Israël neemt deel aan EU-research-programma

woensdag 8 december 2021 |  Redactie Israeltoday.nl
Israël heeft maandag een belan­grijke over­een­komst onder­tekend voor deelname aan het onder­zoeks- en innovatie­pro­gram­ma van de Europese Unie met de naam 'Horizon Europe'. De neder­zettingen in Judea en Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan­hoogten zijn echter uitgesloten.

Afbeelding: Israël's EU-ambassadeur Haim Regev en EU-commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken Mariya Gabriel tonen de ondertekende overeenkomst. (Foto: EU woordvoerder)

Horizon Europa, dat tot 2027 van kracht zal zijn, is het grootste wereldwijde onderzoeksprogramma met een budget van 95,5 miljard euro. Het is een uitbreiding van het eerdere programma Horizon 2020, dat een looptijd van 7 jaar had en eveneens de 'betwiste gebieden' uitsloot. Volgens de EU was Israël een van de beste deel­nemers aan het programma Horizon 2020. Israël neemt al 25 jaar deel aan Europese onder­zoeks­pro­gramma's en heeft daarbij de zelfde status als de EU-lidstaten.

Tijdens de virutele ondertekenings-ceremonie die tussen Jeruzalem en Brussel werd gehouden wees minister van Wetenschap, Technologie en Ruimtevaart Orit Farkash-Hacohen (Blauw-Wit) er op, dat de overeenkomst een erkenning van Israëlische innovatie is, onze kostbaarste natuurlijke hulpbron.

Bron: The Jerusalem Post

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.