuurd na contate met corona op school, en dat ze vervolgens urenlang moeten spenderen om hen te laten testen, waardoor ze een lockdown ervaren, behalve in naam.

Dit weerhoudt veel Israëli's ervan om voltijds te werken. De angst voor contact met de zeer besmettelijke Omikron-variant houdt ook veel mensen weg van winkelcentra en restaurants. Dus hoewel alles officieel open is, voelen veel bedrijven nog steeds de crisis.

Regering geeft zichzelf een ster van uitmun­tend­heid

Wat de woede van de Israëli's deze week pas echt wekte, was de schijnbaar ongevoelige afwijzing door minister van Financiën Avigdor Liberman van de aanhoudende economische tegenspoed.

'Alle bedrijven staan er uitstekend voor en daar ben ik blij om. Alle winkels en restaurants zaten vol in Modi'in. Uit gesprekken met zakenmensen blijkt dat het probleem vanaf vandaag de tekorten aan arbeidskrachten zijn,' zei hij tegen verslaggevers.

Afgezien van Libermans anekdotische bewijs, wijzen de algemene economische cijfers van Israël erop dat het de Corona-pandemie beter heeft doorstaan dan de meeste landen.

Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz voegde eraan toe dat, hoewel de situatie niet ideaal is voor de gewone man, Israël er in het algemeen in geslaagd is om te vermijden dat zijn gezond­heids­zorg­systeem overweldigd wordt. De regering doet 'uitstekend werk', benadrukte Horowitz, en voerde aan dat andere landen waar Omikron heeft toegeslagen, het veel slechter doen.

Bennett pleit voor geduld

Terwijl uit de opmerkingen van zijn topministers bleek dat zij geen voeling hebben met de meeste gemiddelde Israëli's, schreef premier Naftali Bennett op Facebook dat hij zich volledig bewust is van de huidige moeilijk­heden:
'Ik begrijp de frustratie en ik luister ernaar. Ik heb ook school­gaande kinderen, en ook wij proberen deze complexe situatie te hanteren.
'Ik luister naar de onrust, de lange rijen en de hoge prijs van de testen. We werken eraan om de zaken zoveel mogelijk te verlichten, maar we zullen allemaal geduld en veerkracht moeten hebben.'

Lees ook:
Bij Corona geldt: 'Israël leidt en de wereld volgt'
Groeten uit Israel: Oh, oh, die Omikron!
Heeft Israël nog de controle over de Coronapandemie?
Top-immunoloog raadt vierde Corona-vaccinatie af

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.