Coronabeleid schadelijk voor band met diaspora-Joden

dinsdag 14 december 2021 |  Redactie israeltoday.nl
Het is de meeste niet-Israëli's al bijna twee jaar verboden om Israël binnen te komen, tenzij je een diplomaat, beroemdheid, atleet of - zoals in deze dagen - een mooie kandidaat voor Miss Universe bent. Dit veroorzaakt een breuk tussen Joden in en buiten Israël.

Aankomst op de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Tomer Neuberg)

Dat betekent dat huwelijken, zwangerschappen, geboorten, besnijdenissen, begrafenissen en andere betekenisvolle gebeurtenissen niet toegankelijk zijn zijn voor niet-Israëlische burgers met kinderen, broers, zussen of ouders in Israël, bericht World Israel News.

Tijdens de korte perioden waarin Israël buitenlanders toeliet, kregen potentiële bezoekers te maken met veel bureaucratie en regels die van dag tot dag veranderden, wat in wezen het plannen van een reis naar de Joodse Staat onhaalbaar maakte. Omdat de regels zo vaak en onverwacht veranderden, was het een te groot risico om duizenden dollars uit te geven aan vliegtickets, met de kans dat je toch de reis niet kon maken.

Op een bepaald ogenblik heeft de Israëlische regering uitzonderingen op het toeristenverbod toegestaan voor eerstegraads verwanten van Israëlische burgers. Maar het programma was, voor een groot deel, een mislukking door stapels in te vullen formulieren, verplichte quaran­taines en onverwacht ingevoerde maatregelen.

Was dit strenge beleid nodig, gezien het hoge percentage gevaccineerden, lage corona-sterftecijfers per hoofd van de bevolking, en een beheersbaar aantal besmettingen per dag, meestal kinderen.

Naast de emotionele spanning die wordt veroorzaakt door Joden buiten te sluiten uit Israël, kan dit maximaal restrictieve beleid op lange termijn een ramp creëren, doordat het de band tussen Joodse gemeenschappen in het buitenland en Israël ernstig verzwakt.

Wanneer Joden van over de hele wereld naar Israël komen om in een yeshiva te studeren, een semester in het buitenland door te brengen tijdens hun studie, vrijwilligerswerk te doen op een kibboets, of gewoon een paar weken in Tel Aviv van de zon te genieten, versterkt dit de band tussen Israël en de diaspora. Dat is de reden waarom de programma's Birthright Israel en MASA Israel in het leven werden geroepen - om een diep gevoel van verbondenheid en eenheid te bevorderen tussen Joodse gemeenschappen in het buitenland en de Staat Israël.

Deze relatie is een van Israëls meest waardevolle bronnen, aangezien diaspora Joden elk jaar genereus miljarden dollars doneren aan de Staat, Israël verdedigen op hun universiteits­campussen, strijden tegen BDS-wetgeving en zelfs Aliyah maken naar Israël. Het is een relatie die van cruciaal belang is voor Israël, die voortdurend moet worden gekoesterd, en nooit als vanzelfsprekend mag worden beschouwd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.