Grote stijging van aantal nieuwe coronagevallen

zondag 26 december 2021 |  Redactie Israel Today
Donderdag­morgen werd gemeld dat er de laatste uren 1400 nieuwe corona­gevallen in het land zijn gemeld, dat is de hoogste stijging in meer dan twee maanden. Om een stormloop op de ziekenhuizen te voorkomen zijn antivirale Covid-19 tabletten besteld.

Van de ongeveer 9 miljoen inwoners van het land liggen 124 Corona­patiënten in zieken­huizen, 83 van hen in ernstige toestand. Volgens het ministerie van Volks­gezond­heid zijn er in het hele land 9 591 actieve dragers van het coronavirus, van wie de meesten milde tot geen symptomen vertoonden. De reproductie­factor van het virus is 1,34, zo werd gemeld.

De gezondheids­autoriteiten voeren momenteel ongeveer 98.500 coronatesten uit, waardoor het besmettings­percentage in het land op 1,44% komt, ook het hoogste aantal in weken.

Premier Naftali Bennett verwacht dat de verspreiding van de corona­variant Omikron grootschalig zal zijn, maar van korte duur: 'Er zal een ernstige chaos ontstaan, maar die zal van relatief korte duur zijn. We zullen krankzinnige aantallen bereiken,' vertelde de premier aan zijn ministers. Hij schatte dat de versprei­ding van Omikron binnen 7 tot 10 dagen zijn hoogtepunt zal bereiken. Hij pleitte voor verdere beperkingen in de hoop een nieuwe lockdown te voorkomen.

Bennett zei verder dat hij hoopte dat het publiek zou meewerken aan de inspan­ningen van de regering en hun kinderen zal vaccineren, terwijl hij zich inspant om de Israëlische vaccinatiecampagne voor kinderen door de ziekenfondsen en het onderwijssysteem van het land te versterken.

Kinderen krijgen hun vaccinatie met het Covid-19 vaccin in een vaccinatie­centrum van het Clallit ziekenfonds in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Volgens het ministerie hebben 9402 Israëli's woensdag hun eerste vaccinatie gekregen, de meesten van hen zijn kinderen van 5 tot 11 jaar. 5715 mensen kregen een herhalingsvaccinatie. Sinds vorige zondag hebben 33.392 Israëli's hun eerste vaccinatie gekregen, terwijl 22.875 een booster kregen.

Overigens is Israël sinds dinsdag als eerste land ter wereld begonnen met het aanbieden van een vierde booster­vaccinatie tegen het corona­virus. In eerste instantie zullen gezond­heids­werkers, 60-plussers en kwetsbare groepen er gebruik van maken.

Omikron-variant besmettelijker
Medische deskundigen in Israël en daarbuiten zijn het er over eens, dat het mogelijk sterftecijfer van de Omikron-variant lager is dan dat van zijn voorganger Delta. Toch is er ongerustheid over hoe om te gaan met de Omikron-variant, omdat deze zeer besmettelijk is. De afgelopen week zijn in Israël gedurende vijf opeenvolgende dagen dagelijks meer dan 1.000 nieuwe infecties geregistreerd. Tegelijkertijd liggen slechts 90 mensen in het ziekenhuis met ernstige ziekten die verband houden met Corona en is nog niemand overleden na besmetting met de Omicron-variant.

Het aantal bevestigde besmettingen met Omikron in Israël de laatste dagen verdrievoudigd. Wanneer dit doorzet, zou kunnen leiden tot meer dan 20.000 nieuwe infecties per dag. Zelfs als de overgrote meerderheid van de gevallen mild is, zullen de plaatselijke zieken­huizen worden overspoeld met de ernstigere gevallen. In een dergelijk scenario zou de Israëlische gezondheidszorg ineenstorten, en niet in staat zijn om mensen die aan andere ziekten en verwondingen lijden doeltreffend te behandelen.

Pfizer pillen als redding?
Om de verwachte stormloop op de ziekenhuizen af te wenden, heeft Israël 100.000 antivirale Covid-19 tabletten besteld die worden vervaardigd door Pfizer, dezelfde farmaceutische reus die het in Israël gebruikte COVID-vaccin maakt. De pillen zullen gratis worden verstrekt aan Israëli's die tot risicogroepen behoren en kunnen thuis worden ingenomen.

Premier Naftali Bennett sprak naar verluidt in het weekend rechtstreeks met Albert Bourla, CEO van Pfizer, om de bestelling af te ronden en de eerste levering van de pillen in de komende dagen te regelen.

Het geneesmiddel, bekend onder de naam Paxlovid, wordt zeer geprezen door Amerikaanse medische deskundigen. Topartsen hebben gezegd dat de nieuwe pil van Pfizer het risico van zieken­huis­opname en overlijden in risicogroepen met wel 90% kan vermin­deren, terwijl de pil oraal wordt ingenomen, met weinig risico op bijwerkingen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.