oktober 2021

Israëlische kinderen vaccineren om het Corona-virus te helpen verslaan?
Geplaatst op zondag 31 oktober 2021
Vanaf medio november, nadat de FDA in de Verenigde Staten vaccins voor kinderen heeft goedgekeurd, zal Israël in deze leeftijdsgroep beginnen met vaccineren. Een persoonlijk perspectief.
Immigratie bemoeilijkt voor Joden met psychiatrisch verleden
Geplaatst op zondag 31 oktober 2021
Gezien de traumatische geschiedenis van het Joodse volk is het ondenkbaar dat het Joden, die in het verleden te lijden hebben gehad aan geestelijke gezondheidsproblemen, moeilijk gemaakt wordt om een veilig toevluchtsoord te vinden in Israël.
Wintertijd, de marathon van Jeruzalem en het verkeer
Geplaatst op zondag 31 oktober 2021
Na een extra uur slaap, was het vanochtend helemaal duidelijk dat we de wintertijd waren ingegaan. Buiten was het bewolkt en het regende, de regen kwam precies op tijd voor de wintertijd!
Kan Israël het Christelijk Evangelie tegenhouden?
Geplaatst op vrijdag 29 oktober 2021
Wat gebeurde er toen premier Benjamin Netanyahu te maken kreeg met toenemende activiteiten van evangelisatie onder de orthodoxe Joden, en hoe reageert Israël op het groeiende aantal Messiasbelijdende Joden?
Joden en christenen zingen lied tegen antisemitisme
Geplaatst op vrijdag 29 oktober 2021
Amerikaanse christen-muzici namen samen met populaire Joodse Israëlische muzikanten het lied genaamd 'The Blessing Israel' op. Het lied, gezongen in het Hebreeuws en Engels, is gebaseerd op de Aäronitische zegen uit het boek Numeri hoofdstuk 6.
Shabbatslezingen: Rebekka, een stoutmoedige vrouw
Geplaatst op vrijdag 29 oktober 2021
Er is vaak kritiek op Rebekka, die haar zoon Jakob aanzette om Isa'ak te bedriegen om het eerst­geboorte­recht, en hem hielp ontkomen. Maar als we het karakter van Rebekka onder de loep nemen, blijkt zij een van de stoutmoedigste en interessantste vrouwen uit de Bijbel te zijn.
'Israël bereidt aanval op Iran voor als bespreking faalt'
Geplaatst op donderdag 28 oktober 2021
Volgens berichten bereidt Israël zich voor op een aanval op de Iraanse nucleaire faciliteiten, in geval dat de onder­hande­lingen over het opnieuw toe­treden tot het kern­wapen­akkoord JCPOA mislukken. De Verenigde Staten denken terug aan Afghanistan, en wachten liever af.
Groeten uit Israël: Eindelijk is het donderdag
Geplaatst op donderdag 28 oktober 2021
Donderdag is een heel speciale dag voor gezinnen met kinderen in het leger. Het is de popu­lair­ste dag, waarop de week in het leger weer voorbij is en het tijd is om naar huis te gaan. Dat blijft voor ons nog een heel jaar zo. En we zien ook uit naar een belangrijke gebeurtenis...
Luchtmacht­oefening: Samen­werking op hoog niveau
Geplaatst op donderdag 28 oktober 2021
In Israël begon vorige week een meer­daagse geza­men­lijke grote oefening van verschillende lucht­machten. De oefening met de naam ‘Blue Flag’ (Blauwe Vlag), begonnen in 2013, wordt om de twee jaar gehouden om de samen­werking tussen de landen te versterken.
Israël is open voor toeristen, maar lees de voorschriften
Geplaatst op woensdag 27 oktober 2021
We zijn blij dat het land per 1 november weer open is voor toeristen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld van Covid, en we hopen wel dat u snel Israël komt bezoeken, maar zorg ervoor dat u de richtlijnen aandachtig leest voordat u uw reis plant.
Van een Oekraïens weeshuis naar de IDF
Geplaatst op woensdag 27 oktober 2021
Hoe Leah, na een moeilijke jeugd in een weeshuis in de Oekraïne, naar aanleiding van het boek ‘Exodus’, dat ze had gevonden in de weeshuis-bibliotheek, Odessa verliet en zich in Israël vestigde. Ze dient nu in de IDF om de grenzen van Israël te helpen verdedigen.
Religieus en/of seculier zionisme
Geplaatst op woensdag 27 oktober 2021
Sinds de verwoesting van de Tempel en de daarop volgende verstrooiing droomden de Joden al over de terug­keer naar het land van oorsprong. Uitein­delijk hebben seculiere Joden met politieke behen­dig­heid en een pragma­tische instel­ling de weg gepla­veid naar het moderne Israël.
Als collega's elkaar besmeuren wint er niemand
Geplaatst op woensdag 27 oktober 2021
Kwaadspreken over collega's is een populaire sport geworden in de Israëlische politiek. Geruchten worden verspreid, verhalen worden verteld, en negatieve meningen worden overgebracht. Anderen kiezen een meer directe weg en besmeuren de ander gewoon in hun aanwezigheid.
