Bennett: Israël niet gebonden aan Iraanse nucleaire deal

vrijdag 26 november 2021 |  Ryan Jones
Nu de besprekingen in Wenen over een nucleair akkoord met Iran worden hervat, riskeert Bennett nieuwe spanning met de regering-Biden om nog een slecht akkoord te voorkomen. Hij zal blijven optreden tegen Iran, zelfs nadat een slecht nucleair akkoord is ondertekend.

Israëlische media waarschuwden deze week voor een dreigend schisma in de betrekkingen met de Verenigde Staten in verband met de komende Iraanse nucleaire besprekingen.

Voormalig premier Benjamin Netanyahu kreeg veel kritiek, omdat hij de belangen van Israël in dit verband nadrukkelijk had bevorderd, zelfs toen Washington (onder voormalig president Barack Obama) probeerde een diplo­ma­tieke oplossing te bevorderen. Bibi werd er door velen van beschuldigd onnodige spanningen met de Amerikanen te veroorzaken.

Ironisch genoeg lijken veel van diezelfde stemmen zich nu achter de huidige premier Naftali Bennett te scharen als hij veel hetzelfde doet, door als het ware van de daken te schreeuwen dat Israël niet gebonden zal zijn aan enige nadelige deal [als] die volgende week in Wenen door de wereldmachten wordt bereikt.

Volgens Channel 12 News, heeft Bennett zich gerealiseerd dat de meningsverschillen tussen Israël en de VS over hoe om te gaan met Iran niet in persoonlijke gesprekken kunnen worden opgelost, en dus gaat hij naar de media.

Kort samengevat benadrukt Israël dat het Iraanse kern­wapen­programma niet kan worden gestopt zonder dat er een serieuze dreiging van militair ingrijpen bestaat. Washington wil op de diplomatieke weg blijven, en hoewel het heeft gezinspeeld op 'andere opties', heeft de regering-Biden met name een expliciete dreiging met geweld vermeden.

Israël beschouwt de aanpak van Washington als zwak, en de vrees bestaat dat de Iraniërs dit zullen uitbuiten. Teheran weet dat de Amerikanen huiverig zijn om betrokken te raken bij een nieuwe confrontatie in het Midden-Oosten. Om die reden benadrukken zowel Bennett als de minister van Defensie Benny Gantz dat Israël voor zijn verdediging alleen op zichzelf kan vertrouwen.

Bennett zei tegen verslaggevers tijdens een evaluatie van militaire oefeningen in het noorden van Israël deze week: 'Wat er ook gebeurt tussen Iran en de wereld­machten, we zijn bezorgd dat er niet hard genoeg wordt opgetreden tegen Iraanse schendingen. Israël zal zich op eigen kracht verdedigen.'

Gantz voegde daaraan toe: 'De wereld moet optreden tegen Iran, en Israël moet blijven doen wat het moet doen.'

Onderhandelingen met Iran in Wenen
Iran zal volgende week in Wenen de onderhandelingen met de wereldmachten hervatten. De onderhandelingen zijn gericht op het vernieuwen van de vorige nucleaire deal met Iran, waartegen de vorige regering van Israël zich fel verzette.

In zijn toespraak aan de Reichman Universiteit in Herzliya ging Bennett dinsdag nog een stap verder en waarschuwde hij Washington indirect, dat de Joodse Staat 'niet gebonden' is aan een akkoord dat in Wenen wordt bereikt.

In feite zei de Israëlische leider dat zijn regering voor het Westen een nog grotere doorn in het oog zou zijn dan zijn voorganger. Bennett beschuldigde Netanyahu ervan, dat hij aanvankelijk veel lawaai maakte tegen de Iraanse nucleaire deal van 2015, maar er vervolgens niets mee te doen toen het document eenmaal was ondertekend.

'De fout die we maakten na de eerste nucleaire deal in 2015 zal zich niet herhalen', onderstreepte Bennett. 'Met al het lawaai vooraf, vanaf het moment dat de deal werd ondertekend, werkt het bij ons als een slaappil. Israël viel gewoon in slaap tijdens dienst. We hielden ons met andere dingen bezig.'
'We zullen van deze fout leren,' vervolgde hij. 'We zullen onze vrijheid van handelen behouden.'

Een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die de oplopende spanning aanvoelde, sprak deze week met Channel 12 News en probeerde de situatie te kalmeren: 'We blijven in overleg met onze belangrijkste partner in deze zaak - Israël. Onze doelen stemmenovereen, dat Iran nooit een nucleair wapen zal verkrijgen.'

Maar eerder deze week legde de voormalige Israëlische ambassadeur in de VS, Michael Oren, uit dat het probleem niet de algemene gedeelde visie op de dreiging van Iran is. Het is wat zowel de VS als Israël bereid zijn te accepteren als een succesvolle uitkomst. En op dit punt zitten ze niet op één lijn.

'Terwijl de Verenigde Staten kunnen leven met een Iran dat de mogelijkheid heeft om een bom te maken maar dat niet doet, kan Israël dat eenvoudigweg niet,' schreef Oren in een opiniestuk voor The Times of Israel.

Tijdens zijn recente bezoek aan Washington benadrukte de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid het gevaar dat Iran een nucleaire drempel­staat zou kunnen worden, een ontwik­keling die zelfs zonder het gebruik van kernwapens de regionale stabiliteit ernstig zou verstoren.

Lees ook:
'Biden zegt Israël om te stoppen met aanvallen op Iran'
'Israël bereidt aanval op Iran voor als bespreking faalt'
Gaat Israël reageren op Irans nucleaire programma?
Nieuwe Israëlische studie: Iran zeer dicht bij kernwapen
Ook Frankrijk eist harder nucleair akkoord met Iran

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.