Nieuws Archief

juni 2021

'Meeste Joden in VS steunen Biden's aanpak van Iran'
Geplaatst op woensdag 30 juni 2021
Van de Amerikaanse Joden steunt 55% de aanpak van president Joe Biden van de kwestie-Iran, volgens een enquete van het AJC. De Israëlische president heeft presidtnt Biden gezegd, dat de Iraanse nucleaire deal in zijn huidige vorm de Joodse Staat in gevaar brengt.<
Leuke en interessante feiten over de mezoezah!
Geplaatst op woensdag 30 juni 2021
U bent misschien wel bekend met de mezoezah, maar hoeveel weet je er eigenlijk echt over? Is het een gebod om een mezoezah op je deurpost te hebben? Is het alleen voor religieuze Joden? In dit artikel leest u enkele interessante feiten over de mezoezah.
Groeten uit Israël - Israël, een duur vakantieland
Geplaatst op woensdag 30 juni 2021
Israël is een geweldige vakantiebestemming, maar zou een nog betere bestemming zijn als het niet zo duur was. Ook de minister van Toerisme van onze nieuwe regering heeft dit ingezien en eist nu van de hotels dat zij hun prijzen verlagen. Dat heeft al enig effect.
Techniek: Hoe denkt het Judaïsme over de invloed van technologie op het menselijk ras?
Geplaatst op woensdag 30 juni 2021
Er is iets grappigs aan de hand met Israëls techno­lo­gische prestaties – ze lijken allemaal iets na te bootsen dat God al perfect heeft gemaakt. Het zijn in feite arm­zalige imitaties. Onze kunst­matige schep­pingen liggen nog lichtjaren achter op de vermogens van de biolo­gische wereld die God heeft geschapen.
Israëlische ambassade in de VAE ingewijd
Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021
'Israël wil vrede met zijn buren. Het Midden-Oosten is ons thuis', zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dinsdag bij de inwijding van de Israëlische ambassade in de hoofdstad Abu Dhabi. Hij prees Netanyahu als architect van de Abraham-akkoorden.
Israël draagt Olympische fakkel in Japan
Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021
De door een tsunami getroffen regio van Japan blijft warme gevoelens koesteren voor de Joodse Staat die toen snelle hulp bood, en de stad Watari is enthousiast om de Israëlische Olympische delegatie te ontvangen.
'Toen de Heer de gevangenen van Sion terugbracht'
Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021
Ongeveer de helft van de Joden in Israël vindt dat de Israëlische regering moet zorgen voor het diaspora Jodendom, zelfs terwijl ze geen onderzoek naar de diaspora doen. En slechts 40 procent van de Amerikaanse Joden beschouwt Israël niet als belangrijk voor hun Joodse identiteit.
Groeten uit Israël - Is het te koud in de trein?
Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021
Onze nieuwe minister van Transport, binnen de nieuwe ‘regering van verandering’, staat op de bres voor vrouwen, en is direct aan het werk gegaan. Ze wil nu als eerste de aircon­ditio­ning in de treinen aanpassen, want de temperatuur in de treinen is, naar haar mening, voor vrouwen te laag.
Toerisme: En Gedi, een oase in de Judese woestijn
Geplaatst op dinsdag 29 juni 2021
In de hitte van de Israëlische zomer nemen we vandaag een duik, en zo u wilt een stevig stortbad, in het water van de oase En Gedi, gelegen aan de westkant van de Dode Zee in de Judese woestijn. De naam betekent 'bron van het geitje'.
Palestijnse Autoriteit staat nu voor echte opstand
Geplaatst op maandag 28 juni 2021
Protesten tegen het regime breiden zich uit in de gebieden die onder beheer van de Palestijnse Autoriteit staan. Dat het Witte Huis de steun aan de PA weer opstart, zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Is dit de ‘Palestijnse Lente’?
Honduras verplaatst zijn ambassade naar Jeruzalem
Geplaatst op maandag 28 juni 2021
Als vierde land na de Verenigde Staten heeft Honduras zijn ambassade naar Jeruzalem verplaatst en deze donderdag ingewijd. Tevens werden afspaken gemaakt voor samenwerking van Israël en Honduras op het gebied van landbouw, waterbeheer, gezondheid en onderwijs
Groeten uit Israël - De terugkeer van het mondkapje
Geplaatst op maandag 28 juni 2021
We staan aan de vooravond van de jaarlijkse 'juli-augustus hitte' en uitgerekend nu maakt het mondkapje weer deel uit van ons dagelijks leven.Op dit moment stijgen de aantallen nieuwe corona-besmettingen weer, maar gelukkig wordt nu bijna niemand meer echt ziek.
Archeologie: Zo versloeg David Goliath
Geplaatst op maandag 28 juni 2021
Hoe versloeg een herdersjongen uit Bethlehem de machtige Filistijnse krijger Goliath? Durf? Slimheid? Geloof? In deze film gaan we terug naar de Elah-vallei, naar de plaats van het beroemdste duel ooit, waar een man met een groot lichaam en een groot ego het gevecht verloor.
Foto's: Hamas-zomerkamp in Gaza leert kinderen haten
Geplaatst op zondag 27 juni 2021
Het jaarlijkse zomerkamp van Hamas in de Gazastrook is begonnen. Oefenen met wapens, Jeruzalem 'bevrij­den'. Zou het indoc­trineren van kinderen om te haten, te doden en de dood te zoeken in uw land niet veroor­deeld worden als kinder­mis­hande­ling?
Israël zendt reddingsteam naar Miami
Geplaatst op zondag 27 juni 2021
De Staat Israël en de IDF hebben een team van specia­listen uitgezonden om de reddings­teams te helpen die opereren op de plaats waar de Champlain Towers zijn ingestort in Surfside, net buiten Miami. Ook de Israëlische reddings­organisatie United Hatzalah stuurde hulp.