Wat u nog niet wist over Israëls ruimtevaart-activiteiten
Geplaatst op woensdag 27 oktober 2021
Veertig jaar geleden begon Israël met activi­teiten op het gebied van de ruimte­vaart, en nu is het een van de wereld­leiders op dit gebied, met waar­nemings­satellieten, een onbe­mande maan­lander (die helaas neerstortte). Nu gaat Israël samen met de VAE een nieuwe poging wagen.
Gaat Israël reageren op Irans nucleaire programma?
Geplaatst op dinsdag 26 oktober 2021
Is het Israëlische leger opge­was­sen tegen de zware taak Iran te beletten een kern­wapen te produceren? Kan het hierbij rekenen op onvoor­waar­de­lijke steun van de VS? De geluiden vanuit de VS zijn niet eenduidig, men lijkt geen zin te hebben in een nieuwe oorlog, zeker niet in het Midden-Oosten.
Druzen en het zionisme
Geplaatst op dinsdag 26 oktober 2021
De voormalige Israëlische minister van Defensie, Moshe Arens, schreef in zijn memoires: ‘Ik ben altijd onder de indruk geweest van de loyaliteit van de Israëlische Druzen gemeenschap aan de Staat Israël en de wijze waarop hun zonen dienen in het leger.’
Seculiere en orthodoxe reacties op de dood contrasteren
Geplaatst op dinsdag 26 oktober 2021
Toen ik vorige week in Tel Aviv werd geconfronteerd met menselijk verdriet tijdens een begrafenis, consta­teerde ik hoe twee verschil­lende benade­ringen, modern seculier en ultra­orthodox religieus, naar betekenis en troost in iemands leven en dood zochten.
Toerisme: Een prent­brief­kaart uit Be'er Sheva
Geplaatst op dinsdag 26 oktober 2021
Vandaag brengen we een paar bezoeken aan Be'er Sheva, de vierde grote stad in Israël met ruim 200.000 inwoners, en de hoofdstad van de Negev woestijn. Het ligt op enkele kilometers van de ruïneheuvel van de Bijbelse stad Be'er Sheva.
Hemelse redding op het Meer van Galilea
Geplaatst op maandag 25 oktober 2021
Het Meer van Galilea, Israëls geliefde nationale meer, kent zijn momenten van dodelijk gevaar, zoals opge­te­kend in de Bijbel. (Marcus 4:37, Mattheüs 14:30). Nieuwe techno­logieën vanuit de lucht helpen United Hatzalah om verdrin­kings­gevallen te voor­komen.
Een kruis­vaarders­zwaard op de bodem van de zee
Geplaatst op maandag 25 oktober 2021
In Israël, een land dat meer geschiedenis heeft meegemaakt dan de meeste andere delen van de wereld, weet je echt nooit waar je in je dagelijks leven op kunt stuiten. Zo ontdekte een duiker voor de kust van Atlit een kruisvaarderszwaard en stenen ankers.
Verbluffende foto's van het leven van Joden voor 1948
Geplaatst op maandag 25 oktober 2021
Voordat de Joodse staat officieel werd uitgeroepen, woonden er al heel wat Joden in het land van hun voorouders. MyHeritage.com heeft zwart-wit foto's genomen en ze liefdevol ingekleurd en biedt zo een prachtig inzicht in deze aangrijpende jaren.
Wat zit er achter de laatste geweldsgolf in Jeruzalem?
Geplaatst op zondag 24 oktober 2021
De media hebben hun best gedaan om de huidige gespannen situatie in Jeruzalem te negeren, maar de spanningen lopen snel op naar een kookpunt. Hoe zijn deze spanningen ontstaan en wie heeft er belang bij het voeden van deze onrust?
'Ik weet dat jullie Messias­belijdende Joden niet van religieuze Joden houden'
Geplaatst op zondag 24 oktober 2021
Er is veel onkunde en onbegrip tussen Messias­beljdende Joden en religieuze Joden. Twee­duizend jaar anti­semitische christelijke geschiedenis heeft diepe vijandig­heid veroor­zaakt jegens christenen, en nu ook jegens Messias­belijdende Joden.
Israëlisch bedrijf koopt Duitse scooterverhuurder
Geplaatst op zondag 24 oktober 2021
Het Israëlische bedrijf GoTo Global, opgericht in 2008, is een techno­logie­platform voor het delen van auto's. Ze kondigden onlangs de over­name aan van de Duitse pionier in het delen van elektrische scooters, Emmy. De over­name opent de deur naar de Duitse markt.
'Israël was voortrekker bij geven van COVID-boosters'
Geplaatst op zondag 24 oktober 2021
Het aantal COVID-infecties en ziekenhuis­opnames in Israël daalt gestaag, maar veel mensen zijn niet blij met hoe we hier gekomen zijn, zoals met de nogal agres­sieve inentings­campagne van premier Naftali Bennett en het intrekken van het 'groene paspoort' als je geen derde vaccinatie neemt.
Het verraad van Groot-Brittannië
Geplaatst op vrijdag 22 oktober 2021
Ieder mens zal een besluit moeten nemen waar hij staat met betrek­king tot Israël. En als je van Jezus houdt, en houdt van de Waarheid waar­voor Hij staat, zul je van de Joden houden, en hun recht op een eigen land onder­steunen, een land waar zij in veiligheid zullen kunnen leven.
