Moslim en Joodse hulpverleners redden samen een vrouw

zondag 2 januari 2022 |  Redactie Israel Today
In ambulancedienst United Hatzalah werken Joden en moslims samen om mensen­levens te redden. Hier vind u een voorbeeld van deze vreed­zame samen­werking in het dagelijkse leven in Israël.

Afbeelding: Samr op zijn ambucycle.  (Foto: United Hatzalah)

Maandagavond jongstleden is een 50-jarige vrouw in haar voortuin in Ein Naqquba, een Arabisch dorp ten westen van Jeruzalem, onwel geworden. Haar kinderen vonden haar enkele minuten later bewegings­loos op de grond en belden onmiddellijk de hulpdiensten.

Samr Salama, een islamitische vrijwillige hulpverlener van United Hatzalah (foto), was de eerste die ter plaatse aankwam. De noodoproep had hem in zijn huis bereikt, dat slechts een paar straten van het huis van de vrouw verwijderd ligt. Hij reed er met zijn reddings­scooter, een ambucycle genaamd, onmiddellijk naar toe, nadat hij de noodoproep had ontvangen.

Toen Samr aankwam, sloot hij zijn defibrillator aan op het levenloze lichaam van de vrouw en begon hij met hart­massage. De familie­leden van de vrouw stonden allemaal om haar heen, bezorgd en overstuur over wat er met hun moeder was gebeurd.

'Het is begrijpelijk dat de familie­leden erbij wilden zijn toen ik haar reanimeerde, maar het was ongelooflijk frustrerend voor mij, omdat ze me belem­merden efficiënt te kunnen werken', zei Samr na het incident. 'Veel mensen beseffen niet dat het beste wat zij voor hun dierbaren kunnen doen, is een stapje terug te doen en de getrainde hulpverleners onbelem­merd te laten doen wat zij kunnen, om de patiënt te redden, in plaats van te proberen zich ermee te bemoeien. Ik probeerde dit aan de familie over te brengen omdat het een nogal chaotische situatie was geworden’.

Andere United Hatzalah vrijwilligers arriveerden na een paar minuten, waaronder Dovi Bash, een vrijwillige hulpverlener uit de nabijgelegen stad Kiryat Ye'arim. Hij was in de synagoge op het moment van het incident, en reed er zo snel als hij kon naar toe met zijn ambucycle, om te helpen bij de reanimatie.

De vrijwillige paramedici hadden al ongeveer 10 minuten lang hartmassage toegepast en beademing met een reanimatiemasker, maar de defibrillator had nog steeds geen hartritme gedetecteerd om een schok toe te dienen. Hoe langer het duurde, hoe meer de hoop van de hulpverleners op een succesvolle reanimatie verbleekte.

Een intensive-care ambulance arriveerde vervolgens ter plaatse, en de eerste hulparts diende de patiënt medicijnen en vloeistoffen toe via een infuus. Hij sloot verf volgens een hartmonitor aan, en die gaf aan dat de polsslag van de patiënt terugkeerde naar een regelmatig ritme van 140 slagen per minuut, toen de monitor eenmaal was aangesloten. Het team was erg opgelucht en verheugd, dat zij zojuist getuige waren geweest van een wonder.

De vrouw kreeg vervolgens in de ambulance een zuurstof­masker en werd daarna in de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere behandeling en herstel.

'Ik wil graag het geweldige teamwork onder de aandacht brengen, dat plaatsvond tussen al het hulpverlenend personeel ter plaatse', zei Dovi. ‘Ik ben altijd weer blij om te zien dat de vrijwilligers van United Hatzalah en de patiënten die we behandelen, van alle rassen en religies afkomstig zijn, en dat we als een team samenwerken zonder te discrimineren. Het geeft altijd een voldaan gevoel om ’s avonds naar huis gaan wanneer we een leven hebben kunnen redden'. 

Samr Salama vertelde na het incident: 'Dit was een van de moeilijkste reanimaties waarbij ik ooit betrokken ben geweest, en ik ben alleen maar blij dat de reanimatie goed is verlopen en dat het goed gaat met de vrouw. Ik dank mijn collega's dat ze samen met mij het leven van deze vrouw hebben kunnen redden'.

Lees ook:
Mobiele intensive care-eenheid voor Druzische stad

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.