Groeten uit Israël - Israëls heroïsche normaliteit
Geplaatst op zondag 27 juni 2021
Voor het grootste deel keren de mensen, ondanks alles en op typisch Israëlische wijze, terug naar hun routines van de tijd vóór de Covid. Het ziet er dus goed uit voor het Joodse volk, althans voor degenen onder ons die opzien naar Hem van Wie alle hulp tot ons komt.
Medisch: Beeld­verwer­king in de hersenen verbeteren
Geplaatst op zondag 27 juni 2021
We maken vandaag kennis met de Israélische startup VisionRepair, die een innovatieve technologie heeft ontwikkeld voor het verbeteren van het zicht door de beeld­verwer­kings­capaci­teiten in de hersenen te verbeteren.
'VS trekt erkenning in van Golan als deel van Israël'
Geplaatst op vrijdag 25 juni 2021
Volgens een Amerikaanse krant draait de regering-Biden de historischer erkenning door oud-president Trump van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten terug. Dit wordt als belangrijke klap beschouwd voor zowel Israël als Trump's nalatenschap op het gebied van buitenlands beleid.
Demonstraties tegen Fatach na dood criticus Banat
Geplaatst op vrijdag 25 juni 2021
In de Palestijnse gebieden zijn hevige protesten uitgebroken, ditmaal naar aanleiding van de dood van de Palestijnse activist Nizar Banat. Deze werd donderdag­middag in Hebron door Palestijnse veiligheids­agenten gearres­teerd en geslagen, waaraan hij is overleden.
Groeten uit Israël - Een koshere stranddag
Geplaatst op vrijdag 25 juni 2021
Wat is een kosher strand? Een strand zonder varkens en zeedieren? Neen, het is gericht op het scheiden van mannen en vrouwen. In alle grote kuststeden van Israël zijn afgesloten koshere stranden ingericht, waar mannen en vrouwen op verschillende tijden toegang hebben.
Muziekvideo: De Messias staat aan de poort
Geplaatst op vrijdag 25 juni 2021
Dit lied, geschreven door Amir Benayoun, geeft een kijkje in het geestelijke klimaat in Israël dat verlangt naar de komst van de Messias. Het lied maakt deel uit van een album dat geheel gewijd is aan de komst van de Messias en de verlossing.
Shabbatslezingen: Leid ons niet in verzoeking
Geplaatst op vrijdag 25 juni 2021
De tovenaar Bileam was ingehuurd door de bange koning van Moab, om het naderende volk Israël te ver­vloe­ken vóór de strijd. Toen God hem daarvan weer­hield, kwam hij met Plan B: verleid het volk met afgo­den­offers en mooie meiden, dan zal God hen wel ver­nie­tigen.
Een bericht recht uit ons hart aan onze lezers
Geplaatst op donderdag 24 juni 2021
Wij hebben het afgelopen jaar tijd vrijgemaakt om na te denken over de doelstel­lingen en visie van Israel Today en hoe wij onze lezers kunnen blijven bedienen met unieke, authentieke en exclusieve berichtgeving terwijl we de Joodse Staat steunen.
Israëlische bijbelschool en het evangelische christendom
Geplaatst op donderdag 24 juni 2021
Waarom nodigt een Hebreeuws sprekende Israëlische bijbelschool iemand uit van het bastion van het Amerikaanse evangelische christendom als hun hoofdspreker tijdens een ceremonie? Hebben de Messiasbelijdende Joden niet juist veel aan de evangelische christenen te leren?
Groeten uit Israël - We beleven een Déjà Vu
Geplaatst op donderdag 24 juni 2021
Opnieuw worden wij in het nieuws weer geïnformeerd over de huidige aan­tallen corona-besmet­tingen, en de mond­kapjes lijken weer terug te gaan keren in ons dagelijks leven. Ook zullen we langer moeten wachten op de toeristen, want Corona is er nog steeds.
Defensie: Is de Iron Dome schadelijk voor militairen?
Geplaatst op donderdag 24 juni 2021
Weinig Israëli’s hebben iets slechts te zeggen over de Iron Dome, althans tot nu toe. Een onderzoek van de Israëlische krant Yediot Achronot stelt, dat er een verband is tussen het antiraketsysteem en gevallen van kanker bij de militairen die het bedienen.
Hamas meldt nieuwe raketaanval in nabije toekomst
Geplaatst op woensdag 23 juni 2021
Hamas-chef Yahya Sinwar had geen gemak­kelijke week. Na de vernietigende Gaza-oorlog van vorige maand wordt Sinwar nu bekritiseerd door zowel de Palestijnse Autoriteit als Egypte. Dit nadat zijn ontmoeting met een gezant van de Verenigde Naties eerder deze week mislukte.
Khamenei's vermeende geheime band met Israël
Geplaatst op woensdag 23 juni 2021
Voor de religieuze opperheren van Iran gaan haat en verzet tegen Israël boven alle andere overwegingen. Echt waar? Nou, misschien niet boven alle andere overwegingen. Waarom vervolgde de Islamitische Republiek een vermeende verrader met banden met Israël niet?
'Onvoorwaardelijke liefde’ heeft ook zijn grenzen
Geplaatst op woensdag 23 juni 2021
Onvoorwaardelijk de zijde van Israël kiezen is ver­moeiend, ingewikkeld en vaak riskant. Waren er in de geschie­denis van Israël tal van redenen voor kritiek, nu wordt zij veroordeeld wegens het voeren van een onnodig vacci­natie-beleid, dat het volk naar de ondergang voert.
