Israël sluit weer voor toeristen uit vrees voor Omikron

zondag 28 november 2021 |  Redactie Israel Today
Op 1 november ging Israël weer volledig open voor toerisme; niet alleen groepen toeristen, maar ook individuele reizigers waren welkom het land. Maar eind november werd het luchtruim weer gesloten, omdat de eerste gevallen van de Omikron-variant van Covid-19 werden bevestigd.

Afbeelding: Premier Naftali Bennett en topambtenaren van de gezond­heids­zorg houden een spoed­pers­confe­rentie als de eerste lokale gevallen van Omikron worden bevestigd. (Foto: Moti Milrod/POOL)

Het Israëlische 'Corona Kabinet' keurde zaterdagavond verschillende nieuwe beperkingen goed om een nieuwe golf van corona­besmettingen, aange­wak­kerd door de Omikron variant, te voorkomen. Deze omvatten:

  • Een inreisverbod van twee weken voor alle niet-staatsburgers;
  • Verplichte quarantaine voor alle Israëli's die uit het buitenland terugkeren - 72 uur voor gevac­ci­neerde Israëli's, zeven dagen voor niet-gevac­cineerde burgers;
  • Hervatting van het opsporen door het Thuisfrontcommando van de IDF van degenen die ervan worden verdacht te zijn besmet.

Het besluit om deze beperkingen weer in te voeren was niet eenstemmig. Minister van Justitie Gideon Sa'ar en minister van Onderwijs Yifat Shasha-Biton, beiden van de rechtse partij Nieuwe Hoop, stemden tegen strenge maatregelen om de Omikron-variant op dit moment in te dammen.

Tot nu toe heeft Israël slechts één bevestigd geval van de Omikron-variant, met daarnaast zeven verdachte gevallen, waaronder drie mensen die niet naar het buiten­land waren gereisd, wat suggereert dat een lokale overdracht is begonnen.

Premier Naftali Bennett drong erop aan dat Israël een mogelijke vijfde golf voor moest blijven door uiterst voorzichtig te werk te gaan:
'We bevinden ons momenteel in een periode van onzekerheid. Het is geen eenvoudige of plezierige situatie,' vertelde Bennett aan zijn kabinet. 'De sleutel is hierbij voorzichtigheid en minimale risico's totdat we meer weten. We willen Israëls geweldige prestatie tijdens de Delta-golf handhaven - een open en functio­nerend Israël, met een functio­nerende economie, en een actief onderwijs­systeem met kinderen die naar school gaan. Dat is de hoogste prioriteit.'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.