Israëlische strijdkrachten pakken verdachten van moord

zondag 19 december 2021 |  Redactie Israel Today
Israëlische veiligheidstroepen hebben zondag­ochtend de Palestijnse Arabieren gearresteerd die verdacht worden van het doden van Yehuda Dimentman en het verwonden van twee andere Joden bij een schietaanval afgelopen donderdag.

Afbeelding: Israëlische troepen op jacht naar de terroristen. (Foto: Sraya Diamant/Flash90)

Zes mannen - twee van hen zijn de vermoedelijke moordenaars en vier zijn medeplichtigen - werden opgespoord in een groot­scheepse klopjacht, die werd begeleid door een inten­sievere operatie voor het verzamelen van inlichtingen en die zich richtte op een stad in het noorden van Samaria, slechts 20 minuten ten zuiden van Megiddo.

De vermoedelijke schutters werden door Israël geïden­tificeerd als leden van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Zij lokten de drie Joden in een hinderlaag en schoten op hen toen zij een yeshiva verlieten die was gebouwd temidden van de ruïnes van Homesh, een Joods dorp dat in 2005 door de Israëlische regering met de grond gelijk werd gemaakt.

Arrestatie door de Israëlische veiligheidsdiensten

De moord op Dimentman bracht een aantal gebeur­te­nissen op gang, waaronder, binnen enkele uren, de oprichting van een kleine buiten­post in de buurt van de plaats van de aanval volgens het aloude zionistische antwoord: 'Waar zij ons doden, zullen wij bouwen'. De buiten­post werd opgericht door een beweging genaamd Nachala (Hebreeuws voor 'erfenis') waarvan de vermoorde 25-jarige vader van een peuter lid was geweest.

Joodse leiders in Judea en Samaria riepen Israëli's die de Joodse aanwezig­heid in hun voor­ouder­lijk hartland steunen op om naar de nieuwe plek te verhuizen, en ten minste één rechtse politicus bracht een solidariteits­bezoek vooraf­gaand aan de begrafenis van Dimentman vrijdag. Maar Israëlische troepen gingen die ochtend snel te werk om de buitenpost te ontmantelen, naar verluidt op aandringen van Moshe Raz, een politicus van de linkse Meretz-partij en lid van Bennetts regeringscoalitie.

De aanval van donderdag vond plaats tegen de achter­grond van een groeiende veront­waardiging in bepaalde sectoren van de Israëlische samenleving over de aandacht van de regering voor wat zij 'kolonisten­geweld' noemt - een relatief klein verschijnsel - tijdens een opleving van uitingen van woest Arabisch anti­semitisme.

Israëlische veiligheidstroepen op de plaats waar zaterdag­ochtend werd weer een terreurdaad werd gepleegd, toen een 65-jarige Arabische vrouw een Jood neerstak en licht verwondde in de buurt van de Grot van de Patriarchen in Hebron. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

In verklaringen na de aanval op Shabbat zeiden leiders van de Joodse gemeenschap in de stad - de plaats waar Abraham, Isaak en Jakob werden begraven - dat de regering onmiddellijk zou moeten reageren door Joden toestemming te geven om een huis te betrekken in de buurt van de plaats. In plaats daarvan, zo schreven zij boos, was het beleid van Jeruzalem 'vijandig en [door ervoor te kiezen zich te richten op 'kolonisten­geweld' in plaats van Arabisch geweld] stuurt het een boodschap van steun aan de terroristen.'

De weduwe en de enige 9 maanden oude baby van de vermoorde Yehuda Dimentman tijdens een persconferentie na het einde van Shabbat. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Zaterdagavond kwamen in Jeruzalem Joodse demonstranten bijeen om te demonstreren tegen de manier waarop de regering omgaat met terrorisme. De politie reageerde op hen, wat leidde tot botsingen waarbij minstens 13 deelnemers werden gearresteerd.

Bij de ingang van Jeruzalem gebruikte de politie een waterkanon om demonstranten uiteen te drijven tijdens een demonstratie tegen de recente dodelijke terreur­aanslagen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Wapengekletter uit de Gazastrook
Ondertussen kwamen er in het weekeinde berichten uit de Gazastrook dat de zogenaamde militaire vleugels van Hamas en de PIJ bijeen waren gekomen om hun coördinatie te versterken en hun militaire kracht te vergroten.

Commandanten van de twee groepen zouden de escalatie van het terrorisme in Samaria en Judea hebben opgehemeld 'als antwoord op het kolonisten-terrorisme', en hun steun hebben uitgesproken voor de oprichting van eenheden in die gebieden die zouden optreden tegen 'kolonisten'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.