Zware storm 'Carmel' treft Israël; Caesarea overstroomd

dinsdag 21 december 2021 |  Redactie israel Today
Video: Hoge golven bij het Caesarea Nationaal Park

Een vrouw is maandag omgekomen bij een auto-ongeluk als gevolg van de storm en een Israëlische man vocht voor zijn leven nadat hij was geraakt door een door de wind omge­waaide boom toen de winter­storm 'Carmel' vanuit het westen richting Israël raasde.

'Carmel', genoemd naar een berg die in de Heilige Schrift wordt genoemd, bracht regen, hagel en sneeuw en was op sommige plaatsen een ware storm­machine, die in de uren voor dinsdag­ochtend windstoten tot 100 km per uur veroorzaakte.

De storm trof dit kleine maar klimatologisch diverse land van noord tot zuid, verlamde het skigebied op de berg Hermon en verkoelde de normaal winterwarme Rode Zeehaven Eilat.

Windsurfen in de storm. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

In enigszins surrealistische taferelen stortten golven tot 8 meter hoog neer op het Nationaal Park van Caesarea, waardoor een hippodroom, 2000 jaar geleden gebouwd door Herodes de Grote, veranderde in een zwembad.
In het zuidoosten belaagde het weer een van de meer dan 40 nationale parken van Israël - Masada, de laatste plaats waar de Joden zich in 73 na Christus verzetten tegen Rome. De na Jeruzalem populairste toeristische attractie werd gesloten voor bezoekers.

Toen de storm maandag losbarstte, werden waar­schu­wingen uitgegeven en werd het Israëli's verboden de rivieren van het land te betreden. De meeste daarvan zijn het hele jaar door droge wadi's, maar bij plotselinge over­stromingen kunnen die in enkele minuten veran­deren in stort­vloeden die bomen en rotsen van hun plaats rukken. Mensen die in laag­gelegen delen van het land wonen, werd geadviseerd onder­grondse parkeer­garages en andere over­stromings­gevoelige gebieden te vermijden.

Als gevolg van de zware regen overleed een vrouw die in het noorden van het land de controle over haar auto verloor en tegen een paal botste, reed een taxi in een zinkgat in de grond dat plotseling openbrak (de chauffeur bleef ongedeerd), raakten enkele mensen onderkoeld, raakten ten minste drie mensen die gewond door vallende bomen en palen - waarvan één ernstig - en werden een aantal auto's beschadigd door losge­raakte rotsblokken op de Golanhoogten.

In Netania werd een 40-jarige man door een vallende boom geraakt en ernstig verwond. (Foto: Flash90)

Israëlische soldaten maakten dinsdagochtend een sneeuwpop op de berg Hermon, waar 30 cm sneeuw is gevallen.

Volgens de berichten trokken de dichte wolkenbanken die op de eerste dag van de storm het grootste deel van het land bedekten, dinsdag naar het noorden weg, waardoor de Negev-woestijn en geheel zuidelijk Israël grotendeels onbewolkt bleven, maar naar verwachting zal de dikke bewolking tot zaterdag boven de kustvlakte, de heuvels van Judea en Samaria en Galilea blijven hangen.

Voor het weekeinde worden regen en verspreide onweers­buien verwacht, met meer sneeuw op de hellingen van de 1.804 meter hoge Hermon, dat voor de komende dagen zorgt voor goede mogelijkheden om te skiën.

Sneeuwval op het Hermon gebergte, zal het genoeg zijn om het skiseizoen te openen?

En hoewel de neerslag naar verwachting enige verlichting zal brengen voor het dalende waterniveau van het Meer van Galilea, dat dit jaar lager stond dan in 2020, zal Israëls grootste zoet­water­reservoir aanzienlijk meer regen nodig hebben om het op het gezondere peil te brengen dat nodig is om de lange hete zomer die in 2022 wordt verwacht, te doorstaan. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dankzij de regens met 3 centimeter gestegen en staat nu op 210,755 m, 1,955 m onder de bovengrens.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.