Groeten uit Israël: Wachten op Carmel en de 5e golf

zondag 19 december 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Net zoals ik dacht, waren er vrijdag toch geen 'groene pas'-controles bij de ingangen van winkelcentra. Een hele week lang heeft de regering groots aangekondigd dat de Groene Pas vanaf vrijdag ook voor winkel­centra zou worden gebruikt en dat niet-ingeënte mensen dan alleen nog daar levens­middelen, drogisterij­artikelen en genees­middelen zouden mogen kopen.

De opwinding was groot, de managers van de winkel­centra dreigden niet mee te werken aan deze verordening. In het begin deed de regering slechts een kleine stap terug en zag zij af van het uitdelen van polsbandjes aan de gevacci­neerden. Slechts korte tijd later begreep men dat deze hele zaak helemaal niet kon worden uitgevoerd. Dus op vrijdag was alles zoals gewoonlijk. De vraag is of dat zo zal blijven.

Ik ben vrijdag even naar ons winkelcentrum geweest en heb eerst nieuwe mond­kapjes ingekocht. Want die zullen we waarschijnlijk nog lang nodig hebben, in ieder geval tot het jaar 2024, als we de verklaring van Pfizer van dit weekeinde mogen geloven. Omdat het aantal mensen dat besmet is met Omikron blijft stijgen, wil de regering iets doen. Zo zal in de winkel­centra, na de farce van het 'groene paspoort', een strikt 'paars label' worden toegepast. Het aantal bezoekers in de winkels zal worden beperkt, maar de winkels zullen langer open zijn. Wel, zal dit idee ook in de praktijk worden gebracht?

Het is nog steeds 'business as usual' in de winkelcentra. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ziet u, we zijn op dit moment allemaal een beetje geïrriteerd. In het nieuws zien we wat er in Europa gebeurt. De komende dagen zal bijna heel Europa rood worden verklaard, en buiten Europa ook de VS en de VAE. De luchthaven is praktisch gesloten. Deskundigen hebben gisteren gezegd dat de vijfde golf ons over 10 tot 14 dagen zal bereiken, met besmet­tings­cijfers zoals we die nog nooit hebben gehad. Wat zal ik daarover zeggen? Ik ga voorlopig niets zeggen en gewoon afwachten. We kunnen toch niets doen. We gaan gewoon door met ons dagelijkse leven, en dat is eigenlijk niet zo slecht. Soms lijkt het alsof de Corona-crisis zich vooral in de media afspeelt.

Dat is natuurlijk onzin, ik ben niet wat je noemt een Corona-ontkenner. Maar echt, afgezien van de mondkapjes, voel ik bijna niets van deze crisis. Of ben ik er gewoon aan gewend geraakt?

En nu terug naar het weer, want dat wordt echt interessant deze week. Nadat het vrijdag hard heeft geregend en Shabbat daarna weer een zonnige dag was, wachten we nu allemaal op 'Carmel'. Dat is de officiële naam van de storm die morgen op ons afkomt. Er zijn waar­schuwingen voor zeer sterke rukwinden en over­stro­mingen. Ik ga vandaag alles vast­binden in de tuin, zodat de plastic stoelen niet ergens heen vliegen.

Het heeft in het week­einde flink gesneeuwd op de berg Hermon. Tot nu toe is er 15 centimeter sneeuw gevallen. En Carmel wordt verondersteld veel meer sneeuw te brengen. Wordt het ski seizoen op tijd geopend aan het begin van de winter?
Israël deelt deze bergketen met Libanon en Syrië. Skiën op Hermon is dus iets uitzonderlijks. Je moet oppassen dat je niet de verkeerde piste of helling kiest, anders ga je in de richting van Damascus of Beiroet.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en een beetje te koel voor de tijd van het jaar. Er waait een harde wind aan de kust. In het noorden kunnen er verspreide buien vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is licht gestegen en ligt nu - 210,77 meter onder de zeespiegel. Dat is 1,97 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettige zondag en vierde advent. Blijf gezond.

Shalom uit Modi'in!,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.