Opzienbarende ontdekking aan het Meer van Galilea

maandag 20 december 2021 |  Yochanan Visser
In Israël worden zeer regelmatig archeo­logische vondsten gedaan. Maar het bloot­leggen van twee van de oudste synagogen in Migdal in Noord-Israël, nauwelijks een kilometer van elkaar verwij­derd, is zelfs voor Israëlische begrippen sensationeel.  

Afbeelding: Dr. Dina Avshalom-Gorni (rechts) en opgravingsleider Dr. Yehuda Guvrin. (Foto: Universiteit van Haifa)

Ongeveer vier mijl ten noorden van de stad Tiberias aan het Meer van Galilea (כינרת Kinneret, harpje in het Hebreeuws, naar zijn vorm) ligt Moshav Migdal, aan de voet van de Arbel klif, een van de meest bijzondere en mooiste bergen van Israël.

Het moderne Migdal werd in 1910 gesticht nadat een groep Duitse Katholieken zich er aanvankelijk in 1908 wilde vestigen. De groep Europese christenen was er zeker van dat de grond, waarop later de moshav werd gebouwd, de ruïnes bevatte van het oude Magdala (Aramees voor Migdal). Volgens de christelijke traditie was Magdala de geboorteplaats van Maria Magdalena, en heeft Jezus er gepredikt.

De Duitse Katholieken zagen al snel af van hun plan om een nederzetting te stichten aan de voet van de berg Arbel. Dit had te maken met de extreme hitte en de malaria­muggen die het leven in het gebied vrijwel onmogelijk maakten.

Vanaf 1910 begonnen Russische zionisten land te kopen in het gebied waar Migdal nu ligt en bouwden een boerderij die zij Achoezat Moskva noemden, wat ‘Moskous herenhuis’ betekent. In 1922 had Migdal al 51 inwoners, de meesten van hen moslims die in het dorp al-Majdal woonden dat grenst aan wat nu Migdal is.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 verlieten de Moslims hun dorp aan de oever van het Meer van Galilea en de meeste huizen werden vervolgens verwoest. Het gebied bleef braak liggen na de oorlog die voorafging aan de stichting van de Staat Israël.

Blootleggen van het bijbelse verleden. (Foto: Universiteit van Haifa)

Ontdekking van het oude Magdala

Vanaf 1971 kwamen er veranderingen op gang die uiteindelijk leidden tot de ontdekking van de ruïnes van het oude Magdala, of Migdal, wat ‘toren’ betekent. Een deel van het land waarop Magdala ooit stond, werd verkocht aan christelijke organisaties die er een nieuw bede­vaarts­oord en later een hotel wilden vestigen.

Een ander deel van het land werd later gekocht door de Arabische zakenman Saleh Dabah, die er een klein winkel­centrum en een grote super­markt bouwde. Er zijn ook vier restaurants in het commerciële centrum en er zijn tot nu toe drie hotels in de buurt gebouwd.  

De christelijke organisaties moesten eerst fondsen werven voordat ze hun plannen konden verwezenlijken, maar ondertussen begonnen ze op kleine schaal met opgravingen, die de ruïnes van een Byzantijnse stad blootlegden.

Pas in 2006 begonnen de echte grote opgravingen, voorafgaand aan de bouw van het religieuze centrum door de Magdala Organisatie. Deze opgravingen zijn wettelijk verplicht in Israël en moeten worden uitgevoerd voor het begin van elk nieuw bouw- of infra­structuur­project.

De Israëlische Oudheidkundige Autoriteit leidde de opgravingen, en al snel werden opzien­barende ontdekkingen gedaan, die aantoonden dat Magdala een overwegend Joods dorp was, totdat het door de Romeinen werd verwoest tijdens de laatste slag van de Grote Joodse Opstand in het jaar 67.

Het eerste bewijs hiervoor was de ontdekking van rituele baden (מיקוואות Mikwa'ot) in de verwoeste huizen. Deze rituele baden zijn tot op de dag van vandaag in elke religieuze Joodse gemeenschap te vinden en stellen religieuze Joden in staat om de rituele reinheid te handhaven.

