Groeten uit Israël - Vakantie en nieuwe Corona-regels

vrijdag 17 december 2021 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Na een paar vakantiedagen, waarin ook onze oudste zoon in het huwelijk is getreden, en ik vier dagen later de Briet Milah (de besnijdenis) van de pasgeboren klein­zoon van mijn zwager mee mocht vieren, zit ik nu weer achter mijn laptop om u, beste lezers, te begroeten.

Het was inderdaad een onvergetelijke vakantieperiode, ondanks dat we niet naar het buitenland zijn gevlogen, wat onder­tussen weer bijna onmogelijk is geworden, nu het ene land na het andere weer als 'rood' wordt aangemerkt. En zoals ik al zei, mijn vakantie was ook erg opwindend en gevarieerd.

Deze vakantie hebben we doorgebracht binnen onze familie. Onze oudste zoon is een week geleden getrouwd, en dus breekt een nieuwe levensfase aan, niet alleen voor hem en zijn vrouw, mijn eerste schoondochter, maar ook voor ons. De bruiloft was een bijzondere ervaring, ook al regende het juist op de avond van de bruiloft heel erg hard. Maar dat stoorde ons niet. Alleen het feit dat mijn zus de ceremonie onder de choepa (huwelijksbaldakijn) alleen via Zoom kon volgen, maakte me een beetje verdrietig. Deze droefheid werd echter al snel vervangen door een door enorme vreugde, bij het breken van het glas onder de voet van onze zoon. Een geweldig moment.

Na dit omvangrijke familiefeest hebben mijn vrouw en ik een van onze laatste vrije dagen gebruikt voor een uitstapje naar Tel Aviv. Door de week is de stad veel rustiger dan in het weekeinde. En de toeristen ontbraken ook. Nadat het luchtruim boven Israël weer voor hen werd open­gesteld, sloot de regering na enkele weken de grenzen van het land weer. De angst voor de Omikron-variant schijnt erg groot te zijn.

Het was relatief leeg op de strandpromenade in Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

Dus Tel Aviv leek leger dan ooit. Er was zelfs een parkeerplaats direct aan zee. We maakten een korte wandeling van het strand naar de Karmel-markt (Shoek HaKarmel) en daarna weer terug naar de kust. 

Voor de ingang van de Karmel markt was het wat drukker (Foto: Dov Eilon)

Het was goed om even de rust te vinden terwijl ik door de stad liep. Ik dacht aan wat er nu zal gebeuren met Corona en Omikron. Op straat bemerk je niets van de paniek die ons in het dagelijkse nieuws wordt voorgespiegeld. Naar verluidt zijn er in ons land 84 mensen besmet met Omikron, veel landen in Europa zullen binnenkort weer op de Rode Lijst worden geplaatst, en vliegen naar deze landen zal dan verboden zijn. Onder die landen bevindt zich nu ook Duitsland, naast Groot-Brittannië en Denemarken. En er kunnen dagelijks nieuwe landen worden toegevoegd.

Allenby Street, Tel Aviv. Geen spoor van Omikron. (Foto: Dov Eilon)

Toen we terugkwamen in Modi'in, zette ik de TV aan om het avondnieuws te horen. De regering heeft een vergaande  Corona-maatregel genomen, die al snel veel onrust en discussie veroorzaakte. De zoge­naamde ‘Groene Pas' (Tav Jarok) is vanaf vrijdag van toepassing in alle grote winkelcentra. Dit betekent dat degenen die geen Groene Pas hebben, de winkel­centra alleen mogen binnengaan om levens­middelen, genees­middelen en drogisterij-artikelen te kopen, of om een arts in het gezond­heids­centrum te bezoeken.

Het plan van premier Naftali Bennett om gevaccineerden of herstellende personen met een geldige Groene Pas bij de ingang een polsbandje te geven, waarmee zij zich vrij door het winkel­centrum kunnen bewegen en alle winkels kunnen bezoeken, heeft bijzonder veel stof doen opwaaien. De managers van de winkelcentra reageer­den veront­waardigd, en maakten duidelijk dat zij niet bereid waren de klanten een etiket op te plakken met betrekking tot hun vaccinatie-status, en hen zo in twee klassen te verdelen. Zij zeiden ook dat het voor de winkels onmogelijk zou zijn te controleren wie een polsbandje droeg en wie niet. Zij dreigden niet mee te werken aan dit bevel. Gisteravond maakte het  ministerie van Volksgezondheid weer bekend, dat zij geen polsbandjes zouden uitdelen, maar dat het groene paspoort vanaf morgen bij het betreden van de winkelcentra moet worden getoond, om zich vrij in alle winkels te kunnen bewegen. Niemand weet op dit moment hoe de hele zaak zal worden gehandhaafd.

Ik ben erg benieuwd of dit ook werkelijk zal gebeuren. Hoe moet zoiets als dit gecontroleerd worden? Laten we nog even wachten, wellicht  zullen we morgen weer wat verstandiger zijn. Ik weet niet zeker of dit de juiste manier is om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.

Het weer
Het weer is momenteel erg wisselvallig, soms regent het een beetje, dan weer schijnt de zon aan een wolkenloze hemel. Er is ons echter voor de komende dagen meer winters weer beloofd.

Op het strand in Tel Aviv. (Foto: Dov Eilon)

En nu wens ik u namens al mijn collega’s van IsraelToday een prettige vrijdag, een gezegende Shabbat en een fijn weekeinde toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.