Babylonische ballingschap en het edict van koning Cyrus

maandag 13 december 2021 |  Megalim Institute
In deze film reizen we met de ballingen van Jeruzalem naar Babylon, na de verwoesting van Jeruzalem en de eerste Tempel in het jaar 586 BCE door koning Nebukadrezar. Het was voor de ballingen een grote schok, voordat zij geleidelijk integreerden in Babylonië.

De profeet Jeremia had hen deze opdracht van God doorgegeven: Bouw huizen, woon er in, leg tuinen aan, want na 70 jaar in Babel zal de Heer naar jullie omzien en jullie terugbrengen. (Jeremia 29:6-10). De Joden pasten zich aan, leerden de taal en het spijkerschrift - maar assimileerden niet en verloren hun identiteit niet, zij onderhielden de Shabbat en de Torah.

In het jaar 539 kwam er een eind aan het Babylonische Rijk: vanuit het oosten veroverden de Perzen en de Meden het Babylonische Rijk. (Daniël vermeldt in hoofdstuk 5 en 9 koning Darius van de Meden). Diens opvolger, de Perzische koning Cyrus of Kores, stond de Joden en ander volken toe terug te keren naar hun eigen land. Een versie van Cyrus' edict is gewonden en te zien in een museum; de versie voor de Israëlieten is opgenomen in Ezra 1:2-4.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.