Groeten uit Israël - Wordt 2022 een normaal jaar?

vrijdag 31 december 2021 |  Dov Eilon
Winter in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Na nog twee dagen vakantie, zit ik nu weer voor mijn laptop om de nieuwe dag met jullie te beginnen.
Deze maand is echt voorbij gevlogen, oh wat zeg ik, het hele jaar is zo'n beetje ‘als een zucht voorbij gegaan'.

Precies een jaar geleden dacht ik dat het jaar 2021 weer een betrekkelijk normaal jaar zou gaan worden. Precies een jaar geleden was ik één  van de eersten die de eerste corona-vaccinatie kreeg, ik was optimistisch gestemd, en dacht dat we spoedig afscheid zouden kunnen nemen van Corona.

Maar dat pakte anders uit, Corona bleef ons vergezellen door het dagelijkse leven in 2021. Ja, ‘vergezellen' is het juiste woord. Ook al konden wij een betrekkelijk normaal dagelijks leven leiden, althans wat ons gezin betreft, Corona was altijd onder ons.
Maar het is natuurlijk mogelijk, dat dingen die ik nu als ‘normaal' beschouw, voor andere mensen helemaal niet normaal zijn.

Controle van de 'groene pas' bij de ingang van het Rimon Café in Jeruzalem. Normaal voor sommigen, maar absoluut niet normaal voor anderen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Misschien zijn we dit jaar gewoon gewend geraakt aan veel dingen, waarvan we mogelijk morgenavond afscheid kunnen nemen, dingen waarover we vóór Corona ons hoofd geschud zouden hebben. Maar ik heb steeds weer geschreven dat Corona, ook voor de regeringen van andere landen, nog iets onbekends is, en daarom zijn er regel­matig besluiten genomen die velen van ons onbegrijpelijk vonden. Ja, dit virus heeft veel onrust in onze samen­levingen doen ontstaan, wat erg jammer is.

Ik hoop dus dat het nieuwe jaar 2022 in dit opzicht in ieder geval een beter jaar wordt. Een jaar waarin we elkaar beter zullen begrijpen en ook zullen leren elkaars meningen te accepteren, in plaats van daar ruzie over te maken.

Hier in Israël hebben we in het afgelopen jaar, wat meer dan in andere landen, met onze ‘normale' problemen kunnen omgaan, en dat is een klein sprankje hoop op normaliteit, nietwaar? En hier in Israël is er nooit een gebrek aan normale problemen.

Eén van onze huidige problemen zijn de almaar stijgende prijzen in bijna alle sectoren van het dagelijks leven. Twee dagen geleden heeft het levens­middelen­bedrijf Osem een verhoging van de prijzen van zijn producten aangekondigd. Deze prijsverhoging zal op 1 februari van kracht worden. Het Israëlische bedrijf, dat deel uitmaakt van het Nestlé-concern, is verant­woordelijk voor een groot aantal producten die wij elke dag in onze winkel­wagentjes leggen. Nu al zijn er de eerste stemmen die de consumenten oproepen om deze producten te boycotten. Osem zal zeker niet de enige onderneming blijven die haar prijzen verhoogt. De reden die daarvoor wordt opgegeven zijn de wereldwijde prijsstijgingen, alles is duurder geworden. Ook de elektriciteit en de belastingen van de stad zullen in het nieuwe jaar worden verhoogd, dus we kunnen ons echt op het jaar 2022 verheugen!

Wij zullen in de supermarkten blijven winkelen, ook al zal alles duurder worden. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Desondanks hoop ik dat 2022 een beter jaar wordt. Wij Israëli's blijven altijd optimistisch. Ik hoop dan ook velen van u, beste lezers, spoedig weer op onze redactie te mogen begroeten en weer toeristen uit vele landen in onze straten te zien. Voordat ik afscheid neem van het jaar 2021, wil ik het nog even over het weer hebben.

Het weer in Israël
Gedeeltelijk bewolkt, met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Tegen de avond wat meer wind. De regen zal een korte pauze nemen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen en ligt nu op 210,735 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,935 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een heerlijk weekeinde, een gezegende Shabbat en een goed, een beter nieuw jaar 2022! Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.