Foto's: Jeruzalemse Tempelberg als strijdtoneel
Geplaatst op woensdag 23 juni 2021
Jeruzalems heilige berg blijft het voornaamste brandpunt van conflicten in het Midden-Oosten. Maar moslims beschouwen de Tempelberg niet al te 'heilig', als ze die gebruiken als platform voor geweld. Of is het probleem misschien dat te veel moslims het heilige gelijkstellen aan geweld?
Techniek: Gewoon puur geluk – of de hand van God?
Geplaatst op woensdag 23 juni 2021
Israël staat bekend als een startupnatie die wereldwijd een goede reputatie geniet. Het is opvallend hoeveel innovatieve bedrijven dit kleine land voortbrengt. Wat is de bron van dit succes?
Israëls toenemende invloed binnen de VN
Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021
Ondanks de kritiek van veel landen aan het adres van Israël inzake de Gaza-oorlog, steunt een meerderheid van landen binnen de Verenigde Naties Israël's verkiezing voor een invloedrijke positie binnen één van de zes belangrijke adviserende VN-organen.
Corona keert terug; advies tieners snel te vaccineren
Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021
• Onverwachte Corona-uitbraken op enkele scholen,
• Indiase Delta-variant blijkt veel besmettelijker,
• Israël wil tieners daarom nu snel vaccineren,
• Herinvoering van maatregelen wordt overwogen.
Corona: Belangstelling voor vaccins die PA weigerde
Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021
Zoals we berichtten, heeft de Palestijnse Autoriteit de ruil­over­een­komst betreffende Pfizer vaccins, die hun vaccinatie­programma aanzienlijk zou versnellen, geannuleerd. Drie andere landen hebben belangstelling getoond om deze ruilovereenkomst over te nemen.
Hoe het gebed voor een echtgenoot tot kunst leidde
Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021
Het gebed van Deanna Malespin voor haar echtgenoot, die in 2014 als reservist in de Gaza-oorlog streed, inspireerde haar tot het ontwerpen van een halsketting met een vredesduif die oproept om te bidden voor de vrede van Jeruzalem. Israel Today had een gesprek met haar.
Toerisme: Israël, paradijs voor vogels en vogelaars
Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021
Israël heeft meer te bieden dan heilige plaatsen, historische ruïnes en mooie stranden. Evenals vorige week kijken we naar de vele vogels die in tientallen natuur­reservaten te bewonderen zijn, zoals de honderden pelikanen, kraanvogels, ooievaars en gieren.
Nieuwe Iraanse president Raisi gevaarlijk voor Israël
Geplaatst op maandag 21 juni 2021
De verkiezing van een hard-line islamitische extremist laat precies zien waar Iran naar op weg is, voor degenen die het misschien nog niet doorhadden. Iran zal niet van koers wijzigen, maar doorgaan op de huidige weg.
Gay Pride vlag wappert bij Israëlisch ministerie
Geplaatst op maandag 21 juni 2021
Voor het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem staan vier vlaggenmasten. Eén daarvan is gereserveerd voor de nationale vlag van buitenlandse hoge gasten. Daar wappert deze maand de Gay Pride vlag, tot woede van een religieus Knessetlid.
Samaritanen vieren vandaag Wekenfeest, Shavoe'ot
Geplaatst op maandag 21 juni 2021
De Samaritanen in Israël vieren vandaag het Weken­feest of Pink­steren op de berg Gerizim in Samaria. Er leven rond de 800 Samaritanen in het land, verre nakome­lingen van volken die tijdens de ballingschap hierheen werden verbannen en zich met Joodse stammen vermengden.
Groeten uit Israël - Zomervakantie en Corona
Geplaatst op maandag 21 juni 2021
De zomervakantie is aangebroken, maar ook Corona maakt momenteel een comeback, in Modi'in nota bene. De achilleshiel voor twee nieuwe uitbraken lijkt de luchthaven Ben Goerion te zijn. Zal dit invloed hebben op de reisplannen van inkomende toeristen, waar we zo naar uitzien?
Archeologie: Technologie bevestigt de Bijbel
Geplaatst op maandag 21 juni 2021
De doorsnee-Israëli neemt de Bijbel niet letterlijk. Het moderne Israël is gesticht door niet-religieuze mensen die voor het merendeel sceptisch waren over de histo­rische betrouwbaarheid van de Bijbel. Hightech toepassingen steeds belangrijker bij de zoektocht naar Israëls oorsprong en geschiedenis.
Laten Evangelische Christenen Israël in de steek?
Geplaatst op zondag 20 juni 2021
De Barna Group publiceerde in de afgelopen weken een onderzoek met betrekking tot de Amerikaanse christe­lijke steun voor Israël. Het onderzoek gaf aan dat de steun voor Israël onder jonge Amerikaanse evange­lischen de laatste jaren met ongeveer 50% is gedaald.
Gewonden bij rellen op de Tempelberg
Geplaatst op zondag 20 juni 2021
Afgelopen vrijdag ontstonden na het islamitische vrijdaggebed weer rellen op het Tempelplein. Hoewel de Israëlische politie tevoren vuilnisemmers met stenen in beslag had genomen, ontstonden er rellen en gooiden demonstranten stenen naar Israëlische agenten.
Groeten uit Israël – Krijgen we een rustige zomer?
Geplaatst op zondag 20 juni 2021
De meteorologische zomer is nu begonnen, maar zal het een rustige zomer worden? We moeten onszelf niet wijsmaken dat alles tussen Hamas en Israël nu koek en ei is. Hamas zal wennen aan de nieuwe realiteit, en op enig moment laten zien dat hij nog bestaan.
Corona: Geen vaccinruil met PA; Delta-variant duikt op
Geplaatst op zondag 20 juni 2021
Na maandenlange kritiek van mensen­rechten­organi­sa­ties en medici op Israël, omdat het de Pales­tijnen niet helpt tegen het Coronavirus, kwam Israël een ruil van Pfizer-vaccins overeen, waardoor de PA snel over vaccins kon beschikken. De PA heeft nu de zending geweigerd.
