Israël voltooit opwaardering grenshek rond Gazastrook

donderdag 9 december 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
De ombouw van een eenvoudig hek rond de Gazastrook tot een 65 km lange high-tech barrière tegen tunnels en indringers is na drie en een half jaar voltooid. Het was een duur project, dat ₪ 3,5 miljard (€ 980 miljoen) heeft gekost.

Aanleiding voor deze dure, complexe en omvangrijke operatie was de Gaza-oorlog (Operatie Protective Edge) in 2014, toen Hamas op grote schaal probeerde via ondergrondse tunnels binnen te dringen in het zuiden van Israël, een gebied waar momenteel 70.000 Israëli's wonen in ruim 50 dorpen en steden.

De nieuwe barrière bestaat uit een diepe ondergrondse ijzeren muur langs de gehele grens met de Gazastrook, voorzien van sensoren om de bouw van tunnels te signaleren, een zeemuur en een stalen hek van 6 meter hoog, voorzien van sensoren

De bouw van de barrière was niet alleen technisch een moeilijke klus. 'Het werk was niet gemakkelijk, we hebben 15 gevechts­rondes meegemaakt, we zijn beschoten, en we hebben het werk geen moment stilgelegd,' zei brigade generaal Eran Ofir, die de leiding had van de bouw, dinsdag tijdens de openings­ceremonie.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.