Wat gebeurde er bij de opwerkingsfabriek in Natanz?

donderdag 9 december 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Zaterdagavond werd bij de Iraanse opwerkings­fabriek voor uranium in Natanz een luide explosie gehoord die tot op 20 km te horen was, en zagen de inwoners een helder licht aan de hemel. Er was lichte schade aan ramen en deuren.

Volgens de Iraanse defensie was de explosie veroor­zaakt door een raket van de luchtverdediging, die zou zijn afgevuur als onderdeel van een oefening om een snelle reactie op een mogelijke aanval te testen, en is er geen reden tot bezordheid.

De 'test' van het Iraanse leger komt op een moment dat de besprekingen om de nucleaire overeenkomst met Iran van 2015 te redden, vorige week maandag in Wenen zijn hervat, na een impasse van enkele maanden.

Maar was het wel een test, of een verdediging tegen een aanval op de opwerkingsfabriek? Dat zou dan de derde aanval op Natanz in anderhalf jaar zijn, volgens de New York Post. Een ervan had plaats met hulp van tien dissidente Iraanse weten­schap­pers.
Het Iraanse persbureau Fars berichtte, volgens INN, dat een onbemand vliegtuig (UAV) boven de fabriek in Natanz was neergeschoten. Het is een goede Israëlische gewoonte, dergelijke berichten noch te bevestigen noch te ontkennen.

Lees ook:
Uncertainty over explosion near Iran's Natanz nuclear power plant
Mossad recruited top Iranian scientists to blow up key nuclear facility
Israel to hit ‘head of octopus’ in covert attacks on Tehran

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.