Joden mogen hun hoofd niet buigen op de Tempelberg

dinsdag 11 januari 2022 |  Redactie Israel Today
Een videoclip van een Israëlische politieagent, die een Joodse man vraagt te stoppen met het buigen van zijn hoofd op de Jeruzalemse Tempelberg, heeft afgelopen weekeinde tot boze online reacties geleid. Verbiedt de politie Joden om te bidden in de Joodse Staat?

In de korte clip is een ultraorthodoxe Joodse man te zien, zittend naast een pad op de Tempelberg, de heiligste plaats van het Jodendom. Hij vraagt de agent of hij daar mag zitten, waarop het antwoord ja is. De gelovige man buigt vervolgens zijn hoofd in schijnbaar een gebed, waarop de agent onmiddellijk reageert: 'Ik ga u vragen uw hoofd niet te buigen.'

De man die de scène filmt, zegt vervolgens: 'Op de Tempelberg is het verboden je hoofd te buigen.' Tenminste als je een Jood bent.

De reden voor wat neerkomt op een beperking van de godsdienstvrijheid is dat de autoriteiten bang zijn voor een uitbarsting van moslimgeweld als Joden worden betrapt op het bidden in wat alle anderen als een exclusief islamitisch heiligdom beschouwen.

De kwestie veroorzaakte vorig jaar bijna een onver­zoenlijke breuk in de nieuwe regering van Israël toen een rechter in Jeruzalem de Israëlische wet handhaafde en oordeelde dat het niet illegaal is voor Joden om te bidden op de Tempelberg, of ergens anders.

Dat lokte een harde reactie uit van de linkse en Arabische elementen in de regerende coalitie, wat er slechts enkele dagen later toe leidde dat de rechter haar beslissing gedeeltelijk terugnam.

Lees ook:
Veroorzaakt Tempelberg breuk in de eenheids­regering?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.