Israël geeft gesmokkkelde artefacten terug aan Egypte

maandag 13 december 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Tijdens het diplomatieke bezoek van minister van Buiten­landse Zaken Yair Lapid aan zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry in Kairo heeft Israël donder­dag tientallen artefacten en relikwieën, die het land waren binnen­gesmokkeld, terug­gegeven aan Egypte.

De directeur van de Israel Antiquities Authority (IAA), Eli Escozido, overhandigde Shoukry de 95 in Israël in beslag genomen Egyptische relikwieën die illegaal Israël waren binnengebracht. Dit op verzoek van de Egyptische autoriteiten en als gebaar van goede wil.

In maart 2013 werd een Israëlische antiquair door de lokale douaneautoriteiten op de luchthaven Ben Goerion betrapt toen hij vier Egyptische antiquiteiten het land probeerde binnen te smokkelen. De antiek­handelaar had de voorwerpen in Engeland gekocht en probeerde ze Israël binnen te brengen zonder langs de douane te gaan. De IAA was ervan overtuigd dat deze behoorden tot de oude Egyptische cultuur en bracht de Egyptische auto­riteiten op de hoogte, die beves­tigden dat ze waren gestolen.

In datzelfde jaar namen de Egyptische autoriteiten contact op met hun Israëlische tegen­hangers met de bewering dat relikwieën, die in een antiek­winkel van een erkende handelaar in Jeruzalem werden bewaard, eveneens gestolen goederen uit het land waren. De IAA opende op hun verzoek een onder­zoek, dat leidde tot de inbeslag­neming van 91 archeo­logische voorwerpen die in de winkel waren gevonden.

Onder de in beslag genomen voorwerpen die naar Egypte zijn terug­gestuurd bevinden zich delen van inscripties op steen in hiëroglyfen­schrift, een fragment van een houten sarcofaag met het Egyptische schrift, teksten op papyrus, tientallen beeldjes van Egyptische godinnen, en Shabtis-beeldjes, die gewoonlijk in graven worden geplaatst als begrafenis­offers.

Bron: The Algemeiner.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.