Saoedische Prins prees Israël als stabiele factor
Geplaatst op vrijdag 22 oktober 2021
Hoewel er misschien nog geen sprake is van volledige normalisatie met al deze landen, wordt het steeds duidelijker dat de belangrijkste spelers in de Arabische wereld de Staat Israël niet langer als een paria beschou­wen, of als een kankergezwel dat moet worden uitge­roeid.
Muziekvideo: Yoni & Nina Tokayer zingen 'Ahavah'
Geplaatst op vrijdag 22 oktober 2021
We hebben al lange tijd geen lied meer gehoord van Yoni & Nina Tokayer. Dit lied gaat over de liefde en de band tussen twee mensen, en bevat een regel uit Hooglied 8:7 'Vele wateren kunnen de liefde niet uitblussen en rivieren spoelen haar niet weg.'
Shabbats­lezingen: Wat God belooft, dat doet Hij ook
Geplaatst op vrijdag 22 oktober 2021
Wie God kent, weet dat Hij te vertrouwen is en uitvoert wat Hij zegt. Op Gods woord had Abraham een zoon gekregen, en op Gods woord is hij bereid hem te offeren. Op Gods woord geloofde een vrouw dat haar zoon zal leven, en op Gods woord stond Jezus op uit de dood.
Peiling: na 4 maanden Bennett als premier, hebben Israëli's nog steeds voorkeur voor Netanyahu
Geplaatst op donderdag 21 oktober 2021
Ongetwijfeld zou Israëls 'regering van verandering' onder leiding van premier Naftali Bennett en minister van Buitenl­andse Zaken Yair Lapid haar eerste vier maanden aan het roer van de Joodse Staat als geslaagd beoor­delen. Maar Netanyahu's Likoed blijkt nog zeer geliefd.
Israël keurt budget goed voor luchtaanvallen op Iran
Geplaatst op donderdag 21 oktober 2021
Een budget van 5 miljard shekel wordt naar verluidt binnen Israëls begroting vrijgemaakt voor de aanschaf vliegtuigen, bunkerbuster-bommen en het verzamelen van inlichtingen, in aanloop naar een mogelijke aanval op de ondergrondse nucleaire installaties van Iran.
Israël wil zo snel mogelijk vier Boeing tankvliegtuigen
Geplaatst op donderdag 21 oktober 2021
Kennelijk als reactie op de groeiende spanningen met Iran, heeft het Israëlische ministerie van Defensie de VS verzocht de levering te bespoedigen van vier tank­vliegtuigen. Deze zijn voor de Israëlische luchtmacht van cruciaal belang om de afstanden te overbruggen, die nodig zijn om in geval van nood Iran te kunnen aanvallen.
President tot Shabak: 'James Bond kan van jullie leren'
Geplaatst op donderdag 21 oktober 2021
Tijdens een feestelijke ceremonie in de residentie van de Israëlische president heeft president Yitzchak Herzog aan 14 medewerkers van de Algemene Veiligheidsdienst (GSS, ook bekend als Shin Bet en Shabak) een erkenning van uitmuntendheid uitgereikt.
Politici vechtend bij ziekenhuisbed Hamas-terrorist
Geplaatst op woensdag 20 oktober 2021
Het extreem-rechtse Knessetlid Itamar Ben Gvir eiste dinsdag toestemming om een hongerstakende Hamas-terrorist te controleren die in een Israëlisch ziekenhuis wordt behandeld. Maar dat werd hem fysiek onmogelijk gemaakt door Ayman Odeh, hoofd van de Gezamenlijke Arabische Lijst.
Groeten uit Israel - Het normale dagelijkse leven is terug
Geplaatst op woensdag 20 oktober 2021
Het leven van alledag is weer routine geworden en heeft ons weer stevig in zijn greep, kantoren en scholen zijn geopend en de verkeers­opstop­pingen zijn weer als vanouds. Maar toch missen we iets, namelijk de toeristen. Misschien vanaf 1 november aanstaande?
Heeft het hele rechtse kamp schuld aan Rabin's dood?
Geplaatst op woensdag 20 oktober 2021
Rabbijn Yehuda Glick, een vriend van Israel Today die we verschillende keren hebben geïnterviewd, probeerde maandag de spanning tussen linkse en rechtse Israëli's te kalmeren, die de neiging heeft om elk jaar te verergeren op de verjaardag van de moord op Yitzchak Rabin.
Israëlisch-Nederlands team verbetert waterzuivering
Geplaatst op woensdag 20 oktober 2021
In landen met waterschaarste is het ontzilten van zeewater belangrijk. Hiervoor moeten geladen deeltjes, zoals natrium en chloor, met filters worden verwijderd. Recent onderzoek leverde een methode op om giftige boor-ionen te verwijderen.
Kerk helpt PA zich verder te verschansen in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 19 oktober 2021
Theophilos III, de Grieks-Orthodoxe patriarch van Jeruzalem, gebruikt het enorme vast­goed­bezit van deze kerk om de Pales­tijnse zaak te helpen. Hij maakte deze maand de bouw van de nieuwe wijk Lana ('voor ons') in het noorden van Jeru­zalem bekend.
