Trump: 'Netanyahu maakte een grote fout!'

zondag 12 december 2021 |  Ryan Jones
Als, zoals hun aanhangers geloven, zowel Donald Trump als Benjamin Netanyahu uiteindelijk terugkeren om hun respectieve naties te leiden, zal het een ongemakkelijke relatie worden. In een interview toont Trump zich zeer teleurgesteld in zijn vroegere vriend. Bibi reageert hierop op een heel wat vriendelijker manier.

Trump en Netanyahu waren als twee handen op één buik tussen 2017-2020. Bibi ging er prat op dat Israël nog nooit zo'n geweldige vriend in het Witte Huis had gehad. The Donald vond het leuk om te verkondigen dat hij zo populair was in Israël dat hij de premier van de Joodse Staat kon worden!

Maar donderdag publiceerde de best verkopende krant van Israël, Yediot Achronot, uittreksels van een interview, dat Trump gaf aan de Israëlische journalist Barak Ravid, en ze zijn er zeker van dat ze de mening die veel Israëli's (ten minste de meerderheid die Netanyahu steunt) hebben over de voormalige president, zullen verzuren.

De opmerkingen zullen verschijnen in Ravid's nieuwe Hebreeuws-talige boek Trump's Peace, dat deze zondag verschijnt. Ravid is een bekende journalist in Israël, en zijn boek zal door velen worden gelezen, en zal ook nog enige tijd het onderwerp van debat zijn in de reguliere Israëlische media. Met andere woorden, bijna elke Israëli zal op de hoogte zijn van wat Trump tegen hem zei.

En wat Trump te zeggen had, was bepaald niet vleiend. 'Niemand heeft meer voor Bibi gedaan. En ik mocht Bibi. Ik houd nog steeds van Bibi. Hij is de man voor wie ik meer heb gedaan dan voor enig ander persoon met wie ik te maken heb gehad,' zei Trump, Netanyahu bij zijn bijnaam noemend. 'Maar ik houd ook van loyaliteit. De eerste persoon die Biden feliciteerde was Bibi. (...) Ik was persoonlijk teleurgesteld in hem. Bibi had kunnen wachten. Hij heeft een verschrikkelijke fout gemaakt.'

Trump blijft de uitslag van de Amerikaanse presidents­verkiezingen van 2020 betwisten. Maar in tegenstelling tot wat hij beweert, was Netanyahu opvallend laat met het feliciteren van de huidige Amerikaanse president Joe Biden met zijn over­winning. Hij deed dit vele lange uren na andere westerse leiders. Het leek erop dat ook hij hoopte dat de late uitslagen de balans in het voordeel van Trump zouden doen doorslaan.

In feite werd Bibi in Israël zwaar bekritiseerd voor zijn late felicitaties, en werd hem verweten dat hij zijn persoonlijke voorkeur voor Trump boven de diplomatieke status van Israël met de Verenigde Staten stelde.

In die tijd haalde Trump naar verluidt uit naar de Israëlische leider en vertelde hij de mensen om hem heen dat hij was 'verraden' door Netanyahu.

Zijn opmerkingen aan Ravid waren nog meer afwijzend.
'[Bibi] was erg vroeg [met het feliciteren van Biden]. Eerder dan de meesten. Ik heb sindsdien niet meer met hem gesproken. Hij kan de pot op,' zei de ex-president.

Wat het vermeende verraad des te erger maakt in de ogen van Trump, is de overtuiging dat zijn acties als president mogelijk Israël hebben gered van een dreigende vernietiging. 'Ik denk dat Israël nu misschien al vernietigd zou zijn,' zei Trump betreffende zijn beslissing om uit het nucleaire akkoord met Iran van 2015 te stappen, waar Israël zo fel tegen gekant was.

Hoewel veel Bijbelgelovigen, zowel Joden als Christenen, waardering hebben voor de manier waarop Trump het buiten­lands beleid heeft omgegooid ten gunste van Israël en de verdere vervulling van de profetie, zullen de meesten ervan overtuigd zijn dat de veiligheid van Israël niet op menselijke schouders rust. Dat is het werkterrein van de Almachtige alleen.

Netanyahu: 'Felicitatie belangrijk voor het sterke bondgenootschap met de VS'
Netanyahu reageerde op een elegantere manier op de grove opmerkingen van de voormalige Amerikaanse president Trump, berichtte World Israel News.

"Ik heb grote waardering voor de grote bijdrage van president Trump aan Israël en zijn veiligheid. Ik waardeer ook het belang van het sterke bondgenootschap tussen Israël en de VS en daarom was het belangrijk voor mij om de aankomende president te feliciteren," luidde vrijdag een verklaring van het kantoor van Netanyahu.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.