Premier Bennett zoals je hem nog nooit hebt gezien

donderdag 6 januari 2022 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Naftali Bennett is een gepas­sioneerd man, maar hij is ook typisch koel en beheerst. Woensdag liet hij zich echter gaan tijdens een van de meer rumoerige Knesset confrontaties in de recente geschiedenis.

Premier Naftali Bennett, over het algemeen een beheerst man, verloor woensdag uiteindelijk zijn kalmte in een stormachtige Knesset-zitting. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De premier raakte zo verhit dat hij op een gegeven moment door collega-parlementsleden en Knesset-bodes moest worden weerhouden om dichter bij zijn rivalen te komen. (Zie onderstaande video)

De verhitte woordenwisseling vond plaats tijdens een stemming over de zogenaamde 'Elektriciteitswet' die het mogelijk maakt duizenden illegaal gebouwde huizen aan te sluiten op het elektrici­teitsnet. De meeste van die huizen staan in Arabische steden en buurten, waar illegale bouw welig tiert. Maar er zijn er ook een paar in ultraorthodoxe Joodse steden, waar hetzelfde probleem bestaat.

Wetgevers van de oppositie beschuldigden de regering ervan zich in feite over te geven aan binnenlandse Arabische elementen die proberen het Beloofde Land te 'stelen'. Ze zeiden dat dit bijzonder afschuwelijk was uit de mond van een nationale religieuze leider als Bennett.

In een poging om Bennett en de rechtse facties in zijn regering in verlegenheid te brengen, introduceerde de oppositie een amendement op het wetsvoorstel, dat ook illegale Joodse buiten­posten in Judea en Samaria zou toestaan om op het elektrici­teitsnet te worden aangesloten. Ze wisten dat het amendement het niet zou halen, maar dachten dat het de vermeende hypocrisie van de huidige regering aan het licht zou brengen.

De volgende video is van het Knesset nieuwskanaal en toont de confrontatie van dichtbij:

Botsing over steun aan religieuze pioniers

De krachtmeting over de elektriciteitswet was niet het einde van Bennetts politieke problemen deze week. Hij moest donderdag een verklaring uitgeven, waarin hij de opmerkingen van een van zijn onder­ministers weer­sprak, nadat die zich in feite had gekeerd tegen religieuze Joodse pioniers.

Vice-minister van Economie Yair Golan verwees in een interview met Knesset Channel naar de Joodse pioniers die de voornoemde illegale buiten­posten bemannen als 'onmenselijk'.

'Mensen die zich vestigen in een gebied dat legaal is ontruimd - niemand zou daar moeten zijn,' zei Golan in verwijzing naar de buitenpost Homesh (of Chomesh) in noordelijk Samaria.

Homesh was een Joodse nederzetting die in 2005 werd ontruimd als onderdeel van de 'terugtrekking'. Een kleine groep religieuze Joodse pioniers is sindsdien terug­gekeerd naar de heuveltop en heeft er een kleine yeshiva gevestigd. Eind vorige maand kwam Homesh opnieuw in het nieuws toen Palestijnse terroristen een van deze yeshiva-studenten in een hinderlaag lokten en doodden. Sindsdien zijn de Joden van Homesh in conflict geraakt met de Palestijnen die in het gebied wonen.

'Dit zijn geen mensen; het zijn onmenselijke, verach­te­lijke mensen. (...) Ze zouden geen enkele steun mogen krijgen en ze zouden met geweld van daar verwijderd moeten worden,' zei Golan, lid van de ultralinkse Meretzpartij, over de jonge religieuze Joden in kwestie.

Bennett nam snel zijn toevlucht tot Twitter en noemde Golan's opmerkingen 'schokkend, generaliserend en een op de grens van bloed laster.'

Golan probeerde later te verduidelijken dat hij het alleen had over die pioniers die actief in botsing waren gekomen met lokale Palestijnen en grafstenen hadden vernield op een lokale islamitische begraafplaats. Maar politici uit het hele politieke spectrum, waaronder velen in de regerings­coalitie, benadrukten dat de toon van Golan's opmer­kingen de haat tegen alle Joden die in Judea en Samaria wonen alleen maar zou aanwak­keren.

Oppositieleider Benjamin Netanyahu wees erop dat het gebruik van het etiket 'onmenselijk' een nazi-tactiek was die vroeger werd gebruikt om de bevolking van Europa op te hitsen tegen de Joden.

De leider van de Arbeiderspartij en minister van Vervoer, Merav Michaeli, was het daarmee eens, en dat wil wat zeggen. Zij en Netanyahu zijn het over heel weinig eens. 'Woorden hebben macht. Wij zijn de eersten die dat weten, dus het gebruik van de woorden 'onmenselijk' is onverant­woordelijk en vereist een veront­schuldiging,' twitterde ze.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.