Blinken erkent: VN-scholen onderwijzen antisemitisme
Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021
De Amerikaanse minister van Buiten­landse Zaken Anthony Blinken heeft op 8 juni in een getuigenis voor een Senaats­commissie voor kre­dieten met eigen woorden bevestigd dat de UNRWA anti­semitische en anti-Israël informatie verspreidt in haar onder­wijs­materiaal.
Ultraorthodoxe website vervaagt gezichten van vrouwen
Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021
De ultraorthodoxe nieuwssite Bechadre Charedim publi­ceerde de tradi­tionele 'bordes­foto' van Israëls 36e regering, maar koos ervoor om van de negen vrouwen die in de regering zetelen - een record­aantal vrouwen – de gezichten te vervagen. Die toonden zich 'not amused'.
Groeten uit Israël - Arabische bouwvakkers
Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021
In onze vermeende apart­heids­staat leven Arabieren en Joden veel beter samen dan menig­een denkt. Velen echter hebben hierover een verkeerd beeld, gevoed door berichten uit de media en sociale netwerken, maar kennen Israël niet vanuit hun eigen ervaring.
Israël verwelkomt eerste universiteitsstudent uit de VAE
Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021
Voor de eerste student uit de Verenigde Arabische Emiraten die in Israël begint te studeren, Mansour Bin Sameh al-Marzuki, 19, die gaat studeren aan het Inter­discipli­nair Centrum (IDC) in Herzliya, werd een feestelijke receptie gehouden.
Muziekvideo: Als een hert dat verlangd naar water
Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021
Het lied 'As a deer pants for water, so my soul thirsts for you' is gebaseerd op psalm 42 en vertaald in tal van talen, waaronder Nederlands, 'Als een hert dat verlangt naar water'. Vandaag mag u naar de Hebreeuwse vertaling luisteren, afgewisseld met de Engelse tekst.
Shabbatslezingen: Een taak duurt niet eeuwig
Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021
Niemands taak op deze aarde duurt eeuwig. God stelt mensen aan voor een bepaalde taak voor een bepaalde tijd. De een veertig jaar, de ander twaalf. Dan wordt het tijd om te gaan. De een heeft er moeite mee om dit te accepteren, Aäron en David niet.
De Just-Not-Bibi trein rijdt verder
Geplaatst op donderdag 17 juni 2021
Een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe regering is om de Israëlische samenleving te genezen van de vijandigheid die is ontstaan door de botsing tussen de twee diametraal tegenovergestelde visies, namelijk een Joodse Staat tegenover een burgerlijke Staat.
Hamas-tunnel ontdekt onder schoolplein UNRWA school
Geplaatst op donderdag 17 juni 2021
Het Israëlische TV-kanaal KAN heeft dinsdag foto's laten zien van de inslag van een Israëlische raket of raket­scherf, die was neergekomen op het school­plein van een UNRWA jongensschool in het stadsdeel Rimal van Gaza-stad. De foto toont een 7 meter diepe tunnel.<
Groeten uit Israël - Enig optimisme over regering
Geplaatst op donderdag 17 juni 2021
De bittere nasmaak over de nieuwe regering heeft plaatsgemaakt voor een mild optimisme. Vooral wat het veilig­heids­beleid betreft ben ik tot nu toe onder de indruk. En ik neem u mee tijdens een wandeling door ons winkel­centrum, zonder mondkapje!
Defensie: Onderzeeboten, duur maar noodzakelijk
Geplaatst op donderdag 17 juni 2021
De Israëlische marine is de kleinste tak van de Israëlische defensie, maar ze kan een enorme klap uitdelen. Vorige week arriveerde een tweede van de vier nieuwe marine korvetten van de Sa’ar 6 klasse. Over de Sa’ar 6 korvetten hebben wij u al eerder bericht.
Vlaggenmars ging door, langs een aangepaste route
Geplaatst op woensdag 16 juni 2021
De Jeruzalemse Vlaggenmars, de jaarlijkse viering van de hereniging van de Heilige Stad, maar dit jaar uitgesteld wegens het uitbreken van de Gaza-oorlog, verliep dinsdagmiddag zonder grote incidenten, langs een gewijzigde route, die niet door gevoelige gebieden liep.
Israël reageert op vuurballon-aanvallen vanuit Gaza
Geplaatst op woensdag 16 juni 2021
Hamas hervatte dinsdag de aanvallen met vuur­ballon­nen op het zuiden van Israël, waarbij in gebieden die grenzen aan de Gazastrook meer dan 30 branden ontstonden. In de nacht reageer­den Israëlische straal­jagers door talrijke Hamas posities in de kustenclave te treffen.
Doof Israëlisch Knessetlid zweert trouw in gebarentaal
Geplaatst op woensdag 16 juni 2021
Shirley Pinto, lid van de rechtse Yamina-partij, werd woensdag Israëls allereerste dove Knessetlid toen de 36e Knesset officieel werd beëdigd. Zij beloofde haar trouw aan de Knesset en om het volk van Israël te dienen in gebarentaal.
Groeten uit Israël - Een ochtend in Tiberias aan het Meer van Galilea
Geplaatst op woensdag 16 juni 2021
Het Meer van Galilea wekt niet alleen het verlangen van de Israëlische toeristen, maar misschien nog wel meer van de christenen. Het komt mij voor alsof de waterkant van Tiberias reikhalzend uitziet naar zijn christelijke pelgrims uit alle landen, om hier opnieuw een bezoek te brengen.
