Ex kardinaal: 'Joden verspreiden Corona in de wereld'

zondag 19 december 2021 |  Redactie Israel Today
Zo luidt een actuele kop boven het Hebreeuwse nieuwsportaal Arutz 7. Er wordt beweerd dat de Duitse emeritus kardinaal Gerhard Ludwig Müller de Joden beschuldigt van het opzettelijk verspreiden van de corona­pandemie over de hele wereld.

'Mensen die op de troon van hun rijkdom zitten', aldus Müller, 'zien nu een kans om hun agenda erdoor te drukken', zoals ze in de loop der jaren bij verschillende gelegenheden hebben gedaan en er in het verleden zelfs voor zijn gestraft, aldus de 73-jarige Müller in een interview met het St. Bonifatius Instituut, een katholieke organisatie.

De kardinaal verwees met name naar George Soros, een in Hongarije geboren miljardair en filantroop. Hij beschrijft hem en Bill Gates als degenen die 'de wereld regeren' en het corona­virus gebruiken om 'hun agenda erdoor te krijgen'.Soros, een Holocaust-overlevende, staat erom bekend dat hij wereldwijd liberale en progressieve doelen financiert, en hij is vaak het doelwit van antis­emitische en samen­zwerings­theorieën.

De verklaring van kardinaal Müller en het vermelden van Soros waren aanleiding voor Duits-Joodse organisaties om onmiddellijk te reageren. Rabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese rabbijnen, die meer dan 700 rabbijnen vertegen­woordigt, riep het Vaticaan op om 'duidelijk afstand te nemen van dergelijke grove uitspraken en standpunten' .

Felix Klein, de Duitse commissaris voor anti­semitisme, riep het Vaticaan ook op om de verklaringen van Müller tegen te spreken en voegde eraan toe dat zijn 'anti­semitische samen­zwerings­mythen onze samen­leving schaden en bestaande problemen alleen maar verergeren' . Andere Joodse leiders klaagden ook over de verklaringen van de kardinaal.

Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, zei in een interview dat Müller 'duidelijk antisemitische cijfers' gebruikt . Hij noemde de uitspraken 'onverantwoordelijk en onaanvaardbaar'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.