Hamas zegt Israël $8 miljoen over te maken, of anders...
Geplaatst op dinsdag 19 oktober 2021
Hamas heeft Israël tot dinsdag de tijd gegeven om 8 miljoen dollar aan Qatarese hulp over te maken als het de rela­tieve rust langs de grens met de Gaza­strook wil hand­haven. Dat volgens een bericht, dat zondag in de Pales­tijnse krant Al-Ayan stond.
Interpretatie van de Wet op de Terugkeer verruimd
Geplaatst op dinsdag 19 oktober 2021
Rechters van het Hoog­gerechts­hof halen de Bijbel aan in hun besluit, om het voor sommige mensen gemak­ke­lijker zal maken om naar Israël te emi­greren. Dit nieuwe en ruimere beleid roept echter ook heftige reacties op binnen het Joodse rabbi­nale establish­ment.
Toerisme: Het gewone leven in de stad Yavne
Geplaatst op dinsdag 19 oktober 2021
In de Archeologie-video van gisteren zag u de schitterende opgravingen van de grootste wijnmakerij uit vroeger tijden. Vandaag gaan we weer naar Yavne, en maken kennis met het gewone leven van gewone mensen in een moderne stad in Israël.
'De haat tegen de enige Joodse Staat - moet stoppen!'
Geplaatst op maandag 18 oktober 2021
Een golf van moslim­immigratie heeft geleid tot een sterke stijging van het anti­semitisme in veel Europese steden. Een inter­natio­naal forum in de Zweedse stad Malmö sprak er over, maar eigen­lijk hebben wij alle­maal een rol te spelen bij de verde­diging van Israël.
Marokkaanse christenen hoopvol over nieuwe regering
Geplaatst op maandag 18 oktober 2021
Nu de aanhang van de Moslim­broeder­schap is geslon­ken, eisen Marok­kaanse chris­tenen dat de nieuwe premier van Marokko, Aziz Akhannouch, hun al lang bestaande eisen inwilligt, waar­onder de mogelijk­heid om reli­gieuze plechtig­heden zoals huwelijken in officiële kerken uit te voeren.
Fotogalerij: Terug naar de Egyptische Sinaï-woestijn
Geplaatst op maandag 18 oktober 2021
Het is eigenlijk een beetje ironisch. De Sinaï was een ruw, onher­berg­zaam land dat de oude Israëlieten moesten door­kruisen toen zij Egypte ontvluchtten. Onge­twijfeld konden ze niet wachten om het woestijn-schier­eiland te verlaten. Tegen­woordig kunnen hun moderne afstam­melingen er niet genoeg van krijgen.
Archeologie: Grootste oude wijnmakerij in Yavne
Geplaatst op maandag 18 oktober 2021
Israëlische archeologen hebben onlangs de grootste van alle oude wijn­makerijen in dit land ontdekt, met vijf goed ontworpen, indruk­wek­kende wijn­persen. Hij is gelegen in de zuidelijke kust­vlakte van Yavne, en het was een enorme wijn­makerij, zelfs verge­leken met de grootste, geauto­mati­seerde wijn­makerijen van het moderne Israël.
Dit bereikte minister Yair Lapid in Washington
Geplaatst op zondag 17 oktober 2021
Na drie dagen in Washington kan Israëls top­diplo­maat Yair Lapid naar huis terug­keren met het gevoel dat de missie geslaagd is. Over de meest belangrijke kwesties zijn de weder­zijdse stand­punten besproken en er is een hernieuwde toena­dering tussen de VS en Israël te bespeuren.
De Arabische dreiging - van binnenuit
Geplaatst op zondag 17 oktober 2021
Recente gebeurtenissen hebben de aandacht gevestigd op de Arabische pogingen om Israël te ondermijnen. Maar zijn er Israëli's die werkelijk aandacht schenken aan de dreiging die van binnenuit komt?
Rabbijnen slaan elkaar met Bijbelteksten om de oren
Geplaatst op zondag 17 oktober 2021
Tijdens een debat in de Knesset bleek dat zelfs onder de leidende politici Gods Woord nog altijd een dagelijks thema van discussie en debatten is. Twee rabbijnen sloegen elkaar met teksten om de oren. 'We hebben in ieder geval een paar hoofdstukken uit de Psalmen meegekregen.'
Komt er in het voorjaar een vierde Covid-19 vaccinatie?
Geplaatst op zondag 17 oktober 2021
• Corona-vaccin verliest na 6 maanden zijn effectiviteit,
• Mogelijk een vierde vaccinatie in het voorjaar,
• Voldoende gevaccineerden voor groeps­immuniteit?
• Individuele toeristen mogelijk welkom per 1 november.
Vader van de 'Islamitische bom’ is gestorven - Israël dreigt met beslissende actie tegen Iran
Geplaatst op vrijdag 15 oktober 2021
Premier Bennett benadrukt tegenover de Amerikaanse en Europese leiders, dat ze snel actie moeten nemen tegen het verge­vorderde kern­wapen­programma van Iran, en dat Israël haar acties in deze niet veel langer kan en zal uitstellen.