Techniek: Maak je eigen biogas met een vergister
Geplaatst op woensdag 16 juni 2021
In ons land wordt alom geroepen, dat we van het aardgas af moeten, voor het milieu en zo, en omdat het aardgas op raakt. Een deel van ons gas komt niet uit de grond, maar van vergisting van rioolslib. Het Israëlische bedrijf HomeBiogas laat u thuis uw kookgas maken.
Vlaggenmars zou tot 'oorlog van Gog en Magog' leiden
Geplaatst op dinsdag 15 juni 2021
De Bijbel zei dat Jeruzalem een lastige steen zou zijn, en Israëls nieuwe eenheidsregering leert dat op de harde manier. Het goedkeuren van de Jeruzalemse Vlaggenmars blijkt een zware beproeving van de eenheid in de nieuwe 'regering van verandering'.
Netanyahu: Vecht er niet tegen. Noem me 'Uwe Hoogheid'!
Geplaatst op dinsdag 15 juni 2021
Tijdens een vergadering van oppositiepartijen in de Knesset riep Netanyahu op tot lohaliteit aan hem en zijn strijd om de nieuwe regering ten val te brengen. Toen iemand hem aansprak met ' Meneer de premier', rea­geerde hij grijnzend met 'Zeg gewoon "Uwe Hoogheid".'
Emotionele ontmoeting van Israëli en Chinese redder
Geplaatst op dinsdag 15 juni 2021
Honderden miljoenen Chinezen keken naar de opwindende online ontmoeting van een Israëlische vrouw, die door een aardbeving werd getroffen en gewond raakte, en de Chinese burger die haar leven redde.
Groeten uit Israël - Eindelijk weer toeristen!
Geplaatst op dinsdag 15 juni 2021
Na meer dan een jaar zonder toeristen, verwelkomden we afgelopen zondag eindelijk weer een georganiseerde groep in ons redactiekantoor. Dat is een goed begin, en we zien uit naar velen van u die hopelijk spoedig zullen volgen.
Toerisme: Vogels bleven de Hoela vallei bezoeken
Geplaatst op dinsdag 15 juni 2021
Terwijl er de afgelopen jaren geen toeristen te bekennen waren in Israël¸ is een groep bezoekers het land trouw blijven bezoeken. Elk voorjaar en najaar vlogen een half miljard vogels naar dit stukje land, waar Afrika, Europa en Azië bij elkaar komen.
Nieuwe regering Israël met krappe marge bevestigd
Geplaatst op maandag 14 juni 2021
De Israëlische Knesset heeft zondag­avond de nieuwe regering-Bennett-Lapid goedge­keurd met een krappe meer­der­heid van 60 tegen 59 stemmen, met één onthouding. De zogenoemde 'regering van verandering' heeft slechts een gewone, geen absolute meerderheid.
Ondanks lage investering, onderwijs op topniveau
Geplaatst op maandag 14 juni 2021
Na Canada en Japan behoort Israël tot de drie landen met de meeste en beste opleidingen. Toch behoort de gemiddelde overheidsinvestering per kind in Israël tot de laagste ter wereld. Alleen in Tsjechië, Saoedi-Arabië en Argentinië wordt nog minder geïnvesteerd.
John Hagee en Nikki Haley op bezoek in Israël
Geplaatst op maandag 14 juni 2021
John Hagee, voorganger van een megakerk, vloog afgelopen weekeinde naar de Joodse Staat om de betrekkingen tussen zijn bediening, Christians United for Israel (CUFI), en de 'regering van verandering' van de Joodse Staat te verstevigen.<
Groeten uit Israël – Regering met bittere nasmaak
Geplaatst op maandag 14 juni 2021
We hebben een nieuwe regering. Het tot stand komen van deze nieuwe regering is totaal anders verlopen dan alle voorgaande. Nog nooit is er in ons land iemand tot regeringsleider benoemd, wiens partij de kiesdrempel maar net haalde.
2000 jaar oude basiliek in Ashkelon blootgelegd
Geplaatst op maandag 14 juni 2021
In het nationale park van Ashkelon zijn uitgebreide ontwik­kelings, conser­verings en restau­ratie­werk­zaamheden uitgevoerd, waarna de Israël Antiquities Authority (IAA) een prachtige 2.000 jaar oude Romeinse basiliek, de grootste in zijn soort in Israël, ten toon zal stellen.
'Regering van verandering, maar niet van stabiliteit'
Geplaatst op zondag 13 juni 2021
De nieuwe regering die deze zondag wordt beëdigd, brengt inderdaad 'veran­dering', omdat zij Israëls langst­zittende premier heeft afgezet, en uit partijen uit het hele politieke spectrum bevat. Dit laatste is het zwakke punt: brengt de regering stabiliteit, of valt hij al snel uiteen?
Netanyahu zegt rivalen dat hij 'Gods uitverkorene' is
Geplaatst op zondag 13 juni 2021
Benjamin Netanyahu had geluk, dat de datum van Israëls regerings­wisseling toevallig viel op de verjaardag van het over­lijden van de Lubavitcher Rebbe Menachem Mendel Schneerson. Daar­door kon hij zijn politieke rivalen herinneren aan een uitspraak van deze rabbijn.
Groeten uit Israël: 'Zij hadden ons levend verslonden'
Geplaatst op zondag 13 juni 2021
Israëlische gedachten vanuit ons perspectief. De vreedzame gebaren van de Amerikaanse regering ten aanzien van Iran hebben volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, gefaald. Zal de nieuwe Israëlische premier Bennett nog kunnen slapen nu hij in functie is?
Kunsthoornvlies ontwikkeld bij CorNeat Vision
Geplaatst op zondag 13 juni 2021
Prof. dr. Irit Bahar van het Rabin Medical Center heeft onlangs een oogoperatie uitgevoerd bij Jamal Furani. De patiënt uit Haifa kon al jaren niet meer zien. De 78-jarige man had bovendien nog last van oedeem en andere ziekten. Na de operatie kon hij weer lezen en zijn familie herkennen.
