Lid coalitie: Bennett zal vallen als Israël Libanon aanvalt

maandag 9 augustus 2021 |  Ryan Jones
Premier Naftali Bennett kreeg kritiek op de volgens velen zwakke reactie van Israël op de raket­beschietingen vanuit Libanon vorige week. Maar volgens een lid van zijn coalitie had Bennett geen andere keuze. Een krachtiger militair antwoord zou de 'regering van verandering' ten val hebben gebracht.

Afbeelding: Premier Natfali Bennett zou door linkse en Arabische coalitie­partners zijn verhin­derd om krach­tiger te reageren op raket­aanvallen vanuit Libanon. (Foto: Ohad Zwigenberg/POOL)

'Bennett weet, dat als de regering een militaire confrontatie aangaat, de coalitie zal vallen omdat zowel Meretz als Ra'am niet met zoiets zullen instemmen,' zei het Knessetlid Jida Rinawi Zoabi.

Zoabi is een Arabisch lid van de extreem-linkse Meretz partij. Ra'am is de Arabische islamistische factie die geschiedenis schreef door toe te treden tot een Israëlische regering. Zoabi zegt dat beide partijen er funda­menteel op tegen zijn, dat Israël krachtige militaire actie onder­neemt tegen Libanon of een andere Arabische vijand, en dat dit een soort veto­recht is over Bennett en de rest van de coalitie.

'De aanwezigheid van Meretz en Ra'am in de coalitie beperkt de kracht van elke militaire beslissing. Zodra de regering een besluit neemt over iets militair, bestaat er gevaar voor de coalitie,' legde ze uit in haar commentaar aan de Israëlische Publieke Omroep.

Zoabi merkte verder op dat als Benjamin Netanyahu nog steeds premier was geweest, de reactie van Israël op de raket­aan­vallen van vorige week veel krachtiger zou zijn geweest. Netanyahu heeft hetzelfde gezegd.

Hezbollah test Bennett

De aanvallen vanuit Libanon, met name het spervuur van 19 raketten die Hezbollah donderdag afvuurde, werden gezien als een test voor Israëls nieuwe leider­schap. Met andere woorden, de door Iran gesteunde groep was Israël aan het peilen na zijn regeringswissel, en in Teheran vonden ze het goed wat ze zagen.

'Terwijl de kracht van Hezbollah toeneemt, neemt de macht van de vijand af,' verklaarde Maj.-Gen. Hossein Salami, comman­dant van de Islamitische Revolu­tionaire Garde (IRCG). De nieuwe hardline-president van Iran, Ebrahim Raisi, voegde daaraan toe dat 'de Libanese Hezbollah erin geslaagd is de Zionistische vijand doeltreffend af te schrikken'.

Loze dreigementen?

Ondertussen herhaalde premier Bennett zondag dat 'de Staat Israël geen raket­beschie­tingen op zijn grond­ge­bied duldt'.

Maar gezien Zoabi's onthulling dat Bennett zeer terug­houdend is in zijn vermogen om militair te reageren, is het onwaar­schijnlijk dat Iran of Hezbollah de waar­schu­wing serieus nemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.