Israël zal de Golanhoogten nooit opgeven

dinsdag 28 december 2021 |  Ryan Jones
De Syrische regering laakt Bennett's plan om de Israëlische bevolking op de Golan in de komende jaren te verdubbelen. De Syrische regering gaf onmiddellijk een afwijzende verklaring uit en ook de Amerikaanse Minister Blinken reageerde direct.

Afbeelding: Premier Naftali Bennett kondigt nieuwe infrastructurele projecten aan die gericht zijn op een snelle toename van de Israëlische bevolking op de Golanhoogten. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

Premier Naftali Bennett organiseerde jongstleden zondag een kabinets­vergadering op de Golan­hoogten, waar hij verklaarde zich hard te zullen maken om het inwonertal van de Israëlische bevolking op deze strategische hoogvlakte in de komende jaren te verdubbelen:
'Dit is ons moment. Dit is het moment van de Golan­hoogten. Na vele jaren geken­merkt door weinig visie en strategie aangaande de omvang van deze neder­zettingen, is ons doel vandaag om de omvang van de neder­zettingen op de Golan­hoogten te verdubbelen', verklaarde de premier.

Momenteel wonen er 27.000 Joden en 24.000 Druzen op de Golanhoogten. Bennett wil de lokale bevolking doen groeien tot ten minste 100.000 inwoners. Om dat doel te bereiken zal zijn regering ₪ 1 miljard ($ 317 miljoen) bestemmen voor de bouw van nieuwe woonwijken nabij de grootste stad in het gebied, te weten Katzrin, van twee nieuwe neder­zettingen en aanvullende benodigde infra­structuur projecten die de demografische groei zullen bevorderen.

'Gevaarlijk en ongekend'

De Syrische regering heeft jongstleden maandag gereageerd op Bennett’s plannen, door deze 'gevaarlijk en ongekend' te noemen. Een verklaring van het Syrische ministerie van Buiten­landse Zaken luidde:
'Syrië veroordeelt de gevaarlijke en ongekende escalatie van de Israëlische bezettings­troepen in de bezette Syrische Golanhoogten krachtig, en is van mening dat zijn volharding ten aanzien van het neder­zettingen­beleid, en de ernstige en planmatige schendingen het niveau van oorlogs­misdaden hebben bereikt’.

Door zijn kabinet mee te nemen naar de Golan, gaf Bennett een duidelijke boodschap af aan de rest van de wereld. (Foto: Gil Eliyahu/POOL)

De vrede bemoeilijken of de realiteit aanvaarden?

Commentatoren beweren dat Bennett's plan toekomstige pogingen om tot een vrede te komen tussen Israël en Syrië nog meer zal bemoeilijken.

Maar Israël heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat het zich niet kan veroorloven, om als onderdeel van een toekomstig vredes­akkoord, de Golanhoogten volledig op te geven, die vóór 1967 door Syrische strijdkrachten werd gebruikt om regelmatig aanvallen uit te voeren op Israëlische steden en dorpen in de regio van Galilea.

Israël annexeerde de Golan in 1981, maar tot op heden zijn de Verenigde Staten de enige natie die de Israëlische soevereiniteit daar erkent. Maar zelfs Washington beschouwde de Golanhoogten officieel als 'bezet gebied’, totdat Donald Trump verscheen en erop aandrong dat het tijd werd om de realiteit te accepteren.

Tanks staan opgesteld aan de grens tussen Israël en Syrië. Controle over de Golan is van cruciaal belang voor de verdediging van de Joodse staat. (Foto: Moraz Brom/Flash90)

Zal Biden de koers van de VS veranderen?

Sinds Trump werd verslagen door Joe Biden in november 2020, zijn de Israëli's gespannen omtrent de mogelijkheid dat de concessies, gedaan door de voormalige president, worden teruggedraaid.

Toen een in Washington gevestigde nieuwszender beweerde dat de regering-Biden de Amerikaanse erkenning van Israëls soeve­reiniteit over de Golan­hoogten zou intrekken, sprongen de Hebreeuws-talige mainstream-media er bovenop, en ten minste twee ministers in de nieuwe regering van Israël gaven reacties.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde snel de geruchten te doen verstommen, en de Israëlische bezorg­dheid weg te nemen. Een tweet van het Near East Affairs kantoor van het State Department benadrukte, dat het Amerikaanse beleid uit het Trump-tijdperk met betrekking tot de Golan­hoogten niet was veranderd, en dat berichten die het tegendeel beweren onnauw­keurig waren.

Maar omdat politiek nog steeds politiek is, raakte niet iedereen door deze woorden overtuigd.

In een interview met CNN in februari 2021 zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat de Golan op dit moment Israëlisch is en dat moet blijven, ‘maar als de situatie in Syrië zou veranderen, dat iets is waar we naar zullen gaan kijken'.

Bennetts streven om de Israëlische bevolking op de Golan­hoogten te verdubbelen zou kunnen worden gezien als een poging om een toekomstige Amerikaanse beleids­wijziging preventief te beteugelen.

Lees ook:
Normalizing Assad? Biased News Agencies Botch Israel’s Golan Development Story

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.