Nieuwe regering: Uitverkoop van de Joodse Staat?
Geplaatst op vrijdag 11 juni 2021
Het gaat bij de vorming van een nieuwe rechts-centrum-links-Arabische regering niet alleen om het verwijderen van premier Benjamin Netanyahu. De ‘regering van veran­dering’ zou de Joodse Staat onher­roe­pe­lijk kunnen veran­deren in een volledig burger­lijke Staat.
Bosbrand bedreigt Messiaans dorp Yad Hashmonah
Geplaatst op vrijdag 11 juni 2021
Het Messiaans-Joodse dorp Yad Hashmonah behoorde tot de gemeen­schappen die woens­dag werden bedreigd door een grote bos­brand, even ten westen van Jeru­za­lem. Het vermoeden wordt sterker, dat de branden opzettelijk worden aangestoken als terreur­daden tegen de Joodse Staat.
Treft Gaza voorbereidingen voor de volgende oorlog?
Geplaatst op vrijdag 11 juni 2021
In het zuiden van de Gazastrook, in de stad Khan Yunis, trainden deze week Pales­tijnse militanten voor de volgende oorlog tegen Israël. En bij controle van post­pakketten voor de Gazastrook zijn meer dan 1000 voorwerpen in beslag genomen, geschikt voor terrorisme.
Groeten uit Israël - Criteria voor een eerlijke discussie
Geplaatst op vrijdag 11 juni 2021
Het Torah-gedeelte voor deze week bevat veel wijsheid voor een succes­vol leven. Vanuit dit Torah-gedeelte hebben meer­dere Joodse wijzen een aantal leidende begin­selen vastgesteld, die de moeite waard zijn om te bestu­deren en toe te passen in onze eigen om­stan­dig­heden.
Muziekvideo: Een revolutie van vreugde
Geplaatst op vrijdag 11 juni 2021
We hebben lange tijd geen lied gehoord van de volkszangbeweging Kooloelam. Daarom vandaag dit enthousiast gezongen lied Mahapecha Shel Simcha, een Revolutie van Vreugde, uitgevoerd in de Jizreël vallei als verlate viering van Onafhankelijkheidsdag.
Shabbats­lezingen: God wijst de leiders aan
Geplaatst op vrijdag 11 juni 2021
We leven in een bijzondere tijd. Zowel in Nederland als in Israël wordt gespannen en soms bezorgd gekeken naar het samen­stellen van een nieuwe regering. Laten we bidden, dat die mensen in de regeringen komen die God hiertoe heeft bestemd.
Rechtszaak tegen Google en YouTube om ‘zendingsadvertenties’
Geplaatst op donderdag 10 juni 2021
De anti-missionaire organisatie Yad L'achim heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google en YouTube, voor het toelaten van Messiaans-Joodse inhoud op hun sites. Deze inhoud is naar verluidt gericht op minderjarigen.
Netanyahu wil breuklijnen in nieuwe regering benutten
Geplaatst op donderdag 10 juni 2021
Verwacht wordt, dat de nieuwe regering van Israël zondag het vertrouwen van de Knesset krijgt. Maar met zoveel ideologisch verschillende partijen zal het voor de 'coalitie van verandering' moeilijk blijken om de heikele punten te vermijden die haar ten val kunnen brengen.
Groeten uit Israël - Hoe durft Hij!
Geplaatst op donderdag 10 juni 2021
Is het eigenlijk geen schandaal dat de Schepper een universum heeft geschapen, waarin in onze wereld posities en middelen, rijkdom en zeggenschap naar ons oordeel ongelijk verdeeld en ongelijk toegewezen zijn? Aan Aäron, bijvoorbeeld? Of aan Israël?
Defensie: Wat gebeurt er toch allemaal in Iran?
Geplaatst op donderdag 10 juni 2021
Begin juni onderstreepte premier Netanyahu, dat zelfs de relatie met de Verenigde Staten (die met Iran onderhandelt over hervatting van de nucleaire overeenkomst, die Iran al ver heeft overschreden), Israël er niet van zal weerhouden de Iraanse bedreiging te bestrijden.
Regering kan struikelen over geschil om Judea-Samaria
Geplaatst op woensdag 9 juni 2021
Israëls nieuwe 'regering van verandering' is nog niet eens beëdigd, maar dreigt volgens Channel 12 nu al uit elkaar te vallen. De acht regerings­partijen zijn het eens over brede 'leidende begin­selen', maar sommige afzon­der­lijke coalitie­akkoor­den lijken elkaar tegen te spreken.
Daarom werd de media­toren in Gaza neergehaald
Geplaatst op woensdag 9 juni 2021
De kantoor-toren, volgens AP het het beste uitkijk­punt in Gaza, huis­vestte veel meer dan alleen media­bedrijven, zoals een inlich­tingen­dienst en een techno­logische dienst van Hamas, die de Iron Dome trachtte te storen, en werd daarom tijdens de recente Gaza-oorlog neer­ge­haald.
Israël, een land van onbegrensde wonderen
Geplaatst op woensdag 9 juni 2021
Hoe komt het toch dat de hele wereld zich zo druk maakt over Israël? Is Israël nu een last, een vloek of een zegen? Is het de verwarring over het onver­klaar­bare verschijn­sel, dat een verstrooid volk na twee­duizend jaar weer naar zijn vader­land terug­keert?
Techniek: Precisielandbouw met drones
Geplaatst op woensdag 9 juni 2021
In de moderne landbouw worden steeds vaker drones of UAV’s gebruikt. De Israëlische land­bouw­sector onder­kent het enorme voor­deel van het gebruik van drones. De Israëlische firma ALTA Innovation Solutions ontwikkelt voor elk land­bouw­bedrijf een op maat gesneden pakket.
