Groeten uit Israël: Omikron en testen, het is routine

vrijdag 14 januari 2022 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Weer een week loopt ten einde, Shabbat staat voor de deur. Helaas zullen we onze oudste zoon en schoon­dochter ook dit weekeinde niet kunnen ontmoeten. Omikron beheerst nog steeds ons dagelijks leven, dat de afgelopen 10 dagen gepaard ging met voortdurende antigeen-testen, waardoor enkele gezinsleden in quarantaine werden geplaatst. En dat was de een na de ander, om de twee dagen kreeg iemand anders het, gewoon om het niet saai te laten worden.

Om u gerust te stellen wil ik zeggen dat niemand in de familie ziek werd, iedereen was en is in orde, wat een bijzonder kenmerk van de Omikron-variant kan zijn. Onze jongste zoon was zelfs blij dat hij dankzij Omikron een paar dagen verlof had uit het leger. Alleen ben ik altijd negatief gebleven, kan ik niet besmet worden? We leven in een gekke wereld.

Intussen heeft bij ons idereen behalve onze zoon een certificaat van vrijstelling van quarantaine gekregen. Onze dochter gaat nu weer elke dag naar school, maar de klassen daar zijn erg leeg, Omikron blijft maar tekeer gaan. Onze zoon moet het weekeinde thuis in zijn kamer blijven, wat hem helemaal niet stoort. Volgende week moet hij terug naar zijn basis. Maar eerst moet hij nog een officiële snelle antigeen-test ondergaan. Dat betekent nog een keer in de rij staan. Maar daar zijn we aan gewend geraakt.

Eerst waren er eindeloze rijen voor PCR-tests, nu is er een wachttijd voor een snelle antigeen-test. De laboratoria hebben hun limiet bereikt. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Israël's minister van Financiën Avigdor Liebermann bij de ingang van de apotheek die Corona-sneltesten verkoopt: 'Kijk eens hoe fantastisch de zaken gaan in dit land. Wat een rijen bij de ingang. Je hoeft niet te klagen!'

'Stille lockdown'
Het aantal nieuwe coronagevallen per dag is ongelooflijk, gisteren werden bijna 50.000 nieuwe gevallen gemeld, ongeveer 250.000 Israëli's zijn in quarantaine. Dit is de stille lockdown waar ik eerder deze week over schreef. De straten zijn veel leger, er zijn nauwelijks berichten over files op de radio.

En deze stille lockdown is ook merkbaar in de winkels en de winkelcentra, ook al blijft onze minister van Financiën Lieberman volhouden dat het druk is in de winkels en restaurants. Hij verwijst naar een enkel bezoek uitge­rekend hier in Modi'in. Ik begrijp hem wel, want hij wil geen geld 'vrijmaken' om de winkeliers te compenseren, waardoor velen van hen op straat komen te staan. De populariteit van de nieuwe regering blijft dalen.

Zelfstandige ondernemers en werknemers uit de toeristische sector protesteren voor het ministerie van Financiën in Jeruzalem en eisen financiële steun van de Israëlische regering. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ik vraag me af hoe lang dit zo doorgaat. Behalve Corona hebben we nog veel andere problemen in Israël. In de Negev verliest Israël steeds meer de controle, het leger krijgt te maken met tragische ongelukken, zoals het neerstorten van een helikopter en nu het ongeluk met de fatale schoten die een soldaat op twee officieren heeft afgevuurd.

Wat kan ik zeggen, beste lezers, laten we samen hopen op betere tijden. En nu het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het blijft winters. In het noorden en midden van het land kunnen er af en toe regenbuien voorkomen die gepaard gaan met onweer. Ook in de noordelijke Negev kunnen regenbuien voorkomen, en in de wadi's van de woestijn van Judea en bij de Dode Zee kunnen plotselinge overstromingen optreden. Het zal aanzienlijk kouder worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Be'er Sheva 13 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen en ligt nu op - 210,675 meter onder de zeespiegel. Dat is 1,875 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega's van Israel Today, een prettig weekend en een gezegende shabbat. Het ga u goed en blijf gezond.

Shabbat Shalom vanuit Modi'in,
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.