Twee terreuraanslagen in de Oude Stad van Jeruzalem

zondag 21 november 2021 |  Redactie Israel Today
Afbeelding: Politie op de plaats van de terroristische schietpartij in de smalle steegjes van de Oude Stad van Jeruzalem zondagochtend. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90, video: Israëlische politie)

Zondagochtend werd een Israëlische burger gedood en raakten drie anderen gewond toen een Pales­tijnse Arabische terrorist in de Oude Stad van Jeruzalem het vuur opende met een machine­pistool. Twee politie­agenten raakten licht­gewond, een burger verkeert in ernstige toestand.

De aanval vond plaats bij een van de ingangen van de Tempelberg. Volgens onbevestigde berichten zou de terrorist zich als een ultra­orthodoxe Jood hebben verkleed, zowel om zijn machine­pistool te verbergen als om dichter bij zijn slachtoffers te komen.

Het pistool gebruikt bij de schietaanval van zondag in Jeruzalem. (Foto: Israëlische politie)

Politieagenten die ter plaatse waren schoten terug en doodden de terrorist, die later werd geïdentificeerd als een Palestijnse Arabische inwoner van Oost-Jeruzalem. Hij bleek ook een mes bij zich te hebben. De politie zoekt naar een mogelijke tweede terrorist. Direct na de aanval werd de Tempelberg gesloten voor Joden.

Hamas gaf een verklaring uit, waarin het de aanslag niet expliciet opeiste, maar de aanslag prees als een 'legitieme' daad van verzet tegen Israëls 'bezetting' van Jeruzalem.

Volgens minister Omer Barlev van Binnenlandse Veiligheid was de schutter lid van de politieke vleugel van Hamas. Zijn vrouw had het land drie dagen gelden verlaten, en ook zijn kinderen waren in het buitenland. De man was bekend bij de politie. De man was een leidersfiguur binnen Hamas, en was vele malen gesignaleerd bij rellen in de wijk Sheikh Jarrah. Hij was leraar islamitische religieuze studies aan de Rashidiya-school, een Israëlische school is die onder de verantwoordelijkheid valt van het Israëlische ministerie van Onderwijs. Maor Tzemach, voorzitter van de 'Lech Yerushalayim' beweging, verklaarde: 'Ik ben niet verbaasd. Er is onvoldoende toezicht op het onderwijssysteem in Oost-Jeruzalem en dit zijn de resultaten.'

Een Arabische familie maakte zondagochtend deze videobeelden vanuit hun raam nabij de plek waar de aanval met vuurwapens plaatsvond. Een man schreeuwt in het Hebreeuws 'HELP', waarna een geweervuur klinkt.

Afgelopen woensdag stak een Palestijnse terrorist twee Israëlische grens­politie­agenten neer in de Oude Stad van Jeruzalem. Op beelden van bewakings­camera's was te zien hoe de tiener wachtte tot de agenten waren gepasseerd en vervolgens een van de slachtoffers in het hoofd stak.

De tweede agent, een 19-jarige vrouwelijke agent, duwde de terrorist van zich af en worstelde met hem. Zij werd vervolgens een aantal keer gestoken voordat een passerende burger zijn persoon­lijke vuurwapen gebruikte om de terrorist neer te schieten. De gewonde agenten openden ook het vuur en doodden de terrorist. Beide slachtoffers liepen matige verwondingen op.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.