Aliyahdag herdenkt centrale pijler van het zionisme
Geplaatst op vrijdag 15 oktober 2021
In 2016 heeft Israël de herdenking van Aliyahdag in de wet opgenomen. Deze wet erkent het belang van de immigratie van Joden naar hun Bijbelse thuis en betuigt respect aan hen die alles achterlieten om opnieuw te beginnen in het Land van hun voorvaderen.
Muziekvideo: Duvie Shapiro zingt 'This is my Home'
Geplaatst op vrijdag 15 oktober 2021
Op deze Aliyah-dag mag u luisteren naar de zanger Duvie Shapiro, die een lied van verlangen naar Israël zingt. Het is hem alles waard om er te wonen, en hij nodigt zijn broeders uit om meer op te gaan naar het land, want 'Dit is mijn huis, dit is mijn plek'.
Shabbats­lezingen: Waar zijn de geestelijke leiders?
Geplaatst op vrijdag 15 oktober 2021
Al lang geleden heeft Abram ons laten zien hoe we kunnen omgaan met dit specifieke probleem. Het is de moeite waard om ons in deze tijd opnieuw te bezinnen op de geschiedenis van Abram die de gevangenen van Sodom bevrijdde, geen beloning wilde maar God de eer gaf.
Israëlische regering over­leeft stemming over cannabis
Geplaatst op donderdag 14 oktober 2021
Israël ziet cannabis als een belangrijk mogelijk export­gewas, en zou het gebruik ervan wel willen toe­staan. Een geschil hier­over dreigde de geme­leerde en breek­bare regerings­coalitie ten val te brengen. Nu is gere­gu­leerd medisch gebruik van cannabis toe­ge­staan.
Wat is een Christelijke Zionist, en bent u er een?
Geplaatst op donderdag 14 oktober 2021
Christelijk Zionisme is een stroming in de Christelijke wereld, die erop gericht is om door gebed en praktische steun aan het Israëlische volk, betrokken te blijven en bij te dragen aan wat God in de huidige wereld tot stand brengt, door middel van het Volk en het Land Israël.
Nieuwe Testamenten voor nieuwe IDF-rekruten?
Geplaatst op donderdag 14 oktober 2021
Tijdens de traditionele ceremonie, waarbij pas in dienst gekomen Israëlische soldaten hun machine­geweer krijgen na hun basis­training, werd een nieuwe rekruut gefoto­grafeerd met een Bijbel in de hand die ook het Nieuwe Testament bevat. De sociale media hadden het er druk mee.
Israëls leiders wanhopig in begin Yom Kippoer-oorlog
Geplaatst op donderdag 14 oktober 2021
Vorige week, op 6 oktober, was het 48 jaar geleden dat de Yom Kippoer-oorlog uitbrak. Israël werd, op de heiligste dag van het jaar aangevallen door de legers van Egypte en Syrië. De eerste dagen waren Israëls leiders er zeker van dat de inter­nationale gemeen­schap hen in de steek had gelaten.
Yair Lapid spreekt o.a. over Iran in Washington
Geplaatst op woensdag 13 oktober 2021
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is voor zijn eerste officiële bezoek in Washington. Naast de Iraanse dreiging zal hij de Palestijnse kwestie, de betrek­kingen met de Democraten en plannen voor een Amerikaans consulaat voor de Palestijnen aan de orde stellen.
De Palestijnse versie van de Wannsee Conferentie
Geplaatst op woensdag 13 oktober 2021
De Palestijnen hielden vorige week een gevaarlijke, nazi-achtige conferentie, over wat er in Palestina moet gebeuren nadat het land bevrijd is van de Joden. Maar dat kon u niet weten, want de media schreven er niet over - behalve een.
Fotogalerij: Ook dit is de Gazastrook (2)
Geplaatst op woensdag 13 oktober 2021
Het leven in Gaza is niet alleen wat de media tonen, zoals Hamas-militanten die raketten afschieten. De economie draait er beroerd, de werk­loos­heid is hoog, je bent gelukkig als je een baan hebt. Daarom haastten werkloze Gazanen zich naar de Handelskamer, toen er Israëlische werkvergunningen beschikbaar kwamen.
Startup Addionics wil capaciteit van accu's vergroten
Geplaatst op woensdag 13 oktober 2021
30 jaar lang is de batterijtechnologie niet veranderd. Nu wil de startup Addionics de situatie veranderen met relatief kleine verandering in het ontwerp van accu's, om accu's voor elektrische auto's een groter bereik te geven en een kortere oplaadtijd.
Oud-minister Mike Pompeo hartelijk ontvangen
Geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021
De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was in het week­einde in Israël en werd door de lokale bevolking geprezen, omdat hij het bijbelse gebod vervulde om de Joodse natie te zegenen door pal te staan voor haar terug­keer naar het Beloofde Land.
Wetsvoorstel: geen Palestijns consulaat in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021
De voormalige burgemeester van Jeruzalem en Knesset­lid voor Likoed Nir Barkat verwerpt het idee van een Amerkaans consulaat voor de Palestijnen in zijn stad, en wil met een wet verbieden dat een vreemd land zonder toestemming een diplomatieke missie opent.