Wat is Israël's 'regering van verandering' van plan?
Geplaatst op dinsdag 8 juni 2021
De eenheidsregering van rechtse, centrum en linkse partijen heeft overeenstemming bereikt over haar fundamentele leidende beginselen. De vraag is, of deze lang genoeg aan de macht blijft om ook maar de helft ervan te kunnen realiseren
Groeten uit Israël - Het dagelijkse leven in en buiten Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 8 juni 2021
Vandaag een paar woorden over het eerste jaar van onze dochter op de universiteit, de terugkeer naar het leven van alledag, het afscheid van het mondkapje, de eerste toeristen, en nog een wandeling door de straten van Jeruzalem.
De eerste groepen toeristen zijn aangekomen!
Geplaatst op dinsdag 8 juni 2021
Eind mei lanceerde Israël een proefproject om het toerisme in het land weer op gang te brengen. Als onderdeel hiervan liet het ministerie van Toerisme in totaal 20 reisgroepen toe tot Israël. Voorwaarde was wel dat alle deelnemers zijn ingeënt tegen Covid-19.
‘Hamas neemt christelijke steden in Israël over’
Geplaatst op maandag 7 juni 2021
'Hamas probeert Nazareth en andere Arabische steden in Israël over te nemen en zelfs leden van onze gemeen­te­raad moedigen hen aan om loyaal te zijn aan de Pales­tijnen en niet aan Israël', onthulde Elias Zarena, een christelijke Arabier uit Nazareth
De toekomst van Duitse auto’s begint in Israël
Geplaatst op maandag 7 juni 2021
Israël produceert zelf geen auto’s, maar bijna alle grote namen binnen de auto-industrie hebben hier vesti­gingen. Zij richten zich voor­namelijk op onder­zoek en ontwik­keling. Denk daarbij aan veilig­heids­systemen, zelf­rijdende auto’s, alter­natieve vervoers­concepten en digita­lisering.
Netanyahu: Hoe gaat God om met tegenstanders?
Geplaatst op maandag 7 juni 2021
Netanyahu wordt vaak voorgesteld als een moderne Mozes, terwijl zijn politieke tegenstanders Bennet en Sa'ar worden vergeleken met Korach, die in Mozes’ dagen door de aarde werd verzwolgen. Een beschrijving waar de veiligheidsdienst tegen waarschuwt.
Een woord over wie en wat Israel Today is en wil zijn
Geplaatst op maandag 7 juni 2021
We zijn allemaal mensen en niemand van ons is volmaakt. Bij Israel Today vinden we dat niemand, noch wij als schrijvers, noch u als lezers, een mening aanhangt die van een hogere orde is, en dus niet ter discussie mag staan.
Inzicht in de Bennett-crises
Geplaatst op zondag 6 juni 2021
‘Bennett weet dat hij premier gaat worden op basis van bedrog. Hij is niet gekozen. Hij heeft Netanyahu's vervolging uitgebuit.’ Dat zegt Ben Haim: een journalist die de mening van vele Israëli's vertegenwoordigt.
Na de rellen rondt Israël 'Operatie Wet en Orde' af
Geplaatst op zondag 6 juni 2021
Na de rellen in gemengd Joods-Arabische steden, die velen verrasten, evenals het onver­mogen van de politie er tegen op te treden, heeft deze in de Operatie Wet en Orde meer dan 2.000 rel­schop­pers gearresteerd, met hulp van de Grens­politie en de Israëlische Veilig­heids­dienst.
Groeten uit Israël - De zomer kan komen
Geplaatst op zondag 6 juni 2021
De nieuwe week wordt verondersteld een gespannen en een kritieke week te worden. Dreigingen van Hamas gaan onverminderd door en een nieuwe regering lijkt te gaan aantreden. Zullen we onze dagelijkse routine kunnen voortzetten en gaan we een rustige zomer tegemoet?
Stemanalyse en kuchen: heeft Nasrallah Corona?
Geplaatst op zondag 6 juni 2021
De leider van de Libanese shiitische militie Hezbollah, Hassan Nasrallah, is waarschijnlijk besmet met het coronavirus. Dit werd bevestigd door een analyse van zijn stemgeluid tijdens zijn toespraak voor de Libanese TV op 25 mei.
Woensdag 9 juni: Zoom-ontmoeting met Aviel Schneider
Geplaatst op vrijdag 4 juni 2021
Acht partijen van alle politieke richtingen hebben hun krachten gebundeld om een eind te maken aan het tijdperk Netanyahu. Komt het land, na vier verkiezingen en eindeloos veel besprekingen, eindelijk tot rust, of begint de onrust pas?
Wetsvoorstel: gevangenis voor Joodse 'missionarissen’
Geplaatst op vrijdag 4 juni 2021
Een eerste teken van de koers van de nieuwe eenheids­regering wordt al zichtbaar: een wetsvoorstel, dat naast Messiaans-Joodse en christelijke 'zendings­activiteiten' de bekeringsactiviteiten van orthodox-Joodse ‘missionarissen’ aan banden legt.
Groeten uit Israël - De situatie juist inschatten
Geplaatst op vrijdag 4 juni 2021
Het handelen op basis van onjuiste beoordelingen, zorgt voor fouten. In het Torah-gedeelte voor deze week zien we daar een duidelijk voorbeeld van. Tien van de twaalf verspieders hebben hun opdracht niet goed begrepen, en datzelfde zien we gebeuren in het huidige conflict rondom Israël.
