Groepsimmuniteit is gesprek van de dag in Israël

zondag 2 januari 2022 |  Redactie Israel Today
De zeer besmettelijke Omikron-variant van Covid-19 heeft het moeilijk, zo niet onmogelijk gemaakt om uitbraken van infecties te voorkomen. Daarom wordt steeds meer gedacht aan het idee om Israëli's Covid-19 te laten oplopen en zo antilichamen op te bouwen.

Een aantal deskundigen zegt dat het gewoon niet mogelijk is, zelfs niet met lockdowns en strenge reisbeperkingen, mogelijk is uitbraken van Covid-19 te verhinderen. Anderzijds is de Omikron-variant zwakker dan zijn voorgangers, waardoor een groeiend aantal ambtenaren zegt dat het misschien tijd is om te streven naar groepsimmuniteit.

Eerder deze week citeerde Channel 12 News niet bij naam genoemde bronnen in het ministerie van Volksgezondheid die zeiden dat ze overwogen om Israël over te schakelen op een 'model van massale besmettingen'.

Een aantal ontwikkelingen hebben dit nu tot een haalbare, en misschien wel de enige realistische optie gemaakt voor de Joodse Staat.

  • Het aantal vaccinaties in Israël is aanzienlijk gedaald, omdat velen huiverig zijn voor herhaalde booster shots, en niet bereid zijn hun jonge kinderen te vaccineren met een ongeteste behandeling;
  • De huidige regering is niet bereid een lockdown op te leggen aan de economie, en doet haar best om scholen open te houden. Het is onwaar­schijnlijk dat zij op dit punt van koers zal veranderen nadat zij de vorige regering zo zwaar heeft bekritiseerd voor haar herhaalde lockdowns;
  • Hoewel het aantal nieuwe dagelijkse infecties als gevolg van Omikron sterk toeneemt, is er geen overeen­komstige stijging van het aantal zieken­huis­opnames. Dit heeft ertoe geleid dat ambtenaren concluderen dat Omikron leidt tot mildere vormen van ziekte, en niet dezelfde mate van bezorgdheid rechtvaardigt als Delta en eerdere varianten.

Dus, als de vaccinatiegraad in Israël niet aanzienlijk zal stijgen en de regering niet bereid is om een landelijke quarantaine op te leggen, dan is er eenvoudigweg geen manier om Omikron te stoppen met ongebreidelde toename. En als het toch niet zo dodelijk is, zoals het bewijs lijkt aan te tonen, dan is het misschien het beste om dit niet eens te proberen.

In feite is in de afgelopen week een griepuitbraak een veel verontrustender crisis in de gezondheidszorg geweest dan Covid-19. Er zijn momenteel meer dan 2.000 Israëli's in het ziekenhuis opgenomen met ernstige gevallen van influenza A, waaronder veel kinderen. Er zijn slechts 88 patiënten die lijden aan Covid-19 in lokale ziekenhuizen.

Volgens INN zijn afgelopen woensdag bijna 4000 nieuwe Covid besmettingen gemeld, heeft de reproductiefactor de hoge waarde van 1,62 bereikt, en liggen 151 patiënten met Covid in het ziekenhuis, waarvan 99 in ernstige toestand. In geheel Israël zijn ruim 20.000 active Covid-besmettingen bekend.

Lees ook:
'Beëindig vlieg­verbod, laat Israëli's Covid oplopen'
Grote stijging van aantal nieuwe coronagevallen
Liberman: 'There will be no lockdown, air travel must be reopened by January'
Israel’s new COVID cases nearly triple in a week

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.