'We krijgen de moordenaars wel te pakken'

vrijdag 17 december 2021 |  Redactie Israel Today
Palestijnse Arabische terroristen openden donder­dagavond in noordelijke Samaria het vuur op een Israëlisch voertuig, waarbij de 25-jarige Yehuda Dimentman werd gedood en twee andere jonge Joodse mannen werden verwond.

Afbeelding Israëlische speciale troepen arresteren Palestijnse verdachten in verband met de schietpartij van donder­dag­avond. (Foto: Sraya Diamant/Flash90)

Yehuda Dimentman werd gedood net buiten de buitenpost Homesh in noordelijke Samaria, die officieel werd verlaten als onderdeel van Israëls 'terugtrekking' uit de Gazastrook en delen van de Westelijke Jordaanoever in 2005. Maar enkele jaren geleden heroverde een groep religieuze Joodse pioniers de dorre heuveltop en richtte er een kleine yeshiva op.

Dimentman en de andere inzittenden van het voertuig waren studenten van die yeshiva. Hij laat een vrouw en een negen maanden oud kind achter.

De begrafenis begon vrijdag in Homesh, en ondanks het feit dat dir nog steeds als een 'illegale' buitenpost wordt bestempeld, waren er een aantal staatsambtenaren aanwezig, waaronder het Knessetlid Nir Barkat (Likoed) en de opperrabbijn van Safed, Rabbi Shmuel Eliyahu.

Bij het begin van de begrafenis zwoeren Israëlische veiligheidsfunctionarissen dat zij de moordenaars te pakken zouden krijgen. Volgens hen was de aanval een hinderlaag langs de weg, en zij voeren een uitgebreide klopjacht om de daders aan te houden.

'Op dit moment achtervolgen de veiligheids­troepen - de IDF, Shin Bet, politie en andere eenheden - de moorde­naars. We gaan de terroristen opsporen en hen gevangen nemen,' vertelde generaal Yehuda Fuchs, hoofd van het Centrale Commando van de IDF, aan lokale media. 'Wij zijn verantwoordelijk voor de verde­diging hier, en we zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om bescherming te bieden aan de bewoners en de moordenaars en terroristen die deze aanval hebben uitgevoerd, gevangen te nemen.'

Verscheidene Palestijnse terreurgroepen hebben de moord op Dimentman geprezen, maar tot nu toe heeft geen van hen de eer voor de aanslag opgeëist.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.