Nederzettingen

Honderden pioniers eisen meer veiligheid
Wednesday, March 16, 2016
Enkele honderden pioniers trokken met de eis voor meer veiligheidsmaatregelen langs autoweg 60, de hoofdverkeersweg in Judea en Samaria. Zowel Joodse als Palestijnse inwoners mogen deze weg gebruiken.
Israëlische nederzettingen en internationaal recht
Monday, February 01, 2016
Een veel te laat uitgebrachte persverklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte op 30 november een einde aan de verwarring rond trefwoorden als ‘bezetting’, ‘kolonialisme’, en andere termen die bedoeld zijn om Israël in diskrediet te brengen.
Weer heibel over 150 hectare landbouwgrond
Thursday, January 21, 2016
Israël wil 150 hectare land in de buurt van Jericho in beslag nemen, waarvoor Israël in het westen zwaar wordt bekritiseerd. De landbouwgrond, die al sinds jaren door Joodse boeren uit Wered Jericho wordt bewerkt, ligt tussen kibboets Almog en Jericho, in zone C, dat onder volledig Israëlisch bestuur staat.
Joodse jongeren opgepakt, verdacht van brandstichting
Friday, December 04, 2015
De Israëlische binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet heeft donderdag meegedeeld, dat jonge Israëli's zijn gearresteerd, die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de brandstichting in de woning van het Palestijnse gezin Dawabshe in het dorp Doema.
Wie labelt er al producten uit Joodse nederzettingen?
Thursday, November 26, 2015
Wie heeft er in Europa inmiddels Israëlische merken uit de Joodse nederzettingen gelabeld? De Israëlische webservice Online2 publiceerde een artikel waarvoor het verschillende directies heeft gesproken.
Video: wachtpost in de Judese woestijn
Friday, November 06, 2015
De jonge inwoners van de nederzetting Efrat, nabij Bethlehem, willen huizen bouwen maar krijgen daarvoor geen toestemming. Om te voorkomen dat Palestijnen op die plaats gaan bouwen bemannen ze een wachtpost.
Rellen op Westbank en veel kritiek op Israël na brandstichting
Saturday, August 01, 2015
De brandstichting in het huis van een Palestijns gezin, in de nacht van donderdag op vrijdag, waarbij een baby werd gedood en zijn broer en ouders ernstig gewond raakten, is wereldwijd scherp veroordeeld. In het hele land waren rellen; bij een ervan werd een Palestijnse aanvaller gedood.
Kritiek op Netanyahu's goedkeuring van bouwplannen
Thursday, July 30, 2015
Premier Netanyahu heeft na de afbraak van twee woongebouwen in de nederzetting Bet El toestemming gegeven voor de bouw van honderden woningen in Bet El en Oost-Jeruzalem. Volgens de VS, de EU en de Palestijnse Autoriteit brengt dit de tweestatenoplossing in gevaar.
Onderzoek naar mogelijke herbouw nederzetting Sa Nur
Thursday, July 30, 2015
In de tien jaar geleden ontruimde nederzetting Sa Nur, in het noorden van de Westbank, is de rust weergekeerd nadat de instanties hadden toegezegd de mogelijkheden voor herbouw van de nederzetting te zullen onderzoeken.
Weer rellen in Bet El na sloopopdracht Hooggerechtshof
Wednesday, July 29, 2015
Het Israëlische Hooggerechtshof wil twee omstreden woongebouwen in de nederzetting Bet El laten slopen omdat deze op Palestijns land zouden staan. Dit heeft voor de tweede nacht tot gevechten met de politie geleid, en tot fel verzet van rechtse politici in de Knesset. Een nieuw conflict dreigt in de ontruimde nederzetting Sa-Nur.
Regeringscrisis dreigt om sloop illegale woningen
Tuesday, July 28, 2015
Na het ontruimen van een nieuwe wijk in de Joodse nederzetting Bet El, op de Westbank, waar op last van het hooggerechtshof huizen moeten worden gesloopt omdat ze op Palestijns land staan, dreigen enkele ministers de regeringscoalitie te verlaten.