Feestdagen

Pesach is voorbij - Israël viert Mimoena
Sunday, May 01, 2016
Zaterdagavond eindigde de Pesachweek, wat het startsein was voor een stormloop naar de bakkers, om na een week weer gerezen brood en andere deegwaren te kunnen eten. In veel huizen begon ook de van oorsprong Marokkaanse Mimoenaviering.
Netanyahu: Bezoek Bijbelse plaatsen in het héle land
Wednesday, April 20, 2016
In een Pesach-groet aan de leiders van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria moedigde premier Benjamin Netanyahu de Israëlische Joden aan, om tijdens de komende Pesachvakantie ook Judea en Samaria te bezoeken.
Het wonder van Pesach: Gods uitredding in nood
Sunday, April 17, 2016
Daar stond het volk Israël dan, op een verschrikkelijke plaats, voor zich de zee, en omringd door zijn doodsvijanden. Maar voor hen was het de beste plaats, zoals het wonder van die eerste Pesach ons in herinnering brengt.
De voorjaarsschoonmaak – voor huis en hart
Thursday, April 14, 2016
Voorafgaand aan 22 april, wanneer Pesach begint, worden Joodse huizen met bezemen gekeerd en wordt alle gerezen brood en koek verwijderd; een week lang worden alleen ongerezen matses gegeten. Wat betekent deze schoonmaak voor ons leven?
Poeriem, Pesach, Paasfeest en het Paaslam
Thursday, March 24, 2016
Nu Poeriem, de uitredding van het Joodse volk uit de moordplannen van de Perzische vizier Haman door de voorspraak van koningin Esther, bijna samenvalt met Goede Vrijdag, zien we de relatie met de redding die Yeshua HaMashiach heeft gebracht.
Poeriem volgens de normen der Verenigde Naties
Wednesday, March 23, 2016
Wanneer de Verenigde Naties in de tijd van Esther en Ahasveros al hadden bestaan, dan zou het Poeriemfeest, waarbij we de gebeurtenissen in het boek Esther vieren, nooit zijn opgenomen in de Bijbel. Wilt u weten waarom?
Poerimverrassing voor arme kinderen in Israël
Monday, March 14, 2016
'Het is beter als iemand meer geeft aan de armen, dan dat hij een groter feest geeft of meer geschenken aan zijn vrienden, want er is geen groter vreugde dan het hart van de armen of wezen of weduwen te verheugen', schreef de arts en geleerde Maimonides.
Video: Pop-Chanoekah op de laatste dag
Monday, December 14, 2015
Deze maandag is de laatste dag van Chanoekah. Vandaag mogen alle acht kaarsen of olielampen branden. Daarna mag de chanoekia weer een jaar op een kast of tafel staan te pronken.
Video: Altijd gelukkig tijdens Chanoekah
Friday, December 11, 2015
We gaan verder met vrolijke liederen in de week van Chanoekah. Een zanggroep heeft een traditionele melodie bewerkt voor acht stemmen. De tekst komt uit een speciaal gebed, dat wordt uitgesproken tijdens Poerim en Chanoeka.
Chanoekah-video: Muzikale latkes
Thursday, December 10, 2015
Latkes zijn aardappel-pannenkoekjes, die traditioneel tijdens Chanoekah worden gegeten, omdat ze worden gebakken met olie. In deze video wordt het recept voor u gezongen.
Video: Is dit Chanoekah of Sinterklaasfeest?
Tuesday, December 08, 2015
Het is deze hele week Chanoekah. Elke avond mag er een kaars of olielamp meer worden ontstoken. Ook een dobbelspelletje met een dreidel en het eten van soefganiot, een soort oliebollen gevuld met jam, hoort daarbij.
Video: Zo steken ingenieurs een Chanoekahkaars aan
Monday, December 07, 2015
De studenten van de Technische Universiteit in Haifa, het bekende Technion, hebben een technisch hoogstandje ontworpen om een Chanoekahkaars aan te steken.