Latere opgravingen, uitgevoerd in 2009 en 2013, toonden andere zeer unieke vondsten, waaronder de oudste synagoge in Galilea, en de zogenaamde ‘Migdal Steen’. Op deze grote steen was de Menorah afgebeeld, de zevenarmige kandelaar die ook in de Tempel stond. Het was de eerste inscriptie van een Menorah die buiten Jeruzalem werd gevonden.
De steen werd gevonden in de opgegraven synagoge en was waarschijnlijk de basis van de בימה bima, de tafel waarop de Torarollen worden gelegd wanneer het wekelijkse Torah-gedeelte wordt gelezen

De ‘Magdala Steen’ getuigt van de welvaart van dit dorp uit het Nieuwe Testament tijdperk. (Foto: Israëlische Oudheidkundige Autoriteit)

De Christelijke Magdala Organisatie, die nu het complex beheert waar de opgravingen werden gedaan, schrijft op haar website over de discipelen van Jezus en over het dorp waar Maria Magdalena woonde. De organisatie erkent nu echter ook dat er Joden in het dorp woonden.  

Eerder was er kritiek op de gidsen van de organisatie, omdat zij bij rond­leidingen met groepen toeristen geen melding maakten van het onom­stote­lijke bewijs dat Magdala een Joods dorp was. Nu schrijft de Magdala Organisatie bijvoorbeeld dat twee rabbijnen uit de Talmoedische periode in Magdala hebben gewoond: Yudan van Magdala en Isaac van Magdala, die respectievelijk in de derde en vierde eeuw voor Christus leefden.

Een ander artikel op de website van de Magdala Organisatie vertelt het verhaal van Rabbi Shimon Ben Lakish, die ook in de derde eeuw leefde en zijn toevlucht zocht in Magdala na een conflict met Rabbi Yochanan. Ben Lakish werd door de overgebleven Joden in het dorp geraadpleegd over het gebruik van de stenen van de verwoeste synagoge om een nieuwe synagoge te bouwen.

De Talmoed meldde dat Ben Lakish het gebruik van de stenen verbood, omdat elk bewijs dat er een synagoge was in Magdala zou verdwijnen, aldus het artikel. Dankzij dit advies van Rabbi Ben Lakish kan de synagoge van Magdala nu door bezoekers worden bezichtigd en hopelijk zal er binnenkort nog een oude synagoge voor het publiek toegankelijk zijn, zoals zondag is gebleken.

Tweede synagoge ontdekt in Migdal

Nathaniel Alfassi, de burgemeester van Migdal, maakte bekend dat een extra synagoge is blootgelegd tijdens nieuwe opgravingen bij het Mango-knooppunt bij Magdala. De ontdekking werd gedaan voordat een bouwbedrijf het gevaarlijke kruispunt bij autoweg 90 wilde omvormen tot een rotonde.

Volgens Alfassi bevond de opgegraven synagoge zich in de westelijke wijk van Magdala, aan de voet van de berg Arbel. De opzienbarende vondst toont aan dat het oude Migdal groter was dan oorspron­kelijk werd aangenomen en maakt nu een drastische wijziging van het oorspron­kelijke bouwplan voor de rotonde noodzakelijk.

De burgemeester van Migdal schreef in een Facebook post dat hij blij en vereerd was dat Migdal nu een nieuwe attractie zal hebben en dat hij dacht dat de moshav nog aantrekkelijker zou worden voor Israëli's. Alfassi meldde ook dat de gesprekken over de wijzigingen in het oorspronkelijke bouwplan en de exploitatie van de nieuwe attractie aan het Meer van Galilea in de komende dagen zullen beginnen.

Migdal telt tegenwoordig meer dan tweeduizend inwoners en is populair bij Israëlische toeristen die er zogenaamde 'tzimmerim' huren, appartementen met jacuzzi's en zwembaden. Buitenlandse toeristen, die hopelijk snel zullen kunnen terugkeren nadat de beperkingen van Corona zijn opgeheven, kunnen nu kiezen uit vijf hotels, waaronder één in de nabijgelegen Kibboets Ginosar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.