Muziekvideo: Ani noshe imi, Ik draag het met me mee
Geplaatst op vrijdag 4 juni 2021
Deze week, nu we hoogstwaarschijnlijk afscheid nemen van Benjamin Netanyahu als premier van Israël, een lied met een weemoedige, klagelijke toon, een lied van verdriet, met aan het eind een oproep om verder te gaan.
Shabbatslezingen: Geloof in God of in eigen kunnen?
Geplaatst op vrijdag 4 juni 2021
Als het land Kanaän in zicht is, zend Mozes mannen uit om het land te verkennen. Nu het vertrek van Bibi in zicht is, wordt met kunst- en vliegwerk een nieuwe Israëlische regering in elkaar gezet. Voor beide geldt: vertrouwen zij op God? Kan zijn zegen op hun werk rusten?
IDF zet nieuwe robot in voor bewaking grens met Gaza
Geplaatst op donderdag 3 juni 2021
De IDF integreert al enige tijd robotica en andere geavan­ceerde technologie in haar inlich­tingen­operaties, en intro­duceert nu een semi-autonoom robot­systeem, dat een van de eerste militaire robots ter wereld is die soldaten aan de grenzen kan vervangen.
Nieuwe regering in Israël, zonder Bibi
Geplaatst op donderdag 3 juni 2021
Netanyahu gaat in de oppositie, en er wordt geschiedenis geschreven met de eerste Arabische coalitiepartner. Maar er blijven obstakels voor een succesvolle regering.
Nederlands geld naar Hamas?!
Geplaatst op donderdag 3 juni 2021
Financiële hulp, beheerd door de nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, blijkt te zijn doorgesluisd naar Palestijnse terroristen.
Wie is de nieuwe president van Israël?
Geplaatst op donderdag 3 juni 2021
Nadat Reuven Rivlin zeven jaar president van Israël was, is zijn opvolger gekozen: Isaac Herzog. Wie is hij? En wat is eigenlijk de taak van een president in Israël?
Groeten uit Israël - Een bewogen dag
Geplaatst op donderdag 3 juni 2021
Gisteren beleefden we een bewogen dag. We hebben een nieuwe president, mogelijk zelfs een nieuwe regering, en een nieuwe bekerwinnaar. Echter, op dit moment is het nog helemaal niet zeker dat we deze nieuwe regering ook daadwerkelijk zullen krijgen.
Isaac Herzog verkozen tot nieuwe president van Israël
Geplaatst op woensdag 2 juni 2021
Isaac Herzog, die Israël in tal van functies heeft gediend, gaat de Staat Israël dienen als de elfde president, nadat hij door een ruime meerderheid van de Knesset werd gekozen om die ceremoniële rol te vervullen.
Duitse leger heeft weer militaire rabbijnen
Geplaatst op woensdag 2 juni 2021
Voor het eerst in bijna 90 jaar, en 76 jaar na de Holo­caust, zullen er weer militaire rabbijnen dienen in de Duitse Bundes­wehr, waar 300 Joodse militairen dienen. Een duidelijk statement naar Europa en de hele wereld tegen het opkomende antisemitisme.
Groeten uit Israël – Een vaccin dat iedereen blij maakt
Geplaatst op woensdag 2 juni 2021
Israël is een land van drama’s. Ik vraag me wel eens af af of dit gewoon voorbestemd is voor dit land. Maar het ligt misschien vooral aan de keuzes die wij zelf maken. Daarom heb een recept bedacht om te genezen wat ons echt ziek maakt.
Techniek: Bacteriën leren PET-flessen afbreken
Geplaatst op woensdag 2 juni 2021
Een samenwerking tussen onder­zoekers van de Ben Goerion Univer­siteit in Be’er Sheva en een Portu­gees afval­ver­werkings­bedrijf ontwik­kelt een nieuwe oplos­sing voor het probleem van de verwer­king van weggooi-plastic tot een grondstof voor de plastic­industrie.
Mossad-leider wil activiteiten tegen Iran opvoeren
Geplaatst op dinsdag 1 juni 2021
Israël moet 'zijn activiteiten tegen het Iraanse regime opvoeren en dit regime en zijn acties tot het einde toe bestrijden,' verklaarde aftredend Mossad-chef Yossi Cohen zondag in een toespraak die hij hield bij de ontvangst van een eredoctoraat van de Bar-Ilan Universiteit.
Israël verklaart een einde aan de Coronacrisis
Geplaatst op dinsdag 1 juni 2021
Hoewel het Coronavirus natuurlijk niet is uitgeroeid, heeft Israël deze dinsdag feitelijk het einde van de COVID-19 crisis bekend gemaakt door het opheffen van bijna alle preventieve maatregelen, zoals de sociale afstand.
De 'regering van verandering' niets zal veranderen
Geplaatst op dinsdag 1 juni 2021
Er heerste zondag een bijna tastbare verwachting in Israël toen de tegen­standers van Benjamin Netanyahu het einde van zijn bewind voelden. De grote politieke tovenaar had alle kaarten uit zijn mouw getrokken en had aan het kortste eind getrokken.
Groeten uit Israël - Een wandeling in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 1 juni 2021
Vanaf vandaag zijn er geen beperkingen meer ten aanzien van Corona. Alleen de toeristen ontbreken nog in het stadsbeeld. Daarom wil ik u uitnodigen om mij te vergezellen op mijn wandeling door Jeruzalem, en met mij te controleren of de kersen echt zo duur zijn!
Toerisme: De Dode Zee, altijd een bezoek waard
Geplaatst op dinsdag 1 juni 2021
De Dode Zee – wie is er niet geweest tijdens een vakantiereis naar Israël? Het is er warm – zeg maar rustig: heet – en je hoeft eigenlijk de zwemkunst niet machtig te zijn, je blijft wel drijven in het zware, met zout verzadigde water.

Laatste uitgave

Archief