Help de herinnering aan Shir levend te houden. Een mand met levensmiddelen voor arme mensen.
Prijs: € 25,00 - Maak uw bijdrage over op ons bankrekening in Duitsland! Klik op ‘DONATIE’ voor meer informatie.
Projectcode: KOI061
Shir Chagag kwam in de winter van 2017 om het leven door een terreuraanslag in Jeruzalem. Ze woonde nog bij haar ouders in Ma’ale Adumim ten oosten van Jeruzalem.
Herzl en Meirav Chagag waren trots op hun dochter. Shir was de oudste van vier kinderen, allemaal meisjes. Ze was een van de beste leerlingen in de klas en sloot haar eindexamen van de middelbare school af met hoge cijfers. Ze schreef zich in bij het Azrieli College en nam deel aan een onderzoeksproject waaraan ook Duitse studenten meewerkten. Het betrof een onderzoek naar halfgeleiders die stroom opwekken als er licht op schijnt. Het onderzoek is ondermeer relevant voor het ontwikkelen van innovatieve zonnecellen. Shir slaagde met vlag en wimpel voor haar vervolgopleiding aan het Azrieli College.
Vervolgens werd zij door het leger opgeroepen voor militaire dienst. Shir kwam terecht in de technologische afdeling Eenheid 81, die deel uitmaakt van de geheime dienst. Sinds 1961 ontwikkelt Eenheid 81 oplossingen voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen. In de zestig jaar dat deze eenheid bestaat, kwamen er in totaal drieëndertig soldaten van Eenheid 81 in de generale staf van het Israëlische leger. Shir volgde de officiersopleiding.
Twee weken voordat Shir haar opleiding zou afronden kwam ze om het leven. Shir werd op 8 januari 2017 uit het leven gerukt door een terreuraanslag bij de Haaspromenade in Jeruzalem. De president, de premier, de minister van Defensie en de stafchef brachten een bezoek aan de familie om hen persoonlijk te condoleren.
Shir groeide op in een liefdevol gezin. Haar ouders konden maar net de eindjes aan elkaar knopen en daardoor was zij zich bewust dat andere gezinnen ook moesten knokken voor hun bestaan. Daarom besloot ze in haar vrije tijd bijles geven aan middelbare scholieren in Ma’ale Adumim. Er zijn heel wat leerlingen die hun examen hebben gehaald door de hulp van Shir. Maar zij hielp niet alleen jonge mensen. Een jaar lang ging Shir iedere donderdag op bezoek bij een holocaustoverlevende en deed voor de oude dame boodschappen en andere klusjes in en rondom het huis.
Ter nagedachtenis aan hun dochter hebben de ouders de organisatie Shir opgericht. Elke veertien dagen worden er nu manden met levensmiddelen uitgedeeld in Ma’ale Adumim. Iedere keer is een andere schoolklas aan de beurt om geld in te zamelen voor levensmiddelen, deze in te pakken en te verdelen onder armen en holocaustoverlevenden. In het begin van het project konden de leerlingen zesentwintig manden uitdelen. Inmiddels zijn dat er honderdvijftig geworden.
Naast het uitdelen van de levensmiddelen aan arme mensen, geeft de organisatie ook bijlessen aan scholieren. Vrijwilligers helpen scholieren om hun huiswerk te maken en om zich voor te bereiden op hun examens. Dat gebeurt elke middag en aan het einde van de les wordt er een maaltijd geserveerd.
De goede werken die Shir deed voor haar naasten worden zo voortgezet. Ook u kunt Shir navolgen, zie het project hieronder.