Hamas schiet raketten af - ging dat echt per ongeluk?

zondag 2 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Twee Hamasraketten kwamen zaterdag in zee terecht, vlak voor de kust van de zuidelijke agglo­meratie Tel Aviv. Dat kwam door het slechte weer, veront­schul­digde Hamas zich. De raketten leidden tot een felle militaire reactie van Israël op Hamas-doelen in de Gazastrook.

Rook stijgt op boven het zuiden van Gaza als Israël Hamas-doelen in de stad Khan Yunis bombardeert. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In een dringende boodschap, verzonden via Egypte, beweerde Hamas dat de lancering per ongeluk was gebeurd en werd veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden, met name bliksem.
Premier Naftali Bennett zei dat hij niet geïnteresseerd was in de excuses van Hamas en hamerde erop dat de terreur­groep verant­woorde­lijk­heid moet nemen voor zijn wapens, zelfs als die 'per ongeluk' schade veroorzaken.

Sinds de Gaza-oorlog eerder dit jaar komt de nieuwe Israëlische regering haar belofte na om militair te reageren op elke grens­over­schrijdende schending door Hamas en zijn terro­ristische bond­genoten, zelfs op kleine aanvallen en 'ongelukken'.

Zondagochtend vroeg bestookten Israëlische troepen een aantal Hamas-doelen in de Gazastrook als reactie op de raket­lancering. Opmerkelijk was, dat Hamas lucht­doel­raketten afvuurde op de betrokken Israëlische helikopters. Het is uiterst zeldzaam dat de terroristen van Gaza proberen een Israëlisch vliegtuig neer te halen, omdat het tot een grote escalatie zou leiden als ze daarin zouden slagen. Hamas beschikt ook niet over een grote hoeveelheid geavan­ceerd lucht­afweer­geschut.

De SAM-7 raketten die zondag op de Israëlische helikopters werden afgevuurd, misten hun doel en veroorzaakten geen gewonden of schade.

Intussen bevordert Israël ook de 'wortel'-kant van de 'stok-en-wortel'-benadering door de hoeveel­heid goederen die het naar Gaza vervoert te vergroten en duizenden extra vergunningen af te geven voor inwoners van Gaza om Israël binnen te komen voor werk.

De gedachte hierachter is, dat Hamas geen grote escalatie zal riskeren als de bevolking te veel te verliezen heeft. De bevol­king van Gaza is al moe van het bewind van Hamas, dat weinig anders heeft gebracht dan armoede en vernietiging.

Lees ook:
Wil de helft van de Gazanen weg? Nee, iedereen
De rellen gaan door in Gaza, maar let iemand er op?
100 jaar: Gaza was nooit een vrije Staat

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.