Is het toerisme naar Israël dood?

dinsdag 14 december 2021 |  Redactie israel Today
Ministers in het huidige kabinet adviseren reis­agenten en reis­gidsen om een carrière­switch te over­wegen. Ze zijn van mening dat het toerisme niet meer in haar oor­spronke­lijke omvang zal terug­keren, en menen dat de toeris­tische industrie ‘opge­offerd' kan worden.

Afbeelding: De huidige COVID-beperkingen verpletteren Israëls toerisme-industrie. Actievoerders zeggen dat de regering het toerisme naar het Heilige Land effectief heeft gedood en begraven. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Verschillende keren heeft Israël in het afgelopen jaar geprobeerd om het land opnieuw open te stellen voor het toerisme, maar helaas bleek het steeds weer een valse start. Slechts enkele georga­niseerde groepen zijn het land binnen­gekomen voordat het luchtruim opnieuw werd gesloten, nadat een nieuwe coronavirus-variant was binnen­gedrongen, en nadat weer van een nieuwe golf van besmettingen werd vastgesteld.

Zondag besloot het kabinet het inreisverbod voor niet-staats­burgers naar Israël met 10 dagen te verlengen en de lijst van 'rode landen’, waar Israëli's niet naar toe mogen reizen, uit te breiden. De regering verklaarde ook dat de rode lijst dagelijks zal worden geëvalueerd en bijgewerkt. Dat betekent dat elke Israëli, die besluit een vlieg­vakantie te boeken, een behoorlijk risico neemt. Mocht het gekozen land van bestemming plotseling op de 'rode lijst' verschijnen, dan zullen deze Israëli's bij terugkeer in volledige quarantaine moeten gaan.

De Minister van Transport, Merav Michaeli, vertelde haar kabinetscollega's dat zij het 'legitiem vond om de toeristen-industrie op te offeren', maar drong aan op compensatie voor degenen die daardoor nu zonder werk zitten.

Minister van Financiën Avigdor Liberman reageerde daarop, door te suggereren dat compensatie niet de juiste aanpak was, aangezien er geen garantie kan worden gegeven dat het toerisme zich op korte termijn zal kunnen herstellen:
'Het toerisme is gedaald van vier miljoen bezoekers per jaar tot slechts 200.000 bezoekers. Zelfs de meest optimistische voorspellingen gaan uit van minder dan een miljoen toeristen in 2025. We kunnen ons niet gedragen zoals de vorige regering dat deed, en gewoon geld uitdelen aan een ieder die zijn hand ophoudt', benadrukte Liberman. 'Iemand zal het toch moet het zeggen: reisagenten en gidsen moeten een ander beroep gaan kiezen'.

Werknemers uit de toeristische sector protesteerden maandag op luchthaven Ben Gurion. Op het bord staat te lezen: 'Israël kan niet zonder inkomend toerisme’ (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Werknemers uit de toeristische sector waren woedend, en legden de schuld voor de situatie niet bij Corona of ongevaccineerde Israëli's, maar veel meer bij de regering zelf.

Reisgids Yoav Rotem vertelde aan Channel 12 News dat ‘wij, als experts in de toeristische industrie, als beste weten dat de vraag weer zal terugkomen. Degene die mij nu werkeloos maakt (d.w.z. de regering), dat hangt van hem af’.

Een verklaring van een van de werknemers in de toeristen-industrie luidde:
'Het is nu duidelijk geworden. Deze regering is onge­voelig en harteloos, en merkt niet op dat tien­duizen­den burgers nu geen inkomen meer hebben. Dit is een regering die niet begrijpt dat zij dit zelf veroorzaakt. Degenen die 'van beroep zouden moeten veranderen' zijn de falende minister van transport, wiens falen burgers elke dag voelen als ze in het verkeer zitten, en de minister van financiën, die werkeloze Israëli's aan hun bittere lot overlaat. Wij zijn gezags­getrouwe burgers die van het land houden, en het land als ambas­sadeurs dienen. Terwijl de hele economie opbloeit, worden wij aan ons lot overgelaten'.

Een vertegenwoordiger van deze groep, Oded Marcus, gaf dit commentaar in Israel Hayom:
'De Israëlische toerisme-industrie biedt werk aan meer dan 200.000 mensen. De ministers van Toerisme en Financiën hebben onze banen op 1 juli 2021 opgezegd, en compen­seren ons niet zoals het zou horen! We zullen door­vechten om te over­leven. Het is ongelooflijk - Liberman en Bennett willen een sector sluiten die zó veel bijdraagt aan Israël. De enige die van beroep zou moeten veran­deren is Liberman zelf’.

Lees ook:
Toerisme: Bezoekers enthousiast over tijd in Israël
Mijn top-drie tips bij het reizen naar Israël
Israël heropent deze maand zijn poorten voor toeristen

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.