Bennett bezoekt VAE - de Abraham-akkoorden zijn echt

dinsdag 14 december 2021 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Naftali Bennett bracht zondag en maandag het eerste officiële bezoek van een Israëlische leider aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dit was weer een belangrijke mijlpaal in de Abraham Akkoor­den, die nog maar een decennium geleden pure fantasie leken.

Bij aankomst in Abu Dhabi, werd Bennett begroet door minister van Buitenlandse Zaken Abdullah bin Zayed al-Nahyan en een volledige erewacht (video boven). De lokale media van de VAE leken even opgetogen over het bezoek als die in Israël. Toch blijft het enigszins schokkend, om te zien dat een kippa-dragende leider van de Joodse Staat zo hartelijk wordt omhelsd door de heersers van een grote Arabische Staat

Bennett sprak maandag met de kroonprins van de VAE, sheik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, de feitelijke heerser van de Emiraten en een van de drijvende krachten achter de Abraham Akkoorden, het proces van normalisatie tussen Israël en enkele toonaangevende Arabische Staten, naast de voor­malige Amerikaanse president Donald Trump en Bennetts voorganger, Benjamin Netanyahu.

Bennett en zijn gastheren waren vol lof over de snel versterkende betrekkingen tussen Israël en de VAE, die al een aanzienlijke hoeveelheid toerisme in beide richtingen hebben gezien, ondanks de reisbeperkingen van Corona, en nog meer investeringen en nieuwe zakenrelaties.

Hoewel de Abraham Akkoorden nu al meer dan een jaar oud zijn, en een aantal andere naties zich al hebben aangesloten, is het toch enigszins verbazingwekkend om te zien hoe een kippadragende leider van de Joodse Staat zo wordt omhelsd door de heersers van een grote Arabische staat.

Het kabinet van de Israëlische premier publiceerde dinsdag dit persbericht: Premier Naftali Bennett heeft zijn eerste bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op uitnodiging van kroonprins sjeik Mohammed bin Zayed afgerond.

Voordat hij maandag uit Abu Dhabi vertrok, verklaarde Bennett: 'Ik heb zojuist een zeer belangrijk bezoek aan de VAE afgerond. Ik wil sheik Mohammed bin Zayed bedanken voor de zeer warme gastvrijheid en de diepgaande, oprechte en betekenisvolle gesprekken.

'Gedurende de dag hebben we de sterke punten van beide landen besproken. Ons doel is de banden aan te halen, zodat er niet alleen vrede komt tussen de leiders, maar ook tussen de volken.

'Ik vertrek hier met een groot optimisme dat dit voorbeeld van banden tussen de twee landen een hoeksteen zal zijn voor een wijdvertakt netwerk van banden in de hele regio.

In het kader van het bezoek had premier Bennett naast zijn ontmoeting met de kroonprins ook een ontmoeting met twee ministers van de Emiraten.
De premier besprak met de minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE, Dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, de samenwerking tussen de twee landen op het gebied van technologie, handel en energie, met name projecten op het gebied van hernieuwbare energie.

Met de minister van Cultuur Noura bint Mohammed Al Kaabi besprak de premier de bilaterale samenwerking op het gebied van cultuur en sport, met inbegrip van film en gezamenlijke televisieproducties.

Lees ook:
Komt er normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië?
Golf-journalist: 'God schiep ons om in vrede te leven'
Arabische journalisten op zwarte lijst voor steun aan Israël-VAE-deal

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.