Geen tankvliegtuigen: Israël kan Iran nog niet aanvallen

donderdag 16 december 2021 |  Ryan Jones
Indien de onder­hande­lingen in Wenen over het Iraanse nucleaire programma niets opleveren, wil Israël een aanval op de Iraanse nucleaire facili­teiten uitvoeren. Maar de VS weigert de vier hiervoor beno­digde tank­vlieg­tuigen versneld te leveren.  

Afbeelding: Een Israelische F-16C  ‘Barak’ (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Israël is openhartig geweest over het feit dat het een militaire aanval plant op het nucleaire programma van Iran, indien de onderhandelingen in Wenen tussen de Islamitische Republiek en Westerse mogendheden mislukken. Jeruzalem heeft zelfs een budget van 5 miljard shekel goedgekeurd voor de operatie.

Maar de dreiging van een militaire actie zal slechts gebakken lucht blijken te zijn als Israël niet over de uitrusting beschikt om die actie uit te voeren. En deze week kwam het nieuws dat een belangrijk onderdeel niet voor eind 2024 in handen van Israël zal zijn. Iran zal, mocht het dat willen, tegen die tijd al een atoombom hebben, volgens de schattingen van talrijke deskundigen.

De New York Times meldde dat Washington Israël onlangs heeft meegedeeld dat het zijn bestelling van Boeing KC-46 tankvliegtuigen, voor het bijtanken in de lucht van gevechts­vliegtuigen,  ten vroegste over drie jaar zal ontvangen.

Zonder die tankvliegtuigen kan Israël geen groot­schalige lucht­aanval uitvoeren op de wijd­verspreide en zwaar versterkte nucleaire installaties van Iran. Israëlische gevechts­vliegtuigen en bommen­werpers zullen tijdens de vlucht moeten bijtanken. Israel heeft zes KC-46 tank­vliegtuigen besteld, en zou hebben verzocht aan de Amerikaanse regering om twee vliegtuigen vervroegd geleverd te krijgen. Volgens diverse bronnen zou president Biden zélf een stokje gestoken hebben tegen vroegtijdige levering.

De KC-46 tankvliegtuigen moeten Israëls bijna 60 jaar oude Ram tank­vlieg­tuigen vervangen. Dat zijn Boeing 707 personen­vliegtuigen, verbouwd voor militaire doelen zoals het bijtanken van gevechts­vliegtuigen, bericht The Jerusalem Post. De bestelde tank­vlieg­tuigen kunnen drie gevechts­vliegtuigen tegelijk bijtanken in drie tot vier minuten.

Hoewel Israël nu vrienden heeft aan de Perzische Golf, zullen zij vrijwel zeker niet bereid zijn deel te nemen aan een directe militaire actie tegen hun oorlogs­zuchtige sjiitische grote buurman. Dat betekent dat een aanval vanaf een vliegveld dichter bij Iran ook niet aan de orde is.

Iran dreigt met vergelding

Iran reageerde woensdag op het Israëlische dreigement met de publicatie van een kaart, waarop naar eigen zeggen alle talrijke doelen staan aange­geven, die het op elk moment in de Joodse Staat kan treffen.

De kaart verscheen op de voorpagina van de Tehran Times, een Engelstalige spreekbuis van het regime. ‘Just One Wrong Move!’ (één verkeerde beweging!) luidde de kop van het artikel, dat opende met de alinea:
‘Een intensivering van de Israëlische militaire dreige­menten tegen Iran lijkt erop te wijzen dat het zionistische regime is vergeten dat Iran meer dan in staat is om hen van overal te raken.’  

   

Interessant genoeg lijkt de doelwitkaart die de Tehran Times publiceerde, te erkennen dat al het land ten westen van de Jordaan, evenals de Golan Hoogvlakte, Israël is, iets wat de Palestijnen waarschijnlijk niet goed zal bevallen.

Maar misschien geven de Iraniërs niet echt om de Palestijnen, aangezien elke belangrijke stad die door de Palestijnse Autoriteit wordt bestuurd ook is gemarkeerd als een potentieel doelwit.

Lees ook:
Israël vecht nu op vier fronten tegen Iran
IDF stafchef: maak plannen voor een aanval op Iran
Schaduwoorlog tussen Israël en Iran escaleert

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.