Waarom zijn Joden wel, en Christenen nu niet welkom?

zondag 19 december 2021 |  Redactie Israel Today
De Israëlische autoriteiten laten geen toeristen toe tijdens de voor christenen zo belangrijke kerstperiode, maar wel een Joodse Birthright-groep. Dit veroorzaakte een felle discussie op Facebook en beschuldigingen van racistische discriminatie op grond van religie. 

Afbeelding: De toerisme-industrie en de plaatselijke winkels zijn zwaar getroffen door de afwezigheid van christelijke toeristen tijdens de kerstperiode. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

De grenzen van Israël blijven gesloten voor toeristen vanwege de aanhoudende bezorgdheid over de Omikron-variant van Covid-19. Maar Israëlische media meldden deze week dat de regering een uitzondering had gemaakt voor ‘Birthright' groepen.

Het Birthright-programma is bedoeld om jonge Joden, die buiten Israël wonen, aan te moedigen om Aliyah te maken (te emigreren naar Israël). Christelijke functio­narissen in Israël riepen al snel dat dit een verkeerde beslissing was.

De aanhoudende reisbeperkingen in verband met Corona, die de regering zojuist met nog een week heeft verlengd, hebben een enorme negatieve financiële impact, nu het kerst­seizoen begint en eindigt zonder dat christelijke toeristen in Israël de plaatsen kunnen bezoeken waar het allemaal is gebeurd. Vooral de toeristenindustrie in Bethlehem, die het van christelijke bezoekers moet hebben, is nu voor het tweede jaar zwaar getroffen. De meeste buitenlandse bezoekers komen via Israëlisch grond­gebied.

Velen vroegen zich af waarom de regering, als zij uitzon­deringen kan maken voor Joodse reis­groepen, niet hetzelfde kan doen voor christenen. Sommigen gingen in hun kritiek zelfs een stap te ver.

'Racistische discriminatie kan op geen enkele manier worden geaccepteerd!' schreef Wadie Abunassar, woordvoerder namens de traditionele kerken in het Heilige Land, in een boze Facebook-post.

'Ik dring er bij de Israëlische autoriteiten op aan om iedereen die het land wil bezoeken gelijk te behandelen, en dat zonder enige discriminatie inzake religie', vervolgde hij.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf daar een scherpe reactie op, en suggereerde dat Abunassar zelf zich schuldig maakte aan opruiing.

'Deze ongefundeerde beschuldigingen van discrimi­nerend gedrag zijn schandalig, vals en gevaarlijk', luidde een verklaring van het ministerie, die werd uitgebracht na de Facebook-post van de priester. 'Wij verwachten van religieuze leiders dat zij zich niet bezig houden met ongefun­deerde uitingen van haat en ophitsing, die alleen maar olie op het vuur van anti­semitisme tot gevolg hebben, en mogelijk kunnen leiden tot geweld, en schade toebrengen aan onschuldige mensen'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voegde er nog aan toe dat het juist uitzonderingen had toegestaan voor sommige christenen, in  antwoord op verzoeken van kerken die Abunassar zelf vertegenwoordigt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.