Joodse NGO hervat stimuleren uitbreiding Jeruzalem

vrijdag 24 december 2021 |  Stan Goodenough
Een Israëlische niet-gouvernementele organisatie (NGO) roept Joden in Israël en de diaspora op om Jeruzalem als exclusieve en ondeelbare hoofdstad van Israël te helpen beschermen door er een metropool van te maken.

Afbeelding: Uitzicht op snelweg 1 vanuit Ma'ale Adumim, nabij Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De basisorganisatie Women for Israel's Tomorrow - ook bekend als Women in Green (WiG) werd oorspronkelijk in 1993 opgericht om zich te verzetten tegen de Oslo-akkoorden en droeg tien jaar geleden bij aan het ontstaan van de beweging voor de uitbreiding van de Joodse soevereiniteit over Judea en Samaria.

Sindsdien is de zogenaamde soeve­reini­teits­beweging met succes gegroeid, zodat zij nu door de meerder­heid van de Israëlische Joden wordt gesteund en het hoofd­bestand­deel vormt van de politieke programma's van alle rechtse partijen van Israël.

Aangemoedigd door zijn recente succes, een campagne om de opening van een Amerikaans consulaat voor Palestijnse Arabieren in Jeruzalem te verhinderen, vraagt WiG nu om steun voor het 'Groot-Jeruzalem-initiatief'. Dit houdt in dat de grenzen van Jeruzalem worden uitgebreid met de omliggende steden Mevaseret Zion, Maale Adummim, het Etzion-blok en enkele gemeen­schappen in de regio Benjamin onmiddellijk ten noorden daarvan.

WiG prees maandag in een verklaring degenen die in Jeruzalem, Washington en elders hadden geprotesteerd tegen de opening van het consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem. De opening van het consulaat zou de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël ongedaan hebben gemaakt, aldus de verklaring. Het zou ook de Palestijnse Arabieren in hun overtuiging hebben versterkt dat zij uiteindelijk Jeruzalem zouden krijgen als hoofdstad van hun gewenste - maar tot nu toe niet bestaande - Staat Palestina.

De regering Biden heeft dit plan niet opgegeven. Ambtenaren in Washington houden vol dat het consulaat zijn deuren toch zal openen.

'Felicitaties aan het Israëlische volk en zijn leiders die het Amerikaanse initiatief om een consulaat voor de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem te vestigen hebben tegengehouden', luidt de verklaring van WiG, die waarschuwt dat de strijd om de hoofdstad nog lang niet voorbij is.

'De vijand ziet Jeruzalem nog steeds als doelwit. Hij richt er zijn vergiftigde pijlen van terrorisme in de eerste plaats op, hij concentreert er de ophitsing tegen het Joodse volk en de Staat Israël op, en hij richt er specifiek zijn pogingen om de Israëlische soeve­reiniteit te ondermijnen op".

Deze strijd over het rechtmatige nationale eigendom van de stad Jeruzalem, zei hij, is 'het hoogtepunt van de strijd tussen het Joodse volk en zijn vijanden'.

'Als de Joden Jeruzalem beschermen, beschermt Jeruzalem de Joden'

Een 'Een Groot Jeruzalem Wet' werd in 2017 in de Knesset besproken, maar opgeschort in het licht van een golf van tegenstand, onder meer van de Europese Unie en inter­nationale organi­saties zoals de Wereld­raad van Kerken, waarvan de 359 aangesloten kerken routine­matig de aanwezigheid van Israël in zijn voorouderlijk land bekritiseren en de aanspraken van Palestijnse Arabieren ondersteunen.

De 'Vrouwen voor Israëls Toekomst' en aanhangers van de soeve­reini­teits­beweging in het Israëlische politieke milieu hebben verklaard, vastbesloten te zijn het initiatief levend te houden en te bevorderen, ook al beseffen zij dat de regering Bennett-Lapid een dergelijke stap niet zal steunen.

Lees ook:
Kerk helpt PA zich verder te verschansen in Jeruzalem
Jeruzalem, stad van bijna een miljoen inwoners

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.