Yamam is nu Israëls officiële anti-terreur­eenheid

donderdag 9 december 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Premier Naftali Bennett heeft vorige week de speciale politie-eenheid van de Israëlische grenspolitie uitgeroepen tot de nationale terrorisme­bestrij­dings­eenheid, een officiële benoeming die gepaard gaat met zowel extra verant­woor­de­lijk­heden als finan­ciering.  

  De Yamam (afkorting van de Hebreeuwse naam: Yeḥida Merkazit Meyuḥedet היחידה המיוחדת ללוחמה בטרור, vrij vertaald; Israëls Nationale Anti-terreur­eenheid), is een van de vier speciale eenheden van de Israëlische grens­politie. De Yamam is in staat tot zowel reddings­operaties van gijzelaars als offensieve overname-invallen op doelwitten in burger­gebieden. Naast militaire taken en taken op het gebied van terrorisme­bestrijding verricht het ook speciale opdrachten met specifieke bewapening als ook undercover politiewerk.

De Yamam telt ongeveer 200 officieren, en bestaat uit een hoofd­kwartier, een inlichtingen­sectie en een klein team dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe opera­tionele technieken en het testen van nieuw materieel.

Naast deze centrale elementen is het grootste deel van de eenheid verdeeld in een aantal secties, elk bestaande uit vijf teams, elk met operatoren met een bepaalde specialisatie, zodat de sectie binnen haar getal alle elementen omvat die nodig zijn voor een succes­volle operatie: aanvals­team, lucht­landings­team, team gespecia­liseerd in chemicaliën, sluip­schutter­steam, eerste-hulpteam, EOD-team (sloop en ontmanteling van bommen).

Terwijl een IDF-operatie van de speciale strijd­krachten dus elementen uit verschillende gespecia­liseerde eenheden moet samen­brengen, maken ze in Yamam allemaal permanent deel uit van dezelfde eenheid, die samen leeft, traint en opereert.

Met het uitroepen tot dé nationale anti-terreureenheid zal Yamam NIS 10 miljoen (€ 2,77 miljoen) extra toegewezen krijgen van het Bureau van de premier voor 2022 om de eenheid te versterken, het netwerk van troepen uit te breiden, de mankracht te vergroten en de operationele fitheid te upgraden, met de nadruk op wapens en trainings­faciliteiten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.