Politici en sociale media: pas op met 'nepnieuws'

donderdag 6 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Twee Israëlische leden van Knesset hebben zich moeten veront­schul­digen na het verspreiden van ontijdige en groten­deels onjuiste informatie over de tragische crash van een IDF-helicopter, voordat het officiële verhaal de kans had om naar buiten te komen.

In het verleden gaf een politicus die een publieke verklaring wilde afleggen een pers­conferentie. De tijd die nodig was om dat te regelen, bood ruimschoots de gelegenheid om van tevoren de feiten op een rijtje te zetten. Maar tegenwoordig spreken politici rechtstreeks tot het publiek in real time via de sociale media, en vaak voordat zij over alle informatie beschikken.

Dit probleem werd deze week in Israël benadrukt toen twee leden van de Knesset zich te snel uitspraken over de tragische crash van een militaire helikopter voor de kust van Haifa maandagavond.

De verspreiding van misleidend en nepnieuws viert hoogtij. Maar het wordt steeds problema­tischer wanneer het afkomstig is van of wordt door­gegeven door verkozen leiders, omdat het publiek geneigd is meer gewicht te hechten aan wat zij te zeggen hebben. Zij zijn immers beter geïnformeerd als het over dergelijke incidenten gaat.

Maar dat was niet het geval toen het Knessetlid Ram Ben Barak (Yesh Atid), die voorzitter is van de Knesset­commissie Buitenlandse Zaken en Defensie, slechts een uur nadat de crash had plaats­gevonden het podium betrad en bekend maakte dat 'er geen gewonden zijn. We hebben iedereen uit de helikopter gered.'

Toen minister van Defensie Benny Gantz vroeg waarom Ben Barak zich uitsprak voordat alles duidelijk was geworden, antwoordde de MK: 'Wat? Het is in het nieuws.'

Zoals later werd vernomen, was wat in het nieuws was toen Ben Barak sprak, niet juist. De twee helikopter­piloten waren omgekomen. Hij bood later zijn veront­schuldi­gingen aan voor het over­haast verspreiden van nepnieuws, aangezien zijn opmerkingen snel waren opgepikt door de Israëlische sociale media.

Het Knessetlid David Amsalem (Likoed) betuigde enkele uren later in de Knesset openlijk zijn mede­leven aan de families van de gesneu­velden. Het probleem is, dat hij dit deed terwijl nog steeds een militair spreek­verbod van kracht was, waardoor de speculatieve berichten die online al de ronde deden, 'officieel' werden.

De IDF legt zo'n spreekverbod op, zodat de families van de gesneuvelden de dood van hun geliefden niet via de media vernemen, maar eerder van officieren die getraind zijn om zulk moeilijk nieuws te brengen en troost te bieden. Amsalem veront­schul­digde zich later ook.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.