Israël en VAE redden samen bedreigde woestijnvogel
Geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021
Het zijn niet alleen de bevol­kingen en de econo­mieën die zullen profiteren van de Abraham Akkoorden tussen Israël en de Arabische staten Marokko, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ook de natuur zal de vruchten plukken van deze pas ontdekte vrede.
Toerisme: Chorazin, een stad uit de tijd van Jezus
Geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021
We brengen een bezoek aan de stad Chorazin, gelegen het Meer van Galilea. Jezus veroordeelde deze stad wegens zijn ongeloof (Matt. 11:20). In bovenstaande video ziet u de opgegraven ruïnes uit de derde eeuw CE. De tweede video gaat in op wat er in deze stad gebeurde.
Tempelberg: Geen Joods gebed na druk Biden en rellen
Geplaatst op maandag 11 oktober 2021
Hamas vierde feest, nadat hun dreiging met moslim­geweld een Israëlische rechtbank dwong een uitspraak over de Tempelberg terug te draaien. Dit was echter het resultaat was van druk van linkse elementen in de Israëlische regering en van de regering-Biden.
Fotogalerij: Ook dit is de Gazastrook
Geplaatst op maandag 11 oktober 2021
Het leven in Gaza is niet alleen wat je in de media te zien krijgt. De economie draait er beroerd, het land leeft deels van buiten­landse finan­ciële steun, de werk­loos­heid is hoog, je bent gelukkig als je een baan hebt. Daarom haastten werkloze Gazanen zich naar de Handelskamer, toen er Israëlische werkvergunningen beschikbaar kwamen.
Groeten uit Israël - Terug naar het leven van alledag
Geplaatst op maandag 11 oktober 2021
Met de start van het nieuwe studie­jaar aan de academie, ervaren we ook weer de terug­keer naar het dagelijkse leven. In het week­einde zijn we weer naar Jaffa afge­reisd, en hebben genoten van de vlooien­markt, van het strand en van heerlijke Arabische lekker­nijen.
Archeologie: Is opgegraven Tel Burna de stad Libnah?
Geplaatst op maandag 11 oktober 2021
Vandaag een actuele video over de opgravingen van Tel Burna, gemaakt door Sergio en Rhoda. Prof Itzchaq Shai, archeoloog van de Ariel Universiteit, geeft in deze video uitleg over de opgravingen van de afgelopen periode en de aangetroffen vernietiging die in de tiende eeuw BCE plaatsvond.
Angela Merkel bracht tweedaags bezoek aan Israël
Geplaatst op zondag 10 oktober 2021
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is zaterdag­avond in Israël geland voor een tweedaags bezoek, haar laatste bezoek aan de Joodse Staat tijdens haar ambtstermijn. Zij toonde zich gelukkig met de goede betrekkingen en de samenwerking.
Pro-Israël retoriek doodgezwegen tijdens Film Awards
Geplaatst op zondag 10 oktober 2021
De recente Ofir Awards kregen vorige week veel terechte kritiek omdat blijkbaar wel­ge­meende, patriot­tische en zionis­tische delen van de toe­spraak van de minister van Cultuur Hili Tropper werden weg­ge­laten uit de landelijk uitge­zonden televisie-uitzending.
Israëli's bereid om jonge kinderen te vaccineren
Geplaatst op zondag 10 oktober 2021
Uit een opiniepeiling die deze week werd uitgevoerd door de Bar-Ilan Universiteit bleek dat een meerderheid van 57% van de Israëli's bereid is hun 5- tot 11-jarige kinderen te laten inenten. Maar velen van hen wachten nog even, tot zeker is dat er geen bijwerkingen zijn.
'Risico op myocarditis door Covid-vaccin is minimaal'
Geplaatst op zondag 10 oktober 2021
Er klinken stemmen die beweren, dat de Covid-19-vaccins veel meer negatieve bij­wer­kingen veroor­zaken dan het ministerie van Volks­gezond­heid en de zieken­fondsen willen toegeven. Op de sociale media worden posts verwij­derd, waardoor het idee van een ‘doof­pot­affaire’ groeit.
Een moderne orthodox-Joodse vrouw over zionisme
Geplaatst op vrijdag 8 oktober 2021
Ondanks de afstand tussen Israël en de Verenigde Staten (ik ben in Washington geboren), heb ik me altijd verbonden gevoeld met de Joodse Staat. Als Joden zijn we één volk, en geen enkele geografische afstand mag afbreuk doen aan onze passie om de staat Israël te verdedigen.
Israël presenteert zich op de Expo 2020 in Dubai
Geplaatst op vrijdag 8 oktober 2021
Voor het eerst in de geschiedenis zal de Staat Israël zich presenteren op een toon­aan­gevende beurs in een Arabisch land, met brede dele­gaties van haar kennis­centra, gericht op samen­werking met andere landen in het Midden Oosten.
Muziekvideo: Alle dieren in de Ark van Noach
Geplaatst op vrijdag 8 oktober 2021
Deze week gaat de Shabbatslezing over de zondvloed, Noach en zijn ark, waarin zijn gezin en veel dieren het overleefden. In deze muziekvideo met een glimlach van opa Toeviah zien we de dieren twee aan twee de Ark binnenkomen - en weer verlaten.
Shabbatslezingen: De tuin van Eden na de zondvloed?
