IDF medicus redt Palestijnse baby

maandag 13 december 2021 |  Redactie Israel Today
Dit is een van die ver­bazing­wek­kende verhalen over hoe goedhartige acties in dienst van het redden van onschul­dige levens, zelfs die van de 'vijand,' alle betrokken harten kunnen verzachten.

Adam is een getrainde Israëlische militaire arts die gestationeerd is bij een van de controle­posten in de buurt van Jeruzalem. Samen met zijn eenheid contro­leert hij Palestijnse burgers om ervoor te zorgen dat terroristen niet binnendringen vanuit gebieden die worden gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit.

Veel van de interacties met Palestijnen kunnen op zijn zachtst gezegd gespannen zijn, maar een paar dagen geleden meldde het Hebreeuwse nieuwsblad Ynet dat Adam een interactie van een totaal andere soort had.

'Die dag had ik dienst als hospik,' zei Adam. 'Terwijl ik de apparatuur aan het controleren was, kwamen er twee Palestijnse vrouwen aan bij het checkpoint met een baby, verbonden met een zuurstof-beademings­machine. We brachten hen binnen en ze riepen naar me: 'Red de baby, hij ademt niet.' Ik kwam dicht bij de baby en zag dat hij echt nauwelijks ademde en bijna niet reageerde. Ik begreep meteen dat het een noodgeval was.'

'Ik zag dat de beademings­apparatuur niet was aange­sloten. Dus ik heb hem aange­sloten en toen heb ik de baby eruit gehaald (...) en vijf minuten lang gereani­meerd.'

Toen Adam zag dat de ambulance niet kwam, bedacht hij een alternatieve oplossing om de baby snel in een ziekenhuis te krijgen. 'Ik vroeg een politie­agent om een taxi aan te houden om de baby en de vrouwen naar het al-Makassed Ziekenhuis in de buurt te brengen. Toen de taxi aankwam, legde ik de chauffeur uit wat hij moest doen... De taxi reed weg, en ik ging verder met de routine-activiteiten van de controlepost.

Na enkele uren, zag ik plotseling dezelfde familie terug­komen naar de controle­post. Ze kwamen me bedanken en vertellen dat de baby in orde was.'
'Het is een geweldig gevoel om een baby te redden. Ik ben blij dat ik hem heb kunnen helpen.'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.