Archeologie: Tel Motza, een dorp uit de IJzertijd

maandag 10 januari 2022 |  IAA, Israel21c
Het dorp Motza, ten westen van Jeruzalem, was tijdens de IJzertijd II (10e tot 6e eeuw v. Chr.) ononder­broken bewoond. Te oordelen naar de tientallen opge­graven silo's en twee opslag­gebouwen, was de plaats een koninklijke graanschuur die Jeruzalem bevoor­raadde.

Voorafgaand aan de aanleg van een deel van Autoweg 1 naar Jeruzalem heeft de Israël Antiquities Authority in 1993, 2002, 2003 2012 en 2013 de archeologische site Tel Motza uitgebreid opgegraven. Hierbij werd bevestigd dat dit hetzelfde is als het bijbelse Motza dat voor het eerst wordt genoemd in Jozua 18:26. Tegenwoordig is Motza een mooie voorstad ten westen van Jeruzalem.

In juli 2019, toen autoweg 1 opnieuw werd uitgebreid, werd ontdekt dat Tel Motza resten bevatte van wat mogelijk het grootste neolithische dorp is dat ooit is gevonden.

Opgravingen onder leiding van Shua Kisilevitz en Prof. Oded Lipschits van de Universiteit van Tel Aviv hebben tot doel een tempel­complex uit de ijzertijd, dat bij Motza is gevonden, volledig op te graven. Dit is intrigerend omdat het uit dezelfde tijd stamt waarin de eerste Heilige Tempel in het nabijgelegen Jeruzalem stond.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.