Bij Corona geldt: 'Israël leidt en de wereld volgt'

maandag 10 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Als eerste land is Israël begonnen met het toedienen van een vierde Covid-vaccinatie voor ouderen en mensen in hoog­risico­groepen. Israël neemt Covid zeer serieus, maar is zich ook bewust van de aanzien­lijke positieve diplo­ma­tieke impuls die de pandemie biedt.

'Als het gaat om Covid-19, lijkt het erop dat waar Israël leidt, de rest van de wereld volgt.' Zo begon een recent CNN verslag. Het is een mening die weerklank heeft gevonden in de internationale mainstream media, bijvoorbeeld toen het Duitse Der Spiegel schreef dat Israël 'een stap voor is op de rest van ons.'

De huidige en vroegere leiders van Israël waren er trots op dat zij in veel opzichten 'de eersten' waren bij de aanhoudende pandemie. Israël was de eerste die voldoende doses vaccin voor de hele bevolking verkreeg, de eerste die deze vaccins voor het grote publiek beschikbaar stelde, de eerste doe een booster­shot goedkeurde, en de eerste die tieners en later jonge kinderen inentte.

Dus toen de Omikron-variant over de hele wereld begon te razen, kwam het niet als een verrassing dat wereld­leiders in de rij stonden om met de Israëlische premier Naftali Bennett te praten, nadat hij als eerste de nood­toestand had uitgeroepen en de grenzen van het land had gesloten.

Ze wilden weten wat Israël wist dat zij nog niet wisten, en het beleid van de Joodse Staat toepassen voor hun eigen bevolkingen.

'We hebben de rode vlaggen gehesen, en iedereen kwam vragen waar het allemaal om ging,' vertelde een Israëlische diplomatieke bron aan de nieuwswebsite N12.

Terwijl Israël Covid-19 zeer serieus neemt, is het zich ook ten volle bewust van de diploma­tieke buiten­kans en het voordeel ervan. De wereld kijkt naar Israël, niet alleen als een voorbeeld, als een testcase, maar voor leiderschap en richting. Volgens datzelfde N12-bericht heeft Bennett bijna dagelijks gesprekken met zowel de Britse premier Boris Johnson als de Franse president Emmanuel Macron, naast andere wereld­leiders. Naar verluidt babbelen Bennett en Johnson zelfs op alle uren van de dag met elkaar via WhatsApp.

En terwijl dergelijke gesprekken in het verleden minder vaak voorkwamen en gericht waren op meer gespannen onder­werpen zoals het Israëlisch-Palestijnse conflict, vinden ze nu dagelijks plaats en zijn ze vriendelijk, gericht op het vinden van oplossingen om ons allemaal te helpen.

'Wanneer je een telefoongesprek van een half uur volledig besteedt aan het bespreken van Covid, is er weinig tijd voor andere, meer 'vervelende' onderwerpen,' merkte de diplomatieke bron op, eraan toevoegend dat het coronavirus 'een geweldig hulpmiddel is voor degenen die werken in buiten­landse betrek­kingen als een middel om het imago van Israël te verbeteren, en, natuurlijk, om aan te bieden wat we de wereld te bieden hebben. Het is niet voor niets dat ambas­sadeurs en wereld­leiders vragen om met onze leiders te spreken. Wij hebben veel kennis te delen om levens en econo­mieën te helpen redden.'

Lees ook:
Bennett: ‘Omicron Wave is Upon Us, Israel Could Reach 50,000 Cases Daily’
Israël oefent voor volgende golf Corona-besmettingen
Ophef over inentings­programma op staats­scholen

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.