Geplaatst op vrijdag 8 oktober 2021
Het Torah gedeelte 'Noach' volgt op de schepping van de wereld en de schepping van de mens. De natuur en de mens leven in symbiose. De daden van de mens beïnvloeden de natuur, en de natuur beïnvloedt de mens. Hoe gaan wij om met de natuur die ons is toevertrouwd?
Rechter: Joods gebed op de Tempelberg is niet illegaal
Geplaatst op donderdag 7 oktober 2021
Rechter Bilha Yahalom van de districtsrechtbank van Jeruzalem bevestigde donderdag in een uitspraak, dat het noch illegaal noch in strijd is met de huidige politie­regle­menten wanneer Joden rustig staan te bidden op de Tempelberg.
Oud-directeur Christenen voor Israël wordt honorair consul van Israël
Geplaatst op donderdag 7 oktober 2021
Op 4 november zal Roger F.G. van Oordt worden benoemd tot honorair consul voor de Staat Israël in Nederland. Van Oordt was tot 2020 directeur van Christenen voor Israël. Hij is vanaf de oprichting in 1980 betrokken bij deze stichting en bij het Israël Producten Centrum.
Joden in Dubai zijn veiliger dan in Europa
Geplaatst op donderdag 7 oktober 2021
In stilte, met hard werken en zonder antisemitische incidenten in zijn geschiedenis, zijn de Verenigde Arabische Emiraten een van de meest tolerante en veiligste landen voor Joden geworden, en dat zegt heel wat in het Midden-Oosten.
Tsjechië koopt Israëlisch lucht­verdedigings­systeem
Geplaatst op donderdag 7 oktober 2021
De Tsjechische Republiek heeft een over­een­komst gesloten met de Israëlische regering voor de aankoop van een nieuw lucht­verde­digings­systeem voor haar leger. Het gaat om het Spyder-systeem, dat gemaakt wordt door het staats­bedrijf Rafael Advanced Defense Systems.
Speciale troepen in Israel: Search and Rescue Unit 669
Geplaatst op donderdag 7 oktober 2021
Bij het ernstige busongeluk van vorige week kwam ook de Search and Rescue Unit 669 van de Israëlische luchtmacht in actie. Dit een van de belangrijkste Speciale Troepen van de IDF, die optreedt bij nood­situaties op het land, op zee en in de lucht.
Opiniepeiling van PSR: Dit is wat de Palestijnen willen
Geplaatst op woensdag 6 oktober 2021
Als er vandaag presidentsverkiezingen zouden worden gehouden in de Palestijnse Autoriteit, zou de gevangen terrorist Marwan Barghouti de meeste stemmen krijgen. Hamasleider Ismail Haniyeh zou volgen, en de huidige president Mahmoud Abbas zou geen schijn van kans maken.
Hamas en Taliban maken gezamenlijke plannen
Geplaatst op woensdag 6 oktober 2021
Hamas heeft het ‘islamitische Afghaanse volk’ via een persbericht gefeliciteerd met ‘het verdrijven van de Ameri­kaanse bezetter’ uit heel Afgha­nistan. Volgens de terreur­organisatie is deze over­winning een juweel in de kroon op twintig jaar jihad.
Amerikaans progressivisme bedreiging voor Israël
Geplaatst op woensdag 6 oktober 2021
Kamala Harris was het misschien niet eens met een anti-Israël student, maar als gevolg van het uitblijven van een reactie van de vice-president, betekent dit dat een gevaarlijk standpunt, geopperd door deze student, wordt gelegitimeerd.
Israëlische technologie bereikt Latijns-Amerika
Geplaatst op woensdag 6 oktober 2021
Israëlische techno­logieën voor een schoon leven hebben onlangs nieuwe landen in Latijns-Amerika bereikt, toen twee toon­aan­gevende bedrijven - HomeBiogas en AuraAir - hun producten gingen verkopen via bedrijven in Chili en Peru, bericht Israel21c.
Iran: De oorlog met Israël is al begonnen
Geplaatst op dinsdag 5 oktober 2021
De spanningen tussen Israël en de Islamitische Republiek Iran lopen al tientallen jaren op, en de laatste jaren hadden velen het gevoel dat er elk moment een open oorlog kon uitbreken. Volgens Iran is die oorlog al begonnen.
Israël lanceert ambitieus Dode Zee hotelproject
Geplaatst op dinsdag 5 oktober 2021
Om tegemoet te komen aan gehoopte sterke toename van toeristische bezoeken aan de natuurlijke schat die de Dode Zee is, lanceert Israël een ambitieus plan voor uitbreiding van het aantal hotelkamers en andere voorzieningen, bericht het Israëlische ministerie van Toerisme.
Groeten uit Israël - Gisteren stond de wereld even stil
Geplaatst op dinsdag 5 oktober 2021
De wereldwijde storing bij Facebook, WhatsApp & Co gaf ons de gelegenheid om weer eens even terug te keren naar de echt belangrijke dingen in ons leven. Ik moet u zeggen dat de situatie gisteravond goed voor ons was, we ervoeren een aangename kalmte en rust.
