Covid-beperkingen 'Ongeacht wat de mensen zeggen!'

zondag 19 december 2021 |  Redactie Israel Today
Premier Naftali Bennett gebiedt zijn kabinets­leden om de strengste reis­maat­regelen tegen het Corona­virus te steunen. Hij wil de lijst 'rode landen', waar Israëli's niet heen mogen vliegen, uitbreiden met de VS, Canada, Turkije en acht Europese landen.

De Israëlische premier Naftali Bennett leek in het weekeinde te falen voor een belangrijke leider­schaps­test voor het bestrijden van Covid, nadat de oppositie hem dwong om terug te krabbelen van zijn wens om een bijna-totaal reisverbod voor Israëli's op te leggen.

Toen de vrees voor een 'Omikron Apocalyps' vrijdag golven van paniek in Europa begon te veroorzaken, probeerde Bennett volgens nieuws­berichten om de Israëlische rode landen no-fly lijst uit te breiden tot bijna elke plaats op de planeet. Hij stond erop dat het kabinet dit in wet­geving zou vastleggen, ongeacht wat de Israëli's wilden.

De premier gebruikte dwingende manipulatie, waaronder waar­schuwingen dat degenen die tegen de maatregelen waren, de schuld zouden krijgen van elke Covid-19 ramp die het gevolg zou kunnen zijn. 'Ministers die tegen de maatregelen stemmen zullen verantwoordelijk zijn voor de uitbraak. Ik verwacht dat alle ministers (...) niet toe­ge­ven aan de druk van het publiek of lobbyisten,' ver­klaarde Bennett volgens Channel 12 News.

Na deze berichten, en terwijl de premier zondagochtend met zijn ministers bijeen­kwam voor de wekelijkse kabinets­vergadering, dook het nieuws op dat hij niet langer van plan was een uitgebreid reis­verbod uit te vaardigen, maar dat hij een meer beperkte lijst bekend zou maken van 'rode landen' waar Israëli's niet langer naar toe mogen vliegen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, België en Turkije. (Nederland is nog 'oranje'). Deze beperkingen zullen naar verluidt iets later deze week van kracht worden.

Aan het begin van zijn vergadering prees Bennett zijn aanpak van de Omikron-dreiging: 'Deze regering heeft iets geweldigs gedaan toen zij drie weken geleden het besluit nam om de toegang tot Israël te beperken,' zei hij. 'We hebben de Staat Israël kostbare tijd gegeven; we hebben de Omikron vertraagd...'

Maar nu, waarschuwde hij onheilspellend, 'komt de golf eraan.' De tijd begon te dringen. 'De Omikron is al in het land en er is al overdracht binnen de bevolking.' Zondag­ochtend stond het totaal aantal Israëli's dat besmet is met de Omikron-variant op iets meer dan 130.

Israël kijkt met spanning toe hoe de nieuwe dreiging wordt aangepakt in Groot-Brittannië, waar de burge­meester van Londen zaterdag een 'groot incident' uitriep vanwege de zich snel vermenig­vuldi­gende verspreiding van Omikron. Uit Britse gegevens blijkt dat het aantal gevallen om de twee dagen verdubbelt, terwijl dat bij de Delta-variant om de 10 dagen gebeurt.

In Zuid-Afrika, waar Omikron voor het eerst werd geïdentificeerd, vindt eveneens een massale toename plaats, hoewel de symptomen van deze variant relatief gering blijven. Epidemiologen waarschuwen dat het niet gemakkelijk is om de effecten van een virus in het ene land over te dragen op wat er in een ander land gebeurt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.