Groeten uit Israël - Leer Israël kennen met een busreis

donderdag 22 juli 2021 |  Hanna Ross
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen ik 20 jaar geleden naar Israël emigreerde, was er veel dat ik niet wist. Nu heb ik het gevoel dat ik meer weet dan mijn man, die hier geboren en getogen is. Nou, misschien is dat een beetje overdreven....

Toen ik laatst van mijn werk naar huis reed, pakte ik mijn mondkapje uit mijn tas voordat ik op de tram stapte. Het is nog niet zo lang geleden dat er een grote aankon­diging werd gedaan dat 'het allemaal voorbij is', waarna vervolgens het mond­kapje binnens­huis weer op moest, waar bijna niemand gehoor aan gaf. Waarom zouden we ook, zullen veel Israëli's gedacht hebben. Immers, er is sprake van 'groeps-immuniteit' ....

In de tram met een mondkapje of een gebedenboek. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Korte tijd later kreeg ik te horen dat de politie weer aan het controleren was, en dat iedereen die zich niet aan de regels hield een flinke boete zou krijgen. Dus stapte ik op de tram, mijn kin bedekt met het mondkapje, voorbereid op alles. Ik stapte op dezelfde manier daarna op de bus. Al bij de bushalte zag ik een controleur van Egged (de grote Israëlische busmaatschappij) staan. Oké, ik dacht bij mezelf, daar gaan we weer. En inderdaad, in plaats van te controleren of iedereen betaald had voor de rit, ging hij door de rijen en zei tegen elke tweede persoon ‘mondkapje opzetten!'

Vlak naast mij ontstond een heftige discussie tussen de controleur en een groep van religieuzen, niet-religieuzen, neus-kapje dragers, mondkapje dragers, kin-kapje dragers en mede­passagiers die zeiden dat ze gewoon geen mondkapje bij zich hadden. Het was net een film, het hele land Israël op één hoop, ik had het eigenlijk moeten filmen. Deze discussies steeds weer voeren is tijd­verspilling, iedereen kent de argu­menten en tegen­argu­menten al lang. Maar wat weer typisch Israëlisch is, is dat er geen enkele boete werd uitge­deeld. Ik had niet anders verwacht.

Kort voordat ik bij mijn halte aankwam, stapte een jonge Ethiopische vrouw voor mij uit de bus. Zij was dienst­plichtige bij de luchtmacht (dat kun je zien aan haar beige uniform). Zodra zij uit de bus stapte, werd ze bestormd door haar drie kleine religieuze broertjes en zusjes, die haar stevig  omhelsden.

Ach, er gaat gewoon niets boven Israël! Zó uniek, zó divers, zó vermoeiend maar bovenal prachtig!

In de bus leer je het land en de mensen goed kennen. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Dus, de volgende keer wanneer u in Israël bent (en dat zal hopelijk snel zijn), raad ik u aan de gebruikelijke toeristische plaatsen eens over te slaan, en eens gewoon op een bus te stappen en door het land te rijden. Maar let op, er zijn een paar extreem koshere busroutes, waar vrouwen achterin ‘moeten' zitten... 😉


Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en iets minder warm dan de afgelopen dagen, maar het blijft natuurlijk zomers warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 209,75 m beneden de zeespiegel, 95 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en alvast een fijn weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Hanna

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.