Hoe vieren Christenen Kerstfeest in het Midden Oosten?

maandag 20 december 2021 |  Rami Dabbas
Kerstfeest vieren in het Midden-Oosten, waar de moslims de meerder­heid vormen, is niet gemak­kelijk, ook al is het christendom ontstaan in dit gebied, van waaruit het geloof in Jezus zich over de hele wereld verspreidde.

Afbeelding: Een Arabische vrouw bakt brood in een stenen taboenoven op de markt van Wadi Nisnas in een Arabische wijk van Haifa tijdens het kerstfeest. (Foto: Jorge Novominsky/Flash90)

In het Midden-Oosten vind je de oudste christelijke groepen, waarvan sommige nog Aramees spreken, en natuurlijk de Joden die nog steeds (of eigenlijkK: weer) Hebreeuws spreken, de talen die Jezus zelf sprak; toch is Kerstfeest hier nooit een 'feest' geweest.

Natuurlijk hebben de Arabische landen nooit de Joodse component van de feestdag erkend, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste christenen in het Midden-Oosten traditionele Europese symbolen hebben overgenomen om de geboorte van Christus in Bethlehem te vieren. Toch slagen deze dappere christenen erin om op hun eigen speciale manier iets van het licht van de Messias te vieren te midden van een donkere regio die gedomineerd wordt door conflicten en oorlogen.

In Syrië bijvoorbeeld gaat het Kerstfeest voor christenen gepaard met angst en bezorgdheid, en veel van de traditionele vieringen worden afgelast vanwege het ernstige trauma dat het land doormaakt als gevolg van de sektarische en geweld­dadige conflicten die het volk teisteren.

Uit de statistieken blijkt dat een toenemend aantal christenen het Midden-Oosten verlaat, omdat zij bang zijn het doelwit te worden van vervolging en moord. In landen zoals Irak en Libanon dreigen de lokale christelijke inwoners binnenkort te verdwijnen als gevolg van de moeilijke econo­mische omstan­dig­heden in het Midden-Oosten.

Hun kerstverhalen

We spraken met drie jonge christelijke vrouwen uit Libanon, Syrië en Jordanië om uit te vinden waarom het voor hen nog steeds belangrijk is om Kerstfeest te vieren en hoe zij erin slagen om iets van de vreugde van het seizoen te behouden te midden van alle problemen die hun volk ondervindt onder een door moslims gecon­tro­leerde meerderheid.

'Kerstfeest is een heel belangrijke periode voor mijn familie, zegt Rasha Saad Al-Khoury uit Libanon. 'Toen we jong waren, kwamen we bij elkaar in het huis van mijn grootmoeder met mijn broer, zus, ouders en de rest van mijn familie, wat een zeer groot aantal was. De meesten van ons woonden in hetzelfde familie­gebouw en we hadden allemaal een zeer goede band met elkaar.

'We beginnen een maand van tevoren met de voor­berei­dingen voor de vieringen. Het gebouw wordt verlicht met versieringen en de kerstboom wordt versierd met kleurrijke orna­menten die mijn moeder en mijn tantes al enkele weken met de hand maken.

'Mijn moeder laat ook een glas melk en wat koekjes voor de Kerstman bij de schoorsteen staan en vertelt ons dat hij die nodig heeft om tussen zijn rondes door wat energie op te doen. Later zitten we allemaal aan een grote lunch met de familie om de traditionele feest­gerechten te eten van kalkoen gevuld met kastanjes en rijst als hoofd­gerecht met veel Libanese gerechten ernaast zoals tabbouleh en een aantal voorgerechten.

'Kerstfeest is een feest van vrijgevigheid en vreugde, althans dat is onze gewoonte in Libanon. Mijn familie heeft de kerst­viering de laatste twee jaar geannuleerd na het overlijden van twee familieleden als gevolg van het coronavirus, hoewel we nog steeds samen­komen, maar zonder grote vieringen. Ik denk dat dit aantoont hoe belangrijk dit feest voor ons is, omdat het in plaats van een vrolijk feest een moment was om onze liefde, ons verdriet en ons medeleven te uiten'.

Carol Safadi uit Syrië vertelt: 'Kerstfeest is een zeer warme en intieme tijd voor mij en mijn familie. Het is niet alleen een belang­rijke religieuze feestdag, maar het betekent ook veel voor ons omdat het de tijd is waarin familie samen­komt. We beginnen gewoonlijk ongeveer drie weken voor Kerstfeest met het optuigen van de boom. Kerken in de buurt van ons huis houden verschillende kerst­evene­menten. Ik vind het erg leuk om mijn zoon mee te nemen naar het knutsel evenement in de kerk waar hij zijn kerst­versieringen maakt.

'Mama en ik gaan ook graag naar de kerkmarkt waar ze veel snoep, kerst­versieringen en cadeautjes verkopen. In de kerk wordt ook kerst­muziek gespeeld en er zijn een aantal verkopers van etens­waren die broodjes, crêpes, enz. verkopen. Op kerstavond komt de familie bij elkaar voor een heerlijke maaltijd. We vieren het liever thuis dan dat we naar een feest in een restaurant gaan. We genieten van kalkoen, hapjes, kaas, vlees, en veel wijn en drankjes. Tijdens het kerstdiner maken we alle cadeautjes open die we van elkaar hebben gekregen en verzekeren mijn zoon dat de Kerstman hem een speciaal cadeau zal brengen dat hij op eerste kerstdag mag openen.'

Wat Somaya Ziadeh uit Jordanië betreft, zij zegt dat 'Kerstfeest voor ons nog steeds een leuke gebeur­tenis is. Op kerstavond dineer ik meestal met mijn familie, maar we nodigen ook altijd vrienden uit, waaronder mijn moslim­vrienden, om het traditionele eten van deze feestdag te eten dat we met een lokaal tintje maken. En na het diner geeft een van mijn moslim­vrienden een feest bij hem thuis, zodat we het allemaal samen kunnen vieren!'

Er is iets moois in deze eenvoudige maar kostbare uitingen van geloof onder onze broeders en zusters in het hele Midden-Oosten. Wij hopen dat deze korte verhalen van kerstvreugde en van licht dat nog schijnt in de duisternis, uw feest dit jaar zullen opfleuren.

Shalom, ik wens u een Gelukkig Kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar!
Rami Dabbas

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.