Toerisme: Gods opdracht, doorwandel het land
Geplaatst op dinsdag 5 oktober 2021
'Sta op, wandel door het Land - in de lengte en de breedte ervan’, droeg God op aan Abram. Jaarlijks zijn er honderden Israëlische jongeren (en enkele toeristen) die Abrams voorbeeld volgen en meer dan 1.000 km dwars door Israël de Israël National Trail wandelen.
Israël mobiliseert om Arabische burgers te beschermen
Geplaatst op maandag 4 oktober 2021
De regering-Bennett heeft gezworen eindelijk de versprei­ding van wapens en het welig tierende geweld in de Arabische sector aan te pakken. Maar wegens jaren­lange kennelijke verwaarlozing hebben weinigen nog vertrouwen in of respect voor de politie.
Marokkaanse Joden en hun terugkeer naar Sion
Geplaatst op maandag 4 oktober 2021
Op 1 augustus 2021 werd er ter ere van de koning van Marokko een concert gegeven in het Netanya Cultural Center. Hoewel de Marokkaanse Joden gespaard bleven voor de Holocaust en het Marokko van vandaag een vredesverdrag met Israël heeft gesloten, was de situatie niet altijd zo gunstig.
Archeologie: De put van Jeremia en zegels van ministers
Geplaatst op maandag 4 oktober 2021
De profeet Jeremia werd vervloekt, geslagen en in een put gegooid, maar hij liet zich niet het zwijgen opleggen. Ondanks doods­bedrei­gingen bleef Jeremia volhouden het volk te berispen voor hun zonden en hen te waar­schuwen voor de vernie­tiging die zou volgen als zij in opstand zouden komen tegen Babylonië.
Holocaust-overlevende brengt Torahrol naar Israël
Geplaatst op zondag 3 oktober 2021
Een eeuwenoude Torahrol werd in een kerk in het dorp Hallstatt, nabij Colmar in Noord­oost Frankrijk, aange­troffen. Een over­levende van de Holo­caust die in Frankrijk woont, kocht de Torahrol van de kerk voor enkele honderden euro's en bracht hem naar Israël.
Waarom krijgen niet-Joodse kinderen Joodse namen?
Geplaatst op zondag 3 oktober 2021
Yair, Yael, Lael, Odelia, Netanya, Yoaz en Shilon zijn enkele van de namen van de kleinkinderen van Joop van Ooijen. Al deze namen zijn favoriet bij de Israëlische middenklasse. Maar noch de Van Ooijens, noch hun 16 kinderen zijn Joods .
Laatste Afghaanse Jood waarschuwt: Steun niet op VS
Geplaatst op zondag 3 oktober 2021
Zebulon Simantov, het laatste lid van de Joodse gemeen­schap van Afghanistan, vertelde deze week aan Israëlische media dat de Joodse Staat niet moet vertrouwen op Amerika voor steun, na de chaotische Ameri­kaanse terug­trekking uit Afgha­nistan.
Dr. Fauci: de VS heeft ook booster shots nodig
Geplaatst op zondag 3 oktober 2021
• Amerikaans compliment voor Israëlische booster vaccins,
• Groen paspoort vervalt een dezer dagen,
• Protest in Tel Aviv tegen vaccinatiedwang,
• Wereldwijd zijn er nu vijf miljoen Coronadoden.
Een historisch bezoek aan de koning van Bahrein
Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021
Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid was donderdag Israëls eerste staatsman die een bezoek bracht aan het Koninkrijk Bahrein aan de Perzische Golf, en de eerste Israëlische minister die in het openbaar werd ontvangen door koning Hamad bin Isa Al Khalifa.
Groeten uit Israël: Het was een bijzondere maand
Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021
September was één groot feest. Aangezien de Hoge Feesten dit jaar midden in de week vielen, was het een afwisseling van voorbereidingen voor de feesten en de Shabbats-vieringen. Vooral Simchat Torah was een blijde en passende afsluiting van deze lange periode van feesten.
Muziekvideo: Lashoev Habayitah, Terugkeren naar huis
Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021
Twee weken geleden maakten we kennis met de zanger Ishay Ribo. Vandaag zingt hij met dezelfde passie het lied Lashoev Habayitah, Terugkeren naar huis. De video is Hebreeuws en Engels ondertiteld. Een Nederlandse vertaling is toegevoegd.
Shabbats­lezingen: Ik ben de Alfa en de Omega
Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021
'Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde', zei Jezus in Openbaring 21. Met Hem en door Hem is de schepping van deze wereld begonnen, en Hij belooft deze ook te voltooien en de hemel en de aarde te vernieuwen. Verdriet en dood zullen er niet meer zijn.
Zionisme en de Arabieren: een oorlog met woorden
Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021
Voor een Arabier is ‘zionisme’ een verzamel­naam voor verhalen over verschrik­kelijke leugens en samen­zweringen, fabels die door Arabische rege­ringen en staats­media al meer dan zeventig jaar worden verkondigd.
Booster-vaccin beleid bedreigt terugkeer naar school
Geplaatst op vrijdag 1 oktober 2021
Nu de Bijbelse najaarsfeesten achter de rug zijn, is het de bedoeling dat Israëlische kinderen deze donderdag weer naar school gaan, maar het nieuwe Covid-booster-vaccin beleid van de regering zou dat wel eens moeilijk kunnen maken.