Toerisme: De beste falafels vind je in Israël

dinsdag 4 januari 2022 |  Redactie Israel Today
De verbazingwekkende toename van de wereldwijde populariteit van falafel houdt waarschijnlijk verband met de groeiende veganistische trend. Falafel is, evenals choemoes, bekend en erkend als een iconisch en populair gerecht in restaurantjes over de hele wereld.

Het recept uit het Midden-Oosten is rijk aan vezels, eiwitten en antioxidanten, wat het tot het ultieme vegetarische gerecht maakt. Het wereldwijde aantal Google-zoekopdrachten voor falafel bereikt elke maand 1,5 miljoen, en de meeste komen uit de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Het aantal Google-zoekopdrachten naar 'falafel in de buurt' is het afgelopen jaar op wereldschaal met 80% gestegen.

Deze feiten brachten de experts van de Israëlische culinaire site 10bis.co.il en zijn zusterbedrijven over de hele wereld ertoe te onderzoeken welke stad de beste falafel aanbiedt. Daartoe analyseerden zij de beoordelingen van voedsel en het aantal restaurants over de hele wereld die gespecia­liseerd zijn in het beroemde gerecht. Op die manier ontdekten en bekroonden ze de stad die de beste falafel ter wereld aanbiedt.

Falafel-balletjes zijn een vast bestanddeel van de vulling van een pitabroodje. (Foto: Daniel Dreifuss/Flash90)

Samenvatting van de verrassende resultaten

 • In deze wereldwijde studie, en van alle onderzochte landen, biedt het Midden-Oosten de beste falafel (wat geen verrassing is op die plaats).
 • Haifa in Israël staat op de eerste plaats in de wereld als het gaat om het vinden en proeven van falafel. Totale score van de stad: 9,07 (op een schaal van 10)
 • Verrassend is dat 85% van de top-20 van de op falafel beoordeelde steden in Europa ligt, met Amsterdam als hoogste in Europa, met een score van 7,62.
 • De stad met het grootste aantal falafel­restaurants is Sao Paulo (Brazilië) (Wie had dat gedacht?!), met 39.158 van zulke restaurants.
 • Haifa biedt de lekkerste falafel die de hoogste waardering kreeg: 4.67 op een schaal van 5.

De resultaten zijn binnen. Niemand verslaat Israël als het op falafel aankomt! (Met dank aan 10bis.co.il)

Haifa en Tel Aviv bieden de beste falafel ter wereld

Uit de enquête blijkt dat Haifa met 9,07 de hoogste score kreeg, en daarmee de titel van stad met de beste falafel ter wereld in de wacht sleepte. Hoewel slechts 4 % van de restaurants in de stad een falafel­gerecht aanbiedt, biedt Haifa van alle geteste plaatsen de lekkerste falafel (een score van 4,67 op een schaal van 5).

Op de tweede plaats komt Tel Aviv, dat een score van 8,7 10 kreeg. Het is interessant op te merken dat Tel Aviv 13 falafel­restaurants per honderd­duizend inwoners heeft - meer dan in Haifa, dat de eerste plaats won en 9 restaurants per honderd­duizend inwoners telde.

Op de derde plaats staat een andere stad uit het Midden-Oosten, Haifa's nabije noorderbuur Beiroet in Libanon, met een beoordeling van 7,92. De falafels die de Libanese hoofdstad aanbiedt, staan op de derde plaats van alle hoofdsteden ter wereld en worden gewaardeerd met 4,54 op een schaal van 5.

Onmiddellijk na Beiroet volgt Jeruzalem op de vierde plaats met een score van 7,92. Meer dan 9% van de restaurants in Jeruzalem zijn gespecialiseerd in falafel, en waarderen dit gerecht meer dan de zustersteden in Israël, Haifa en Tel Aviv, waar 3,95 en 2,56 % van de restaurants hierin gespecialiseerd is.

Van Israëls nationale leiders tot de gewone man op straat, iedereen houdt van falafel. (Foto: Michael Fattal/Flash90)

Falafels blijken zeer geliefd in Europa

Vijfentachtig procent (85%) van de top 20 steden in de falafelrangschikking liggen in Europa
 • Op de vijfde plaats in de algemene rangschikking staat Amsterdam, de Europese stad met de hoogste waardering met 7,62. De Nederlandse stad biedt 12 falafelrestaurants per 100.000 inwoners
 • Aanzienlijk meer falafel-restaurants telt Brussel, 33 per 100.000 inwoners. De Belgische hoofdstad staat op de zesde plaats in het onderzoek en kreeg een totaalscore van 7,55.
 • Op de zevende plaats staat Athene (7,51 op 10). De Griekse hoofdstad biedt de lekkerste falafel van Europa, die een score van 4,60 op 5 kreeg, een score die lager is dan die van Haifa, dat de eerste plaats behaalde.
 • Berlijn staat op de achtste plaats met een score van 7,48 op 10. In een stad die bekend staat als een van de meest vegan-vriendelijke steden ter wereld, biedt 2,61% van de restaurants in de Duitse hoofdstad hooggewaardeerde falafel (4,37 op 5).
 • Lissabon kreeg een hogere waardering dan Berlijn op de schaal van lekkerste falafel (4,42 op 5). De stad veroverde de negende plaats in de algemene rangschikking, 7,47.
 • Kopenhagen sluit de top tien af (7,24). De Deense hoofdstad heeft 43% meer falafelrestaurants in vergelijking met Haifa, ook al kreeg het een 20% lagere waardering in het algemeen resultaat.

Waarom zoek je geen falafelrestaurant bij jou in de buurt en vertel je ons niet hoe het was?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.