Energie-besparend raam houdt de zonnewarmte tegen

woensdag 15 december 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Een onderzoeksteam van wetenschappers uit Singapore en de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft een raam­coating ontwikkeld, die tot 70 procent van de infrarood hitte­straling van de zon kan tegen­houden, zonder het zicht te belemmeren.

Dit is het resultaat van een al tien jaar bestaande samenwerking van de Hebreeuwse Universiteit, de Ben-Goerion Universiteit in Be'er Sheva en de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore op het gebied van nanomaterialen voor het verbeteren van de werking van bestaande technologieën op het gebied van energie- en watermanagement.

Het project van de elektrochromische ramen werd geleid door prof. Alfred Tok (NTU), in samenwerking met de onderzoekers Shlomo Magdassi (l) en Daniel Mandler (r) van de Hebreeuwse Universiteit. (Foto: Shlomo Magdassi, voor het onderzoekscentrum in Singapore)

De coating bevat nanohoeveelheden geavanceerde materialen zoals titaniumdioxide en wolfraamtrioxide, waarmee tot 70 procent van de infrarode straling van de zon kan worden geblokkeerd, wat 30 procent effectiever is dan bestaande filters, terwijl tot 90 procent van het zonlicht wordt doorgelaten.

Dit warmte-blokkerend vermogen kan door elektriciteit worden geactiveerd; gebruikers zouden het naar behoefte kunnen in- en uitscha­kelen. Gebruik ervan bij warm weer kan leiden tot aanzienlijke besparingen op airconditioning.

Bron: israel21c.org, israel21c.org.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.