Groeten uit Israël - Een reis naar de Jordaan

maandag 9 augustus 2021 |  David Shishkoff
Israëlische kinderen zoeken verkoeling van de zomerhitte in het water van de Jordaan. (Foto: Matanya Tausig/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vorige week besloten wij met ons gezin de hitte te ontvluchten en wat af te koelen in het aangename water van de Jordaan - iets verder  stroom­afwaarts vanaf de plaats waar de rivier vanuit het Grote Meer (het Meer van Galilea) verder naar het zuiden stroomt. Onze favoriete plek is iets voorbij de toeristische doopplaats 'Yardenit' (de kleine Jordaan) en vlak achter het kanocentrum 'Rob Roy'.

De rivier heeft daar een mooie ondiepe waterloop, en is bekend bij veel plaatselijke bewoners. De waterstand wordt hier geregeld door een sluis, zodat de rivier over een lengte van 2 kilometer diep genoeg is om in te zwemmen. Dat is heel ongebruikelijk in Israël, waar er maar weinig rivieren zijn die 's zomers niet opdrogen, laat staan dat er stukken diep, schoon, zoet water zijn zonder bijmenging van rioolwater.

We spraken om 17 uur af met vrienden, die onlangs naar Israël zijn teruggekeerd, na enkele jaren in Australië te hebben gewoond. Ik was erop gebrand hen een goede indruk van Israël te geven, omdat zij er aan gewend zijn om ongerepte, rustige water­campings 'down under’ te bezoeken.

Ik wilde hen meenemen naar deze mooie plaatselijke 'waterpoel' waar veel jong-volwassenen uit de omgeving zwemmen, kamperen, van bruggen springen en met een touw van de steile oevers naar het glinsterende wateroppervlak slingeren. Sommigen van hen laten helaas hun afval achter. Onze zonen hebben hier vele dagen doorgebracht, en dat ondanks de incidentele muggenbulten. Deze plek is al vele jaren een mini-wildgebied, met de nadruk op 'wild', en dit bedoel ik nu als 'wild gedrag’, dus niets opruimen en geen toezicht door de overheid.

Onlangs hebben de verantwoordelijken voor dit gebied (en mijns inziens terecht) besloten dat dit deel van het natuurreservaat inderdaad te bijzonder is om alleen te worden gebruikt door plaatselijke tieners en hun gezinnen. Grote graafmachines werden ingezet om de 'westoever' van dit gedeelte te verlagen, en de rivier beter toegankelijk te maken. Daarbij werden ook eilanden en aanlegsteigers aangelegd. [Dit deel van de Jordaan ligt slechts enkele kilometers van de grens met Jordanië, dus zowel de oost- als de westoever behoren tot Israëlisch grondgebied].

Onze reis vorige week was pas de tweede keer dat we met ons gezin de nieuw aangelegde rivier bezochten.

Wij kwamen langs de doopplaats, die gewoonlijk vol is met pelgrims in witte gewaden, die zich in het water onderdompelen. De doopplaats is nu echter ongebruikt sinds COVID het internationale toerisme aan banden legde. Toen passeerden we tientallen auto's die zich bij de eerste ingang naar het badgebied verdrongen - en we verloren bijna de hoop dat we een mooie, rustige tijd in het water zouden kunnen door­brengen, zonder dat alle 'stam­men' van Israël als sardientjes naast ons opeen­gepakt zouden zitten.

Het bedevaartsoord Yardenit is het afgelopen jaar helaas leeg gebleven als gevolg van de COVID 19 pandemie. (Foto: Ya'akov Lederman/Flash90).

We reden verder naar het zuiden, stroomafwaarts over de onverharde weg, langs boomgaarden met torenhoge dadelpalmen en langs dicht opeengepakte rotsen, ons hardop afvragend of dit een deel was van de oude geplaveide weg van het Romeinse Rijk die naar Jericho leidde. Toen we de parkeerplaats stroomafwaarts bereikten, waren er bijna geen auto's! Hoop gloorde in onze harten.

We zetten de auto stil, pakten onze zwembandjes, pita’s en hummus (choemoes) en waagden ons in de buiten­lucht van 35 graden Celsius, om over het nieuwe betonnen pad richting het water te lopen. Vrijwel onmiddellijk vonden we een leeg stuk oever dat langzaam afliep in het water, zodat zelfs onze jongste kinderen er gemakkelijk in konden. Omdat de afvoer van dit gedeelte wordt gecontro­leerd, stroomt het water langzaam en is het daar bijna net zo veilig als in een zwembad. Hoge euca­lyptus­bomen zorgen voor royale schaduw, en verbazing­wekkend genoeg bleek de hoeveelheid afval te zijn afgenomen.

Israëlische kinderen komen bij van de zomer­hitte in het water van de Jordaan. (Foto: Matanya Tausig/Flash90)

Toen we met onze twee gezinnen de Jordaan in waadden, waren we onder de indruk van de temperatuur van het water: niet te warm, niet te koud - geen aanpassing nodig, en we hoefden niet heel diep in te ademen voor we volledig onder water gingen. Eenmaal in het water zwommen we enkele tientallen meters stroomopwaarts, langs een piepklein 'onbewoond' eilandje van slechts enkele meters breed en twee keer zo lang, bewoond door een eenzame eucalyptus­boom en wat hoog gras. Het volgende eiland stroom­opwaarts was 'bezet' door een groep van zeven Israëlische tieners, die er zeker van wilden zijn dat alle harten in de omgeving zouden blijven kloppen, dus vermaakten ze ons met luid dreunende ’trance-muziek' gedurende enkele minuten, totdat de batterijen van hun luidsprekers leeg waren.

Aan de overkant van de rivier, zo'n 15 meter verderop, was een orthodox gezin aan het picknicken. Het was bijzonder om de vader met zijn lange krullen (pey'os) te zien flaneren met een ontbloot bovenlichaam - geen wit hemd, geen zwarte jas en geen zwarte hoed.

Zoals ik al eerder zei, waren onze vrienden net vanuit Australië naar Israël verhuisd. Daar zijn de rivieren en zeeën een stuk kouder en ze kunnen soms gevaarlijk zijn. Gezien de recente overstromingen in Duitsland en elders, en gezien de brand die deze week buiten de poorten van Jeruzalem woedde, mochten wij ons hier heel gelukkig prijzen. Ik kon nu begrijpen waarom Elia, Johannes en Jezus in dit water waadden.

Dus misschien heeft Jozua er toch goed aan gedaan om de Jordaan over te steken en naar dit land te komen 😉 .

De volgende keer dat u een rondreis door Israël maakt (zodra dat eindelijk mogelijk is), raden wij u ten zeerste aan deze halte in uw reisprogramma op te nemen.


Het weer voor vandaag in Israël
Licht tot half bewolkt met temperaturen die vergelijkbaar zijn met gisteren. Het zal zomers warm blijven. De verwachte maximum temperaturen voor vandaag zijn als volgt: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft onveranderd op 209,88 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,08 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goed begin van deze nieuwe week. Blijf gezond.

Shalom uit het noorden van Israël,
David

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.