Wat maakt Israëlische wijn zo goed?

donderdag 22 juli 2021 |  David Shishkoff
Vele eeuwen lang had het Beloofde Land geen wijn voort­ge­bracht. Toen, in de jaren 1800, begon de terug­keer van Israëls ballingen en het herstel van haar wijn­bouw erf­goed. Nu, meer dan een eeuw later, brengt Israël wereld­beroemde wijnen voort.

De Hebreeuwse Schriften bevatten meer dan 200 verwijzingen naar druiven, wijnstokken en wijn. Het Nieuwe Testament meer dan 50. Waarom zoveel?

De Israëlische zomer is heet, droog en lang - van Pesach tot Soekkot, 6 maanden valt er geen druppel regen uit de hemel! Dit begint te verklaren waarom de meest weelderige van de bijbelse zomervruchten, de druif, zo prominent wordt genoemd. Druiven rijpen in overvloed tijdens het dorre hoogtepunt van de zomer. Het is moeilijk te geloven dat de dorstige bodem van Kanaän genoeg vocht bevat om elke druif te laten barsten van het smakelijke sap. Het is een soort wonder, en die twaalf hete, zwetende Israëlieten die in de zomer werden uitgezonden om het land te verkennen, waren 3.500 jaar geleden behoorlijk onder de indruk van de grote druiventrossen van Kanaän.

Israel Today hoofdredacteur Aviel Schneider (links) brengt een goed verslag van de Israel Today wijngaarden in de Negev woestijn.

Wat konden onze voorvaders doen met dit plotselinge hoogtepunt van zoete proviand? De vier wijn­stokken in mijn achter­tuin produceren zo'n verrassende hoeveel­heid vruchten, dat zelfs ons gezin met vijf opgroeiende kinderen het niet kan bijhouden. We krijgen het niet voor elkaar om alle druiven op te eten wanneer ze rijp zijn. Het verse druivensap (zonder toegevoegde conser­veer­middelen) is slechts enkele uren of dagen houdbaar voordat de suiker die het bevat begint te gisten tot alcohol. Daarom verleng­den de ouden de overvloed van de druiven­oogst over het hele jaar door door de druiven te blijven consumeren in de vorm van wijn.

Ook vandaag nog zijn er in Israël duizenden oude, uit de rotsen gehouwen, wijnpersen te vinden, verspreid over het hele land (Jesaja 5:2), een stil getuigenis van hoe wijdverbreid de beoefening van de wijnbouw in dit land was. Een bekende grap onder Israëlische archeologen luidt: 'Waar je ook staat in het Land Israël, als je een steen in de juiste richting gooit, zul je een oude wijnpers raken.' Er zijn drie van deze stenen wijnpersen op de heuvel aan het eind van mijn straat, nu gedeeltelijk gebarsten en overwoekerd door onkruid.

Israël was een wijnexporteur uit de tijd van koning Salomo, die 20.000 'bath' wijn stuurde naar Hiram, de koning van Libanon, in ruil voor zijn hulp bij de bouw van de Tempel. (2 Kronieken 2:10. Een bath is vermoedelijk tussen de 20 en 45 liter).

Een incident in het dorp Kana, opgetekend in Johannes 2 in het Nieuwe Testament, illustreert dat Galileeërs zo'n 2.000 jaar geleden wijnkenners waren met een verfijnde smaak 😉

Net als hun voorvaderen in de oudheid, zijn Israëli's zeer bedreven geworden in het produceren van wijn uit het Beloofde Land. (Foto: Chen Leopold/Flash90)

Vanaf de 7e eeuw, toen het land onder islamitische heerschappij stond, nam de wijnbouw in dit land drastisch af, omdat de islam de consumptie van alcohol niet toestaat. Lange eeuwen volgden zonder dat in het Land Israël van de vrucht van de wijnstok werd genoten.

Met het moderne zionisme en de toenemende Joodse aanwezigheid, begon Israël zijn oude wijnbouw erfgoed te herstellen, aanvankelijk gericht op zoete shabbats­wijnen. Aan het eind van de 19e eeuw bracht de grote zionistische filantroop Baron Edmund de Rothschild Franse druiven­soorten naar Israël om de inheemse druiven­soorten te verrijken. Hij wist het een en ander over wijn als eigenaar van het Franse wijngoed Château Lafite Rothschild in Bordeaux.

Tegen de jaren 1990 begonnen de Israëlische fijne wijnen interna­tionaal erkend te worden voor hun smaak en kwaliteit. De bodem en het klimaat hier zijn goed voor de druiventeelt. De droge zomers helpen druiven­ziekten te voorkomen.

Tegenwoordig produceren honderden wijn­boerderijen in Israël samen 45 miljoen flessen per jaar, waarvan 20% wordt geëxporteerd. De druiven worden geteeld in Galilea en op de Golan­hoogten, in de centrale bergen van Judea en Samaria, op de kustvlakte en tot aan de grens met Egypte, dankzij moderne irrigatie­methoden. De grotere wijn­makerijen beschikken over geavan­ceerde, moderne apparatuur en technieken, terwijl ook veel kleinere, boetiek­wijn­makerijen erin slagen goede wijn te produceren. Veel Israëlische gezinnen drinken op vrijdag­avond een lokaal geproduceerde fles voor Shabbat Kiddoesh samen met (gevlochten) Challah brood.

Druiventrossen in de Israël Today wijngaard.

De wijnprofetie

Meer dan 2700 jaar geleden profeteerde Amos in Gods naam: 'Ik zal een omkeer brengen in de gevangenschap van Mijn volk Israël. Zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen, zij zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken.' (Amos 9:14 HSV)

Bij Israel Today zijn we bij dit verhaal betrokken geraakt. Enkele jaren geleden, in 2007, zijn we begonnen met het planten van een wijngaard in Zuid-Israël, vlakbij de grens met Egypte, om deel te nemen aan dit opwin­dende herstel van de vrucht­baar­heid in het Land Israël.

Nu produceert onze wijn­gaard wijn, en ook u kunt hierbij betrokken raken door mee te doen met de nieuwste aanplant van wijnstokken in onze Negev wijngaard.

Wijn was een van de eerste geneesmiddelen in de oude geschiedenis, en moderne studies hebben aangetoond dat het drinken van rode wijn met mate positieve gezondheidseffecten heeft als gevolg van antioxidanten en andere heilzame factoren.

Zoals we zeggen wanneer we een toast uitbrengen: L'Chayim! Op het leven!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.